Finance.UA

Фінансові новини в Україні на проекті Finance.ua. Новинарний агрегатор фінансів в Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Одесі та інших містах

Більше новин

Що заважає створити фонд соціального житла — Шуляк

Що заважає створити фонд соціального житла — Шуляк

В Україні готують передумови для створення фонду житла соціального призначення, яке неможливо буде приватизувати. Відповідний законопроект почали готувати, не чекаючи прийняття основоположного, рамкового закону «Про основні засади житлової політики».

Про це повідомляє голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Здійснення ефективної житлової політики неможливе без підґрунтя з житлового фонду, який буде у власності громад. Нині 98% всього житлового фонду знаходиться у приватній власності, тому для забезпечення потреб у житлі своїх мешканців громадам оперувати нічим. Це стало результатом масштабної приватизації у 90-тих роках минулого століття. Тому для створення і успішного функціонування житлового фонду соціального призначення, з якого, зокрема, надаватиметься житло для соціальної оренди, приватизацію житла потрібно заборонити.

«Житло соціального призначення в країнах ЄС знаходиться у державній і комунальній власності, там не проводилося приватизації, як в Україні, тому там, на відміну від України, є чим розпоряджатися. Нам цей крок теж важливо зробити — заборонити приватизацію соціального житла, оскільки без цієї норми нове житлове законодавство не запрацює», — пояснила Шуляк.

Парламентар також додала, що скасування приватизації цього різновиду житла може стати причиною запеклих дебатів і популізму, оскільки багато хто з представників Верховної Ради буде відстоювати діючий житловий кодекс, переважна більшість норм якого за висновком міжнародних експертів абсолютно неефективні, оскільки безнадійно застарілі.

Поява житлового фонду соціального призначення, норма про скасування приватизації житла з нього, проекти, які з допомогою цього інструменту будуть реалізовуватися у сфері нової житлової політики — головна тема другого законопроекту, який стане частиною реформи житлової політики. За словами Шуляк, розробку цього законопроекту — «Про житловий фонд соціального призначення», вже розпочали, не чекаючи фіналізації і прийняття рамкового законопроекту «Про основні засади житлової політики».

«Ми вже проводимо напрацювання для законопроєкту про фонд житла соціального призначення. Він, як і законопроект про соціальну оренду і законопроєкт про особливості управління таким фондом — профільні. Тобто можливі тільки за умови формування чітких і зрозумілих основних засад житлової політики, відповідної рамки, основоположного законопроєкту, який ми зможемо зареєструвати протягом наступних двох місяців. Але закон про житловий фонд соціального призначення буде наступною важливою законодавчою зміною у реформі житлової політики. Всі ці законопроєкти нам надважливо розробити у поточному році», — зазначила Шуляк.

Вона також додала, що, як свідчить міжнародна практика, житловий фонд соціального призначення повинен бути максимально сталим. Саме тому, приватизація такого житла неможлива. Однак саме це питання, на жаль, швидше за все стане об‘єктом популізму, гасел і спроб не допустити прийняття законопроекту з боку тих чи інших представників парламенту, зауважує Шуляк.

«Тому нам потрібно буде чітко відстоювати свою позицію, а для цього зараз надваживо об‘єднатися і максимально доносити до різних депутатських фракцій і груп, експертів і суспільства важливість цього рішення. Тільки там ми зможемо адвокатувати важливі для України зміни. Оскільки якщо приватизація залишиться, ми не зможемо створити сталий фонд житла соціального призначення, а відтак — і реалізувати житлову реформу так, як ми зобов‘язані», — пояснила Шуляк.

При цьому, нардепка наголосила — проведення цієї реформи є не просто вимогою часу, а і вимогою євроінтеграційних зобов’язань України, а також умовою отримання фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро від ЄС за програмою Ukraine Facility, перший транш якої Україна отримала в березні.

За словами Шуляк, сама реформа передбачає ще близько 60 змін до інших законів і підзаконних актів. Але під час їх підготовки Україна паралельно веде консультації з міжнародними організаціями і, головне, з міжнародними фінансовими установами, розуміючи, що ресурсів на рівні держави і рівні органів місцевого самоврядування не вистачить на повноцінне вирішення житлового питання так, як цього вимагає час і євроінтеграція.

«Це дуже значні кошти, яких у держави наразі на всі заплановані зміни просто немає, тому нам необхідно бути в діалозі з міжнародними фінансовими установами, які будуть частково фінансувати житлові проекти в рамках нового житлового законодавства. Більше того, важливо мати розуміння, що фінансові партнери, які в подальшому зможуть допомагати Україні у вирішенні житлового питання, зможуть це робити тільки за умови наявності у нас зрозумілого законодавчого інструменту», — підсумувала Шуляк.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.
У ПФУ розповіли, як самостійно змінити дані в Реєстрі застрахованих осіб.

У ПФУ розповіли, як самостійно змінити дані в Реєстрі застрахованих осіб.

Якщо виявлено некоректні відомості в персональних даних в особистому кабінеті, застраховані особи мають можливість подати до Пенсійного фонду України анкету для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстрі застрахованих осіб.

Finance.UA 1
Жінки-підприємиці зможуть отримати кошти на розвиток агропроєкту: як взяти участь.

Жінки-підприємиці зможуть отримати кошти на розвиток агропроєкту: як взяти участь.

Українських підприємиць запрошують долучитися до програми менторської підтримки жінок в агробізнесі «Empowering Women in Agrifood» від EIT Food, який підтримується Європейським Інститутом Інновацій та Технологій (EIT), органом Європейського союзу,...

Finance.UA 2
У Тернополі провели благодійний забіг

У Тернополі провели благодійний забіг

Новини Тернополя -

«Кожен має бути гідно похований» : як шукають тіла загиблих військових ЗСУ #shorts - DW Ukrainian.

«Кожен має бути гідно похований» : як шукають тіла загиблих військових ЗСУ #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

МАСОВИЙ ЗАЛП HIMARS по окупантах! НЕЙМОВІРНА КРАСА ТА МІЦЬ!.

МАСОВИЙ ЗАЛП HIMARS по окупантах! НЕЙМОВІРНА КРАСА ТА МІЦЬ!.

Цензор.НЕТ -

«Війна – важка, противник – потужний за людським ресурсом та артилерією»: ситуація біля Часового Яру.

«Війна – важка, противник – потужний за людським ресурсом та артилерією»: ситуація біля Часового Яру.

Артилеристи 26-ї бригади імені Дашкевича кажуть, що тактика російських військ стала схожою на бої за Бахмут: вони намагаються будь-що пробити прогалину в українській обороні, і для цього в бій відправляють багато малих груп малонавченої піхоти. Ко...

Радіо Свобода -

ГІГАНТСЬКИЙ БАБАХ у РАШИСТІВ! ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ ПО НПЗ В СЛОВ'ЯНСЬКУ-НА-КУБАНІ В РФії!.

ГІГАНТСЬКИЙ БАБАХ у РАШИСТІВ! ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ ПО НПЗ В СЛОВ'ЯНСЬКУ-НА-КУБАНІ В РФії!.

Цензор.НЕТ -

Шлях до Європи. Проєкт  «Захід - SOS». 19-05-2024

Шлях до Європи. Проєкт «Захід - SOS». 19-05-2024

- Благодійники проєкту “Схід — SOS” облаштували на Прикарпатті три приміщення для ВПО з особливими потребами; - Оголошено переможців конкурсів в рамках транскордонної програми ”Польща-Україна” з екологічного спрямування; - ГО “Магурка- Трінар” в с...

Галичина 1