ZAXID.NET

Останні новини в Україні станом на сьогодні. Свіжа інформація та головні події дня. Оперативні новини з усіх куточків нашої держави!

Більше новин

Радянську мозаїку на просп. Чорновола у Львові перенесуть і збережуть

Модерністичну мозаїку на будинку на кільці просп. Чорновола – вул. Липинського перенесуть і збережуть, однак поки що панно буде закрите рекламним банером. Мозаїка містить радянські символи, тож до розробки проекту її демонтажу, панно буде закрите рекламним банером.

Як повідомили 25 квітня у прес-службі Львівської міськради, у мерії провели перше засідання робочої групи з питань збереження мозаїчних творів на території Львова, до якої ввійшли науковці, митці, історики, мистецтвознавці та депутати. Серед іншого робоча група обговорювала долю мозаїчного панно радянського періоду, що розташоване на фасаді будинку на просп. Чорновола, 59.

«У результаті, більшістю голосів погодили демонтувати мозаїку з фасаду будівлі за умови перенесення її до музею для експонування. Оскільки процес перенесення потребує складних технологічних рішень, робоча група рекомендувала до моменту, поки не буде розроблений відповідний проект, залишити мозаїку, закривши її банером, або іншими конструкціями» , – розповіла керівниця робочої групи, керуюча справами виконкому міськради Наталія Алєксєєва.

Крім цього, міськрада звернеться до Інституту національної пам’яті за рекомендаціями стосовно історичної цінності цієї мозаїки. До розробки проекту демонтажу мозаїки її закриють рекламним банером. Профінансувати демонтаж має забудовник, який планує реконструювати будівлю під офіси. Попередньо панно перенесуть у музей «Територія терору».

Додамо, панно на будинку на просп. Чорновола, 59 створили у 80-х роках ХХ століття. Воно занесене до переліку цінних модерністичних творів Львова. Автором мозаїки є відомий львівський художник Євген Безніско, а завершував роботу над ескізом митець Богдан Сойка. Мозаїка виконана зі смальти.

Нагадаємо, будівлю на просп. Чорновола, 59 планують реконструювати, надбудувати та пристосувати під офіси. Ще у 2021 році ПП «Вест-грант» отримала отримало відповідні містобудівні умови та обмеження, в яких зафіксоване збереження мозаїки.

Хто такий Скадовський і чому на його честь назвали місто? - Деокупована історія.

Хто такий Скадовський і чому на його честь назвали місто? - Деокупована історія.

Скадовськ — місто на півдні Херсонщини, яке з весни 2022 року перебуває під російською окупацією. Історія цього населеного пункту нерозривно пов'язана з торговельним портом та родиною Сергія Скадовського. Проте, які поселення існували у Скадовську...

Новини Приазов'я 4

ChatGPT  «вбиває»  шкільну освіту? Як ШІ застосовують у швейцарських школах - DW Ukrainian.

ChatGPT «вбиває» шкільну освіту? Як ШІ застосовують у швейцарських школах - DW Ukrainian.

ChatGPT відкриває нові можливості для школярів і може допомагати у здобутті освіти, якщо використовувати штучний інтелект правильно та доречно. Дивіться, як це роблять у швейцарських школах. Дивіться також: Скільки заробляють німецькі вчителі та ч...

DW (Українською) 1

Чи можна після повістки в рекрут-центр#повістка #рекрутинг #тцк #lmn #новини #lviv #врек #video.

Чи можна після повістки в рекрут-центр#повістка #рекрутинг #тцк #lmn #новини #lviv #врек #video.

ЛМН -

Як покращити мотивацію військовозобов’язаних?

Як покращити мотивацію військовозобов’язаних?

Чи є зараз якісь інструменти підняти мотивацію в суспільстві? Багато людей критикують владу, що інформаційна компанія щодо мобілізації провалена. Пасіонарна частина суспільства вже давно в ЗСУ, залишилися ті, які не хочуть йти на фронт. Як з ними ...

ЛМН -

ПАЛКЕ ВІТАННЯ ВІД ЗСУ для РАШИСТСЬКИХ ОКУПАНТІВ!

ПАЛКЕ ВІТАННЯ ВІД ЗСУ для РАШИСТСЬКИХ ОКУПАНТІВ!

Цензор.НЕТ 3

Три сини для ЗСУ:  «Виховала надто правильних дітей»  #shorts - DW Ukrainian.

Три сини для ЗСУ: «Виховала надто правильних дітей» #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) 3