DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

Мовний омбудсмен: в Україні рекордна кількість скарг щодо порушень закону про мову.

Упродовж 2023 року офіс Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя отримав 3692 звернення громадян щодо порушень мовного закону - на 30 відсотків більше, ніж за рік до того, йдеться у звіті мовного омбудсмена за підсумками роботи за 2023 рік, які Кремінь представив під час пресконференції у четвер, 2 травня.

"Серед ключових факторів, які вплинули на стрімкий злет статусу української мови, ми визначили для себе наступне: це фактор російсько-української війни, це є питання самосвідомості, національної свідомості та ідентичності, - зазначив Кремінь. - На другому плані ми залишили дію мовного закону".

Третій рік поспіль лідерами за загальною кількістю порушень цього закону є Київ (1345 звернень), а також Харківська (516), Одеська (486), Дніпропетровська (316) області.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь Фото: Privat

Найбільше скарг - щодо сфери обслуговування і реклами

Найбільша кількість звернень до мовного омбудсмена - 49 відсотків або 1822 звернень - стосувалася сфери обслуговування споживачів, і це традиційно високий показник, йдеться у звіті. Звернення стосувалися мови, яка використовується на сайтах та торгових майданчиках та під час надання інформації про товари та послуги, а також на порушення мовного закону безпосередньо під час обслуговування.

Друга за кількістю скарг сфера - реклама та інформація для загального ознайомлення (15 відсотків або 557 звернень). Йдеться про скарги щодо розміщення реклами, оголошень, вказівників, вивісок недержавною мовою.

Порушення мовного закону у сфері освіти

Упродовж 2023 року українці подали 156 звернень щодо порушень мовного закону працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти. Сфери дошкільної освіти стосувалися лише сім з них.

Однак з-поміж інших проблем, у звіті виділене недостатнє знання мови дошкільнятами, які виховуються у сім’ях з російською мовою спілкування. Увагу мовного обмудсмена у цьому питанні привернуло опитування ГО "Спільномова", яке показало, що лише 15 відсотків дітей активно використовують українську мову, 65 відсотків належать до змішаної групи, а 20 відсотків дітей навіть не розуміють її. Як наголосив Кремінь, це питання напряму залежить від батьків, адже торік майже половина дошкільнят виховувалася вдома, а не у закладах освіти.

Перший дзвоник у одній зі шкіл Києва

Перший дзвоник і одній зі шкіл Києва (ілюстративне фото) Фото: Kaniuka Ruslan/Avalon/Photoshot/picture alliance

Закладів загальної середньої освіти стосувалися 27 звернень до мовного омбудсмена - щодо застосування російської мови в освітньому процесі, проведення екскурсій для школярів, а також щодо цькування учнів та батьків за відмову вивчати російську мову, поширення вчителями російських наративів тощо, йдеться у звіті.

Водночас у цьому навчальному році фактично не змінилася і, вочевидь, досягла максимального рівня частка закладів та класів, де навчання відбувається виключно державною мовою - 98,4 відсотка закладів і 98,5 відсотка класів. Це стосується і кількості школярів, які навчаються українською мовою - їхня частка становить 99,1 відсотка. Російською мовою поряд з державною навчаються 0,01 відсотка школярів - це 447 учнів, а іншими мовами - 0,9 відсотка. Аналогічна ситуація склалася і з показниками вивчення російської мови як окремого предмета: у 2023/2024 навчальному році йдеться про 768 учнів. Для порівняння: у вересні 2021 року таких було майже 455 тисяч.

Загалом, опитування, проведене офісом мовного омбудсмена та Державною службою якості освіти у 2023 році, засвідчили, що усі показники, що стосуються застосування державної мови в освітньому процесі, демонструють позитивну динаміку за рік.

Втім, якщо діти у школі активніше використовують державну мову, то за межами школи цей відсоток є значно меншим. За результатами опитування, лише 44 відсотка старшокласників із сіл та 36 відсотків із міст спілкуються виключно українською мовою в колі друзів. Ці показники навіть нижчі за показники мови спілкування вдома, наголошується у звіті.

Ще 96 звернень, які надійшли на розгляд мовного омбудсмена у 2023 році, стосувалися порушень законодавства про державну мову в закладах вищої та фахової передвищої освіти - ця цифра вдвічі більша за показник попереднього року. У офісі омбудсмена, однак, переконані: збільшення кількості скарг засвідчує, швидше, не погіршення ситуації з дотриманням мовного закону, а, насамперед, постійне зростання активності студентів, їхньої готовності до захисту своїх мовних прав.

Ще 170 повідомлень, які отримав мовний омбудсмен, стосувались додаткової освіти дорослих - курсів, тренінгів, вебінарів, майстер-класів, тощо.

Держслужбовці та медіа

Як вказується у звіті, високою також є кількість скарг щодо медіа (174 звернення): порушення на телебаченні, в радіомовленні, у друкованих та онлайн медіа. 156 звернень стосувалися медичної сфери, зокрема надання у медичних закладах послуг, як от виконання довідок та висновків про стан здоров’я, чи розміщення інформації на їхніх сайтах.

Ще 237 звернень стосувалися порушення законодавства про мову в органах державної влади та органах місцевого самоврядування та організаціях комунальної форми власності. У переважній більшості (85 відсотків) порушниками мовного закону є представники міських рад - депутати, голови, а також працівники виконавчих органів міських рад, йдеться у звіті.

Орбан: Фіцо - на межі життя та смерті

Орбан: Фіцо - на межі життя та смерті

Череp два дні після нападу та тривалої операції словацький прем'єр Роберт Фіцо - на межі життя та смерті, заявив очільник уряду Угорщини Віктор Орбан.

DW Україна 2
На Запорізькому напрямку знищили ворожий КСП

На Запорізькому напрямку знищили ворожий КСП

Бійці 108 бригади ТРО працюють по оркам із саморобної установки Партизан. Міні град на пікапі може нищити русню на відстані до 17 кілометрів. На установці хлопці працюють швидко, адже саме за розрахунком часто полюють орки. Хлопці боронять Запоріз...

Телеканал TV5 -

КОРУПЦІЯ В УКРАЇНІ ДОСІ ОДНА З НАЙВИЩИХ В ЄВРОПІ - ДЕРЖІНСПЕКТОР ПЕНТАГОНУ СТОРЧ.

КОРУПЦІЯ В УКРАЇНІ ДОСІ ОДНА З НАЙВИЩИХ В ЄВРОПІ - ДЕРЖІНСПЕКТОР ПЕНТАГОНУ СТОРЧ.

ВОЛОДИМИР МАНЬКО, політолог TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі висвітл...

Телеканал Хмельницького -

ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ В НПЗ В ТУАПСЕ, РФ! РАШИСТИ В ШОЦІ!.

ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ В НПЗ В ТУАПСЕ, РФ! РАШИСТИ В ШОЦІ!.

Цензор.НЕТ -

«Цікаві люди». Василь Андрушко, скульптор, графік, маляр та поет

«Цікаві люди». Василь Андрушко, скульптор, графік, маляр та поет

«Цікаві люди». Василь Андрушко, скульптор, графік, маляр та поет

НТК -

Зал аплодував стоячи: у Львові показали фільм про Героя України Дмитра (Да Вінчі) Коцюбайла.

Зал аплодував стоячи: у Львові показали фільм про Героя України Дмитра (Да Вінчі) Коцюбайла.

НТА -

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Нові перспективи чи відпочинок: гороскоп на 17 травня для всіх знаків зодіаку.
На Вінниччині пролунали вибухи, регіон атакують «шахеди».
У Усика зіткнулися з несподіваною проблемою перед боєм з Ф'юрі.
Менш ніж за годину пограбувала двох жінок на Теремках: у Києві затримали зловмисницю.
В Україні затримали бізнесмена Кропачева, який володіє активами у вугільному бізнесі: подробиці.
Мер Дніпра Філатов розповів, із якою проблемою місто зіткнулося через мобілізацію.
У ВР зареєстрували законопроєкт про скасування позбавлення волі за ухилення від мобілізації: пропонуються штрафи до 85 тис.
«Носимо з гордістю» : Трюдо показав фото у вишиванці.
Біженці перестали цікавитись новинами з України і не планують повертатись: скільки можуть передумати і що змінилось.
ЗСУ за добу збили 2 російські літаки і гелікоптер