Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Важливо знати: чим небезпечні трансжири

Роз'яснення дали у МОЗ.

Харчові звички людини впливають на якість її життя. Експерти в галузі харчування мають одностайну позицію щодо трансжирів. Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ Олег Швець розповів, чим небезпечні трансжири та як їх можна уникнути. Про це пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я (МОЗ).

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Здорове харчування: що потрібно їсти для стабільного емоційного стану

Які трансжири небезпечні

Експерт зазначив, що є два види трансжирів:

  • Перший – природні трансжирні кислоти, які утворюються у шлунку жуйних тварин завдяки бактеріальній ферментації.
  • Другий – промислові трансжири, які виробляються внаслідок додавання водню (гідрогенізації) до рослинних олій, відтак останні набувають властивості твердішати за кімнатної температури.

«Дослідження не демонструють небезпеки від споживання природних трансжирів, які можуть міститися у помірній кількості у продуктах тваринного походження, наприклад, у молочних продуктах», – пояснив Швець.

Але споживання промислових трансжирів у складі оброблених продуктів асоційоване зі значним зростанням ризику ураження атеросклерозом судин серця і мозку, небезпеки виникнення інфарктів та інсультів. Є також результати досліджень, які пов’язують трансжири із підвищенням ймовірності хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку.

В яких продуктах містяться штучні трансжири

Найчастіше штучні трансжири містяться у кондитерських виробах, випічці, маргарині, швидкоїжі, які тривалий час смажаться на рослинній олії.

«Дешевші кондитерські вироби та випічка, у виробництві яких використовуються трансжири, до того ж має більш тривалі терміни зберігання. Все це робить її привабливою для виробників та споживачів, якщо не замислюватися про наслідки у вигляді появи небезпечних хвороб», – йдеться у повідомленні.

Окрім промислово гідрогенізованих рослинних олій, другим джерелом трансжиру у сучасній дієті є трансжирні кислоти, що утворюються під час тривалого смаження страв швидкого харчування у рослинних оліях.

«Втім, за даними ВООЗ, смаження олії за високих температур призводить до помірного збільшення концентрації трансжирів (кількість утворених трансжирів є низькою (до 2-3%) порівняно з їхньою кількістю в частково гідрогенізованій олії)», – пояснив експерт.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У McDonald`s збільшилась частка продуктів українських виробників

Як мають зазначатися трансжири у складі продуктів

У складі харчових продуктів трансжири повинні зазначатися як частково гідрогенізована рослинна олія.

Так, відповідно до закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», якщо в продуктах містяться гідрогенізовані рослинні олії, це має бути чітко зазначено у маркуванні.

«Таке маркування має обов’язково супроводжуватися словами «повністю гідрогенізована» або «частково гідрогенізована», – йдеться у повідомленні.

І саме частково гідрогенізована рослинна олія є відображенням вмісту трансжирних кислот. У такому випадку харчовий продукт вже не можна вважати безпечним для споживання.

Скільки штучних трансжирів можуть містити продукти в Україні

В Україні вміст штучних трансжирів обмежений на рівні менше ніж 2 г на 100 г жиру, який міститься у харчовому продукті.

Так, з 3 жовтня 2023 року в Україні набуло чинності обмеження вмісту трансжирів.

«Це передбачено наказом МОЗ України № 1613 щодо обмеження вмісту трансжирних кислот, які не є такими, що природно містяться в жирах тваринного походження. Вміст таких трансжирів не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у харчовому продукті», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до вимог цього наказу, вже пів року харчова промисловість не має права застосовувати штучні трансжирні кислоти у виробництві продукції.

Але результати досліджень FEEDCities, які у цьому місяці презентовані Представництвом ВООЗ в Україні, продемонстрували перевищення обмежень вмісту трансжирів у 30% протестованих продуктів.

«До переліку входили торти, печиво, десерти на основі молочних продуктів, морозиво, заморожені продукти, маргарин, сири і перероблене м’ясо. Також досліджувалися зразки «вуличної їжі» – домашня випічка, піца, паніні, донери, фалафель, круасани та тістечка», – пояснив експерт.

Таким чином, всі вище перераховані продукти лишаються потенційно небезпечними щодо вмісту трансжирів. Слід зазначити, що вони також можуть містити високі кількості інших небажаних інгредієнтів, таких як сіль, цукор і насичений жир.

Хто займається контролем над дотриманням вимог щодо обмеження трансжирів

В Україні це виконує Держпродспоживслужба. Якщо серед інгредієнтів харчового продукту ви побачили «частково гідрогенізовані рослинні олії», то варто відмовитися від його придбання й обрати альтернативу без вмісту небезпечних трансжирів.

У МОЗ пояснили, що така знахідка є підставою для звернення до органу контролю (Держпродспоживслужби). Зробити це можна за допомогою електронної пошти: econsumer-info@dpss.gov.ua або, зателефонувавши на цілодобову гарячу лінію: (050) 230 04 28 або (044) 364 77 80.

Раніше ми писали, чи можна споживати солодощі, якщо людина дотримується здорового харчування.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

«Шахеди»  зайшли до повітряного простору Київщини, тут пролунала тривожна сирена.

«Шахеди» зайшли до повітряного простору Київщини, тут пролунала тривожна сирена.

Сьогодні, 19 травня, о 1.51 в Київській області оголосили повітряну тривогу. "Шахед" на Київщині, вектор Переяслав, поки західна траєкторія руху", - повідомив у цей час паблік "Київ INFO | Новини Україна".

Дзеркало Тижня 1
«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #залізнадорога #железнаядорога #залізнадорогарф #залізнадорогамелітополь #дорогадокрыма #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповіла речниця "Львівобленерго" Галина Петрушка. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #l...

ЛМН -

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

В новому випуску програми «Захист» дивіться свідчення, від яких перехоплює подих. Оборонець Маріуполя розповідає страшну правду про те, як у повному оточенні захищали місто. Про полон і жахливі тортури. Про зраду тих, кому врятував життя. Про втеч...

Цензор.НЕТ 2

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life...

ЛМН -

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #СудООН #міжнатроднийсуд #спецтрибунал #трибунал #международнийсуд #судпутін #судпутин #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Що можна зробити, щоб росії забракло ракет на наші об’єкти генерації енергії? Рішення пропонує львівський підприємець. У чому суть його ідеї? ️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. Станьте спонсором...

ЛМН -