Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Як зберегти свої персональні дані в інтернеті і яке шахрайство загрожує кожному: озвучено важливі поради.

З подальшим розвитком нових технологій кіберзлочинці знаходять нові способи шахрайських схем в інтернеті. Тільки за минулий рік, згідно з даними НБУ, сума збитків через шахрайство з платіжними картками в Україні збільшилась на 73% та досягла позначки в 833 млн грн. Дієвий спосіб протидіяти шахрайству — розвивати навички цифрової гігієни та фінансову грамотність. У цьому допоможе проєкт Кібер Брама. Його створила Консультативна місія ЄС в Україні за ініціативи Департаменту кіберполіції НПУ, у партнерстві з громадською організацією МІНЗМІН та компанією Yedynka.

В першій публікації, присвяченій проєкту, ми розповіли, як захистити від кіберзлочинів свою дитину та яких правил варто дотримуватись на роботі. У другій публікації OBOZ.UA читайте про поширені шахрайські схеми, а також про те, чому варто завжди захищати персональні дані в інтернеті.

Шахрайство в інтернеті: що важливо знати кожному

На сайті Кібер Брама опубліковано перелік найрозповсюдженіших схем, а також рекомендації стосовно того, як убезпечити свої дані та рахунки від шахрайських дій. Отже, найчастіше зустрічаються такі схеми:

Шахрайство з передоплатою. Людина переказує гроші незнайомцю, очікуючи отримати взамін щось більш коштовне, а натомість не отримує нічого або майже нічого.

Шахрайство з переплатою . "Покупець" відправляє продавцю підроблену платіжну квитанцію, як правило, ідентичну квитанції добре відомого банку, на більшу суму, ніж заздалегідь узгоджено. Потім шахрай пояснює, чому виникла переплата, і просить продавця повернути надлишок коштів.

Шахрайство з працевлаштуванням . Злочинці просять переказати гроші для подання заявки або за послугу з підбору персоналу. В результаті заявники не отримують пропозиції з працевлаштування. Крім того, шахраї можуть довідатися конфіденційну та/або фінансову інформацію під виглядом перевірки біографічних даних.

Шахрайство з лотереями/призами. Шахрай входить у довіру й пояснює: щоб забрати виграш, потрібно спочатку переказати невелику суму грошей за товар чи збір за оформлення документів.

Шахрайство з орендою майна. "Власник" погоджується здати квартиру за умови, якщо орендар здійснить передоплату. Однак після передоплати виявляється, що від імені власника квартири з вами спілкувався шахрай. Його метою було переконати вас в необхідності зробити передоплату навіть без перегляду квартири. Для цього шахраї зазвичай кажуть, що на квартиру вже є черга з охочих орендувати її, чи що для бронювання житла необхідно заплатити передоплату.

Афера з надзвичайною ситуацією/рідними. Шахраї телефонують друзям або родичам, видаючи себе за жертву, і змальовують екстрену ситуацію (наприклад, "мене заарештовано", "мене пограбували", "я в лікарні"), благаючи про допомогу, тобто грошовий переказ.

Шахрайство з онлайн-покупками. Жертвами злочинців стають відвідувачі вебсайтів або користувачі послуг інтернет-аукціонів.

Афера з інтернет-знайомствами. На спеціалізованих сайтах для знайомств шахраї використовують чужі персональні дані та знайомляться з потенційними жертвами. Часто на таких сайтах знайомляться українці, які готові будувати стосунки та відкриватись, тому вони особливо вразливі. У процесі спілкування вони поступово вибудовують довірливі відносини та починають маніпулювати. Результатом цього стає виманювання коштів: шахрай просить переказати спочатку невелику суму, однак з часом суми зростають. Для цього злочинці вигадують різні історії, намагаються викликати співчуття.

Для кожної схеми є свої поради. Наприклад, у випадку з онлайн-покупками фахівці рекомендують:

  • Перевірити інформацію про товар до здійснення покупки.
  • Обирати надійний спосіб розрахунку та не робити передплату, якщо не впевнені у надійності продавця.
  • Не розголошувати особисті дані.
  • Надавати перевагу безпечним сайтам.

Адреса захищеної вебсторінки матиме початок "https://", а не "http://", а також значок замка — це гарантує захист даних та свідчить про справжність сайту. Окрім того, обов’язково прочитайте відгуки про сайт в інтернеті, перевіряйте репутацію в соціальних мережах та на форумах. Також зверніть увагу на кількість і частоту публікацій. Якщо сторінка має кілька позитивних відгуків і всі вони розміщені протягом одного-двох днів, віддайте перевагу іншому магазину.

Шахраї мають спільні ознаки незалежно від того, яку схему використовують. Злочинці постійно вигадують нові схеми, однак, якщо бути пильними та запам'ятати головні правила, ви завжди зможете розпізнати кіберзлочинця. Так, серед спільних ознак:

  • Підозрілі посилання та електронні листи.
  • Спроби перевести діалог в інші чати або месенджери, поза перевіреним сайтом або маркетплейсом.
  • Обіцянки легких грошей.
  • Наказовий / вимагальний тон мовлення.

Онлайн-знайомства та репутація: не довіряйте незнайомцям та бережіть інформацію про себе

Українці щодня знайомляться в інтернеті, заводять ділові, дружні чи романтичні контакти. Для цього використовують як соцмережі, так і спеціалізовані сайти чи додатки. Втім подеколи під час таких знайомств існують певні ризики. Фахівці Кібер Брами називають наступні:

  • сексуальні домагання, агресія та насильство;
  • дискримінація;
  • зловживання на основі інтимних світлин, зокрема "сексуальне вимагання";
  • фішинг;
  • кіберпереслідування.

Будьте обережними з незнайомцями. Занепокоєння має викликати ситуація, коли новий знайомий (чи знайома) ще до першого побачення просить вас надіслати кошти на квиток, лікування тощо. Також краще утриматись від розповсюдження світлин чи інформації, яку можуть використати проти вас.

На сайті Кібер Брама фахівці також рекомендують слідкувати за своєю цифровою репутацією. Наприклад, керувати власними публікаціями, повідомленнями, зображеннями та відео, а також будь-якими публікаціями інших про вас. Налаштування конфіденційності вашого акаунту в соціальних мережах допомагають контролювати те, що інші можуть бачити у вашому онлайн-житті.

Разом з цим особливу увагу треба приділити своїм персональним даним. Важливо бути обережним з особистою інформацією, яку ви залишаєте в інтернеті. Шахраї можуть зібрати дані про вас з різних онлайн-сервісів і використати для доступу до облікових записів або створення інших акаунтів від вашого імені. Якщо залишаєте свій номер телефону в онлайн-оголошеннях, використовуєте його при реєстрації, краще завести для цього окрему сім-картку. Фінансовий номер, який ви використовуєте для зв'язку з банком, краще не залишати в мережі. З повним переліком рекомендацій можна ознайомитись тут.

Якщо ж ви вже стали жертвою кіберзлочину, слід подати електронне звернення до Кіберполіції та повідомити про вчинення кіберзлочину за допомогою офіційного вебсайту https://cyberpolice.gov.ua або зателефонувавши на гарячу лінію 0 800 505 170. Так, ви зможете подбати не тільки про власну безпеку, але й посприяти тому, аби злочинці були викриті та покарані – а отже це допоможе запобігти їхнім наступним злочинам.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Ми сподіваємося ви вже бачили як наше місто вбралося в єдину українську сорочку до Дня вишиванки. Й дійсно навіть машини патрульної поліції закарбували на капоті код нашої нації, а допомагали у цьому правоохоронцям маленькі криворіжці, як це було ...

Перший Міський телеканал. 1

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

Запорізька область посилює свою оборону через загострення російської агресії. Про це днями заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, будівництво фортифікацій у регіоні просувається згідно з задачами...

Новини Приазов'я 1

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна

Новини Приазов'я 1

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #сухопутна_академія #новини #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионла...

НТА 1