Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Пентагон дав добро на атаки ATACMS по Криму, а Польща спробує повернути українських призовників.

У фокусі міжнародних видань – нові можливості ЗСУ завдяки "довгим рукам" ракет ATACMS, а також, чи буде Польща й інші країни депортувати українців призовного віку назад в Україну

Про це й не тільки писали світові ЗМІ станом на ранок 26 квітня.

Куди Київ може бити завдяки ракетам ATACMS

Фото: відкриті джерела

Україна отримала і вже почала використовувати довгоочікувані ракети ATACMS з дальністю удару близько 300 км. Як пише The New York Times, Пентагон дозволив Україні використовувати нову зброю для ураження російських цілей у Криму.

Високопоставлені чиновники Пентагону заявили в четвер, що українські сили зможуть використовувати нещодавно поставлену ракетну систему дальнього радіусу дії для більш ефективного націлювання на російські сили в окупованому Криму.

"Після кількох місяців запитів Україна отримала більш дальню версію армійських тактичних ракетних систем, відому як ATACMS, яка може долати 190 миль (300 км). Перед поставкою цього місяця Сполучені Штати вже надали Україні версію системи, яка має радіус дії 100 миль (160 км) і озброєна касетними боєприпасами широкого розповсюдження", - кажуть американські журналісти.

Посадові особи з питань національної безпеки США заявили, що нова система зброї може проникати глибше в окуповані Росією частини України та націлюватися на вузли постачання російських військ на південному сході.

Мета нових систем великої дальності полягає в тому, щоб посилити тиск на Крим, центр російських повітряних і сухопутних сил, "де зараз Росія має відносно безпечний притулок", — сказав високопоставлений чиновник оборони журналістам під час брифінгу в Пентагоні.

Представники Пентагону відмовилися назвати точну кількість систем великої дальності, які були відправлені в Україну. Раніше адміністрація Байдена таємно відправила ATACMS більшого радіусу дії, щоб це було сюрпризом для росіян. Вони були частиною 300 млн поставки, оголошеної в березні.

"Україна використала ракети більшого радіусу дії ввечері у вівторок, щоб завдати удару по російським військам у портовому місті Бердянськ, заявив високопоставлений чиновник США на умовах анонімності для обговорення оперативних питань. Соціальні мережі в Україні повідомляли про великі пожежі та вибухи минулого тижня на військовому аеродромі в Джанкой, Крим, який, за словами двох офіційних осіб США, був ціллю ATACMS далекої дії", - пишуть у The New York Times і додають, що рішення Байдена в лютому відправити в Україну понад 100 систем великої дальності стало серйозною зміною його політики.

Раніше адміністрація президента США ухилялася від їх надсилання через побоювання, що Київ використає ці системи для атак на цілі в Росії, що може призвести до подальшої ескалації конфлікту. Але за більш ніж два роки після вторгнення Росії та окупації України розрахунки Байдена змінилися, кажуть представники адміністрації.

Часів Яр

Фото: gettyimages

Також у The New York Times пишуть про запеклий бій за Часів Яр, який займає лише близько 13 квадратних кілометрів, але якщо росіяни зможуть захопити його, вони контролюватимуть командні висоти, які дозволять їм націлитися безпосередньо на основну агломерацію міст у Донецькій області, які все ще знаходяться під контролем Києва. У тому числі й штаб українського східного командування в Краматорську.

"Часів Яр — це "ключ", який відкриє браму для виснажливих і тривалих боїв", — вважає військовий аналітик, колишній полковник української армії Сергій Грабський.

Хоча Україна сподівається, що поновлена ​​військова допомога від Сполучених Штатів дозволить їй розпочати стабілізацію зношених оборонних ліній, її солдатам відчайдушно не вистачає майже всього — від артилерійських снарядів і танкових снарядів до протиповітряної оборони та бронетехніки.

Американські журналісти констатують, що можуть знадобитися тижні, щоб значні потоки матеріальних засобів змінили динаміку на фронті, і українські чиновники попередили, що Кремль спробує використати цю можливість, щоб прорвати українську оборону, де тільки зможе.

Чи правильно позбавляти паспорта українців за кордоном

Мобілізація жінок

Фото: Колаж Еспресо TV

Черги за кордоном в українських консульствах не оминули увагою іноземні ЗМІ. У Politico написали, що критика українського уряду в країні посилюється через суперечливу тимчасову заборону на видачу нових паспортів і надання нетермінових консульських послуг для українських чоловіків призовного віку за кордоном.

Нові мобілізаційні вимоги, які змушують усіх чоловіків бойового віку реєструватися або оновлювати особисті дані в українських призовних комісіях, незалежно від місця їх проживання, спричинили в консульствах справжні заворушення в той час, коли Україна намагається протистояти Росії на полі бою.

Багато українських чоловіків, які роками жили за кордоном зі своїми родинами до початку повномасштабного вторгнення, є обурені, оскільки вони не планували повертатися воювати, а активно допомагали донатами та виступали за збільшення допомоги Україні. Водночас діючі військовослужбовці, багато з яких воюють на передовій понад два роки без відпочинку, незадоволені тим, що в новому законі про мобілізацію немає умов демобілізації.

"На думку багатьох його критиків, новий указ про консульську службу порушує права людини і лише відштовхне українців, які живуть за кордоном. Але уряд президента Володимира Зеленського вважає це рішення справедливим", - відзначають у Politico.

Українські чоловіки за кордоном можуть втратити свій легальний статус перебування, заявив виконувач обов'язків голови Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

"У деяких країнах українці почнуть втрачати правовий статус осіб, які перебувають під захистом. Їм доведеться клопотати про надання статусу біженця", – сказав Павліченко.

За європейськими оцінками, приблизно від 600 000 до 850 000 українських чоловіків втекли до Європейського Союзу після початку російського нападу в 2022 році.

Тим часом Польща та Литва кажуть, що допоможуть Києву повернути на батьківщину чоловіків-українців, пише The Guardian.

"Ми давно пропонували, що ми можемо допомогти українській стороні забезпечити, щоб люди, які підлягають [обов’язковій] військовій службі, поїхали в Україну", — сказав міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, але не уточнив подробиць про те, які механізми можуть бути використані.

Його литовський колега Лаурінас Кашчунас сказав, що Литва також може вжити подібних зусиль. "Україні дуже не вистачає мобілізаційного резерву... Це несправедливо по відношенню до тих громадян, які воюють за свою країну", - сказав він у четвер.

Тадеуш Колодзей, юрист польської неурядової організації Ocalenie Foundation, заявив, що польська влада не могла б депортувати українських чоловіків в Україну, а також не планує оголосити їх перебування в країні незаконним.

Але наступного тижня польський парламент має розглянути нові постанови, які вимагатимуть від усіх українців пред’являти дійсний паспорт, щоб мати можливість отримати пільги в Польщі. Раніше українські біженці могли зробити це, пред'явивши будь-які інші документи, що посвідчують їх особу.

"Проєкт тексту, який ми бачили, скоротить приблизно 80% пільг для людей без паспорта", – сказав Колодзей. Згодом також можуть виникнути питання, чи можуть люди без паспорта легально працювати. "Якщо отримати паспорт буде неможливо, багато з цих людей можуть попросити притулку", — додав Колодзей.

Як старий військовий корабель може спровокувати велику війну між Китаєм та Філіппінами

Фото: benarnews

А в Азії може спалахнути нова війна через старий іржавий військовий корабель, що знаходиться в спірних водах, про це пише The Washington Post.

"У найбільш запеклій водній артерії у світі ризик наступної війни в Азії все більше залежить від ветхого корабля, поцяткованого дірами, вкритого іржею та прикинутого до рифу", - кажуть американські журналісти.

Щоб підтвердити свої претензії в Південно-Китайському морі, Філіппіни в 1999 році навмисно посадили десантний корабель часів Другої світової війни на напівзатоплену мілину, створивши судно як форпост філіппінського флоту. BRP Sierra Madre, яка з тих пір залишилася на мілині, стала епіцентром ескалації напруженості між Філіппінами та Китаєм — і тією ниткою, яка може втягнути Сполучені Штати в збройний конфлікт у Тихому океані, кажуть офіційні особи і аналітики безпеки.

Китай претендує на переважну частину Південно-Китайського моря і в останні місяці посилив зусилля, щоб запобігти постачанню Філіппінами персоналу на борт Sierra Madr. Аналіз даних стеження за судами та відеозаписів за останній рік показує, що кораблі китайської берегової охорони та міліції неодноразово стикалися з філіппінськими судами постачання. Китайські кораблі також все частіше використовували водомети з близької відстані, часом виводячи з ладу філіппінські кораблі та ранячи моряків.

Будь-яка подальша ескалація, попереджають західні та філіппінські офіційні особи, може призвести до відкритого конфлікту.

Представники адміністрації Байдена підкреслили, що збройний напад на філіппінське військове судно, таке як Sierra Madre, спричинить військову відповідь США відповідно до договору про взаємну оборону 1951 року. Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший заявив після зустрічі з президентом Байденом у Вашингтоні на початку цього місяця, що вбивство філіппінських військовослужбовців іноземною державою також буде підставою для порушення договору.

Аналітики кажуть, що Пекін, можливо, і не має наміру розпочинати тут війну, але неодноразові зіткнення в морі між суднами підвищили ймовірність фатальних дій, що також може спровокувати відповідь США.

Суперечка навколо цієї мілини — одного з десятків спірних островів, рифів та інших об’єктів — є частиною все більш небезпечної конкуренції між країнами, які межують з Південно-Китайським морем, за суверенітет над цими стратегічними водами та контроль над енергетичними та іншими ресурсами, які знаходяться нижче.

Читайте також: Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня

Держдеп США: Путін - президент РФ і діятиме в цій ролі.

Держдеп США: Путін - президент РФ і діятиме в цій ролі.

Про це на брифінгу заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер, повідомляє ЄП. На питання про те, чи будуть США направляти представника посольства на "інавгурацію" Путіна Міллер відповів: "Ні, нашого представника не буде на його інавгур...

Еспресо -
Серіали, засновані на реальних подіях. ТОП -5

Серіали, засновані на реальних подіях. ТОП -5

Вона ж Грейс Alias Grace Канада, 2017 рік Трилер, драма, кримінал, біографія IMDb: 7,7 У 1843 році юну покоївку Грейс Маркс звинувачують у вбивстві свого господаря Томаса Кіннера та його вагітної коханки і засуджують до ув'язнення. Лікар Саймон Дж...

Еспресо 1
Коли Нідерланди постачатимуть Україні F-16: заява міністерки оборони Оллонґрен.

Коли Нідерланди постачатимуть Україні F-16: заява міністерки оборони Оллонґрен.

Про це повідомляє видання Delfi. Зазначається, що такий графік передбачає прописаний план союзників.  "У нас все розписано за проєктом, який полягає у навчанні українських пілотів, підготовці обслуговуючого персоналу та передачі реальних літаків. ...

Еспресо 2
Захист від слимаків: прості та ефективні методи для вашого городу та саду.

Захист від слимаків: прості та ефективні методи для вашого городу та саду.

Слимаки - це безхребетні тварини, що належать до типу молюсків. Вони мають м'яке тіло без панцира, вологу шкіру та дві пари вусів, які використовують для руху. Слимаки відіграють важливу роль у природному середовищі, бо розкладають органічний мате...

Еспресо 3
Макрон вітає зобов'язання Китаю утримуватися від продажу Росії зброї.

Макрон вітає зобов'язання Китаю утримуватися від продажу Росії зброї.

Про це повідомляє Укрінформ. "Ми вітаємо зобов'язання китайської влади утримуватися від продажу будь-якої зброї або допомоги Москві та суворо контролювати експорт товарів подвійного призначення", - заявив Макрон. Він також подякував Сі за "момент ...

Еспресо 2
Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

Великодній ВИБУХ у Бердянську, КРИША для наркобізнесу - День.

ЗОВА передала на фронт півтисячі дронів, РЕБи та Старлінки від громади Підірваний колаборант із Бердянська. 5 травня під його авто заклали саморобну вибухівку Поліцейському із Запоріжжя пропонували 10 тис доларів щомісяця за «кришування» наркобізн...

Телеканал TV5 -

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Спроможне врядування на шляху до ЄС: Корнієнко провів нараду з головами громад Житомирщини.

Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка з очільниками громад Житомирщини відбулася нарада «Спроможне врядування на шляху до ЄС». Які питання обговорили дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину - повідом...

Телеканал СК1 1

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

«ТЦК нам йде на зустріч». Про роботу Центру рекрутингу української армії у Львові

В лютому цього року у Львові відкрився центр рекрутингу української армії. Там представлені різні бригади з різних регіонів України. Туди можна прийти, вказати бажану посаду та дізнатися, які бригади зараз шукають людей. Як такий центр працює? Хто...

ЛМН -

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

«Українські солдати давали хліб, а ховалися у погребі» – як жило село Мирне на лінії розмежування.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #селоМирне #перемога #победа #мирное #shorts #shortvideo #шорст

Новини Приазов'я 1

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

НОВИНИ. ВИПУСК ЗА 6 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 1

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

Про супровід до входження на посаду в бригаду️#рекрутинг #мобілізація #тцк #24омбр #врек #lmn #lviv.

У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів рекрутер Центру рекрутингу 24-ї ОМБр імені короля Данила Василь Дзеса. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобіліз...

ЛМН 1

Мільярди гаджетів у небезпеці: які застосунки видалити, щоб не втратити контроль.
Світлий тиждень після Великодня: як святкують і що не можна робити.
«Квартал 95» висміяв рівненського воєнкома та втрапив у скандал.
Місцями гроза та до +22°С: прогноз погоди по Київщині на 7 травня.
Ветеран Сергій Храпко здійснить піший марафон на протезах для збору на реабілітацію пораненого побратима Олександра Надточія.
«Ми не будемо жити в Росії». Зірка серіалу «Кухня» зізналася, як чоловік-росіянин розкрив їй очі
Електромагнітна зброя Pulsar захистить від дронів наземну техніку, літаки та БПЛА.
Зміна моделі бронювання стане викликом для влади, – Магда.
«Квартал 95» висміяв ексначальника ТЦК Рівного, який цілувався з колегами в кабінеті, але вкотре оскандалився.
В українських обмінниках не стали утримувати курс долара: скільки тепер коштує валюта.