Радіо Свобода

Український інформаційний сайт, який публікує термінові новини України та світу, цікаві відео, актуальні репортажі та якісну аналітику.

Більше новин

«Геть зелений курс!»: у Польщі знову протестують фермери.

Поляки та польські фермери вийшли 10 травня на черговий протест у Варшаві з вимогою відступити від вимог Європейського зеленого курсу та заборонити імпорт сільськогосподарської продукції з України, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Фермери кажуть, що наслідки «зеленого курсу» відчує кожна польська родина, зокрема, через здорожчання електроенергії і тепла.

Крім того, заборона автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння і великі податки на паливо спровокують суттєвий ріст цін, переконані протестувальники.

«Зелений курс нищить не тільки фермерство, а нищить енергетику, все нищить. Європа сама собі затягує зашморг тим «зеленим курсом», бо є країни які його не дотримуються і вони завжди будуть конкурентами для Європи», – розповіла Радіо Свобода Марья Яєк, яка підтримує протест фермерів.

Крім відмови від Європейського зеленого курсу, фермери вимагають заборонити імпорт сільськогосподарської продукції з України. Один з аргументів, що воно нібито «не проходить контроль і не має сертифікатів».

Під час протесту фермери збирають підписи під петицією про проведення референдуму щодо кліматичної політики. До акції приєдналися і опозиційні політики Польщі – від партії «Право і справедливість». Напередодні вони заявили, що беруть участь у марші як громадяни, а не політики.

Протестувати аграрії планують до пізнього вечора.

Раніше посол України в Польщі Василь Зварич розповів, що вже застосовано певні обмеження у торгівлі з Україною, які запрацюють з червня цього року.

«Не вірте міфам, що українське зерно досі заливає польський ринок. Ще з квітня минулого року Україна не продає до Польщі пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшнику. Діє продовжене урядом Польщі одностороннє ембарго на імпорт збіжжя з України. Транзит територією Польщі також фактично зведено до мінімуму, а невдовзі зійде нанівець, бо діють альтернативні маршрути в обхід Польщі», – пояснив дипломат.

Також премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск повідомляв, що Єврокомісіявиконала одну з вимог польських фермерів, яка стосується «зеленого курсу», зокрема перелоги ( земля, яку свідомо не обробляють для підвищення її родючості – ред .) не будуть обовʼязковими для фермерів вже цього року.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Байден назвав «обурливою» вимогу прокурора МКС видати ордер на арешт Нетаньягу.

Байден назвав «обурливою» вимогу прокурора МКС видати ордер на арешт Нетаньягу.

20 травня прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан зажадав видати ордери на арешт премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта та трьох лідерів палестинського угруповання «Хамас»

Радіо Свобода 2
Олекса Різників - життєдайний борець //  «Ген українців з Іриною Фаріон».

Олекса Різників - життєдайний борець // «Ген українців з Іриною Фаріон».

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Уродженець Донбасу, вихованець «змосковщеної» Миколаївщини і «космополітичної» Одеси. Політв’язень московських концтаборів, український письменник, мовознавець, просвітянин, ...

НТА 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Третій рік війни, господарі та бізнес готуються до відключень світла. А що там чиновники? Благоустрій кладовища, кілометр дороги до приватного бізнесу і вітрила. Так нам ніколи не вибратися з біди і найперше що потрібно зробити - подбати про владу...

ЛМН 1

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #остін #рамштайн #сша #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА 1

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Що я хочу сказати: помітно по них, що вони — родичі загиблих воїнів? — питає нас тихенько отець Василь. — Ви б бачили їх спочатку, які вони були. Дуже печальні. А зараз вони вже живі. І це радує. Вони тішаться, усміхаються, вони радіють. Це дуже ...

Громадське Телебачення 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ  #ДМИТРОЛЕВУСЬ  #ІРАНУІРФ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ #ДМИТРОЛЕВУСЬ #ІРАНУІРФ

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Детально про те, що заслуговує на увагу
«Трагічною є втрата кожної окремої людини. Ще прикріше, коли втрачаємо ціле покоління молодих, свідомих, активних людей. Тих, хто мав би творити на...
Про відчайдушну спробу втечі з-під варти ЧК засуджених до смерті холодноярських отаманів у 1923 році не писав хіба що ледачий. Це хрестоматійна іст...
20 травня 1844 року в Глухові у родині різьбяра іконостасів народився художник Микола Мурашко . Він проілюстрував перше українське видання казок Ан...
Телеграм канали