Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Під грифом «цілком таємно» : як в СРСР перевіряли готовність тактичної ядерної зброї.

В сучасному світі здавалося, що ядерна загроза – це вже пережитки минулого. Але після початку повномасштабної агресії РФ проти України, світ почав знову почуватися в небезпеці.

Нещодавно у Москві та Мінську оголосили про проведення навчань з тактичним ядерним озброєнням. З огляду на це, Defense Express розповів про те, який вигляд подібні навчання мали в СРСР.

Одним з головних факторів холодної війни були перегони озброєнь, тому не дивно, що СРСР хотів впевнитись в спроможності своїх ресурсів. Варто зазначити, що навіть тоді ядерні навчання не були регулярними та зазвичай проводились, як підготовка до масштабніших заходів, наприклад, оперативно-стратегічних навчань армії і флоту під кодовою назвою "Запад". Про них мало що відомо, але деякі деталі були висвітлені в книзі Н. Сайчука "Тінь ядерної війни над Європою".

Зберігання ядерного озброєння

Тактична ядерна зброя не зберігається безпосередньо у військових частинах. Вона перебувала на Центральних базах зберігання, також відомих, як об’єкти "С". Там також проводилося обслуговування зброї.

Кожна з баз мала в розпорядженні декілька сотень одиниць автотехніки, серед якої були і спеціальні транспортні засоби для перевезення ядерних зарядів. Вони були обладнані майстернями, лабораторіями та мали забезпечувати відповідний температурний режим.

Варто відзначити, що як відомо, у РФ залишилося до 14 таких баз.

Підготовка ядерної зброї

Щоб привести ядерну зброю в бойову готовність, її заряди необхідно транспортувати та стикувати з носіями у визначних районах. Це потребує неабиякої підготовки, щоб можна було забезпечити повну секретність та безпеку здійснення добових 500-км маршів та розгортання польових пунктів.

До процесу навчань та перевірок було допущено дуже обмежене коло осіб. На об’єкт "С" з військових допускалося лише вище керівництво. Також їхні візити мали узгоджуватися з контррозвідкою КДБ.

Перевірка у 1976 році

У 1976 році було проведено раптову перевірку у 28-й армії Білоруського воєнного округу. Вона здійснювалася з порушенням регламентів і без інформування Москви та виявила, що база неспроможна видати 6 ядерних боєголовок в зазначений термін 4 години.

Протягом 14 годин жодна спеціальна машина не змогла покинути базу, зважаючи на критичний технічний стан.

Згодом абсолютна таємничість та брак необхідної підготовки звели нанівець весь сенс існування тактичної ядерної зброї. Під час навчань систематично фіксувався брак радіостанцій, маскувальних сіток та спецтехніки. Були навіть випадки, коли ядерна колона банально не змогла зустрітися з колоною ракетної бригади.

Навчання "Уран-6" 1981 року

Ці навчання проходили в Одеському військовому окрузі у 14-й загальновійськовій армії. Вони повинні були стати контрольними для оцінки системи взаємодії з об'єктом "С" та результатів робіт з виправлення її недоліків.

Зрештою стало зрозуміло, що привести ядерну зброю в готовність цілком можливо, але це потребує збільшення чисельності рухомих ракетно-технічних баз, забезпечення участі фахівців, що мають навички стикування ядерних частин із носіями, та покращення системи зв’язку.

Додамо, що під час цих секретних навчань, принаймні з 1962 року, справжні ядерні боєприпаси не підривалися. Крім того, імовірно, що вони навіть і не перевозилися під час перевірок, а тим паче не стикувалися з носіями. Тому невідомо, в якому стані наразі перебувають самі ядерні боєголовки.

Раніше OBOZ.UA публікував інформацію про те, що в ISW пояснили, чому Білорусь оголосила раптову перевірку ядерної готовності.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber , щоб бути в курсі останніх подій.

Олекса Різників - життєдайний борець //  «Ген українців з Іриною Фаріон».

Олекса Різників - життєдайний борець // «Ген українців з Іриною Фаріон».

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Уродженець Донбасу, вихованець «змосковщеної» Миколаївщини і «космополітичної» Одеси. Політв’язень московських концтаборів, український письменник, мовознавець, просвітянин, ...

НТА 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Третій рік війни, господарі та бізнес готуються до відключень світла. А що там чиновники? Благоустрій кладовища, кілометр дороги до приватного бізнесу і вітрила. Так нам ніколи не вибратися з біди і найперше що потрібно зробити - подбати про владу...

ЛМН 1

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #остін #рамштайн #сша #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА 1

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Що я хочу сказати: помітно по них, що вони — родичі загиблих воїнів? — питає нас тихенько отець Василь. — Ви б бачили їх спочатку, які вони були. Дуже печальні. А зараз вони вже живі. І це радує. Вони тішаться, усміхаються, вони радіють. Це дуже ...

Громадське Телебачення 1

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ  #ДМИТРОЛЕВУСЬ  #ІРАНУІРФ

ТВ7+. СПІВПРАЦЯ ІРАНУ І РФ НЕ ЗМІНИТЬСЯ - ДМИТРО ЛЕВУСЬ #ДМИТРОЛЕВУСЬ #ІРАНУІРФ

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Український громадський діяч, блогер, волонтер.
Як довго може горіти російська БМП? Годинами Принаймі оця після ударів теплими дронами тліла з кінця ночі і до ранку, аж поки не згоріла. Інквізиці...
Окупаційна адміністрація росіян повідомила про ураження складу ПММ у Довжанську «ракетою із касетними боєприпасами».
Ворог намагається захищати свою логістику, розставляючи розрахунки з рушницями, РЕБом(різного типу), міняти маршрути та час виїзди з укриттів але у...
Телеграм канали