Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Соціальні виплати: як обчислюється розмір пенсії за віком.

Для цього є відповідна формула.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Також в цей час вони можуть звертатися за призначенням пенсії.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Доплати до пенсій: за проживання в горах українці можуть отримувати на 20% більше

У Пенсійному фонді України пояснили, як обчислюється розмір пенсії за віком.

Відповідно до частини першої статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія за віком обчислюється за формулою:

П = ЗП х КС , де ЗП — заробітна плата, за якою обчислюється пенсія, а КС — коефіцієнт страхового стажу.

Як визначити показник заробітної плати (ЗП)

При обчисленні заробітної плати потрібно взяти усереднений показник зарплати по Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки перед роком звернення за призначенням пенсії.

Цей показник потрібно помножити на ваш індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Це середньоарифметичний показник коефіцієнтів зарплати за кожний місяць страхового стажу з 1 липня 2000 року. Може також враховуватися зарплата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року, якщо для пенсіонера це вигідно і він має документи про розмір зарплати.

Щоб визначити коефіцієнт зарплати за місяць, потрібну суму зарплати за місяць, за яку сплачено страхові внески, поділити на середню зарплату в Україні за цей же місяць. При цьому, якщо це вигідно, можна не враховувати до 60 місяців підряд (але не більше 10% тривалості страхового стажу) з найменшою зарплатою, щоб не знизити свій коефіцієнт.

Як визначити показник страхового стажу

Коефіцієнт страхового стажу, необхідний для формули визначення розміру пенсії, обчислюється за формулою: КС = (СМ х ВС) / (100% х 2), де КС — коефіцієнт страхового стажу, СМ — сума місяців страхового стажу, ВС — величина оцінки одного року страхового стажу (1%).

Приклад обчислення пенсії за віком

Чоловік звернувся за призначенням пенсії у березні 2024 року. Він має 35 років страхового стажу і в жовтні 2023 року йому нараховано 15 780 грн зарплати.

  • Отже, для початку потрібно визначити усереднений показник зарплати в країні за три роки перед роком звернення за призначенням пенсії. Якщо чоловік звернувся у 2024 році, враховується усереднений показник за 2021—2023 роки. Це 13 559,41 грн.
  • Визначаємо коефіцієнт заробітної плати чоловіка (ЗП). У жовтні 2023 року людині було нараховано 15 780 грн зарплати, а середня зарплата по Україні за цей місяць становила 14 882,88 грн. Тепер зарплату чоловіка слід поділити на середню зарплату по країні: 15 700/14 882,88 = 1,06027866. Відповідно до вимог, заокруглюємо до п’яти знаків після комі. Це буде 1,06028.
  • Також потрібно розрахувати коефіцієнт за кожен з місяців періоду, а потім суму цих коефіцієнтів поділити на їх кількість. Так визначається коефіцієнт заробітної плати. У нашому прикладі після обрахунків вин буде 2,54507.
  • Визначаємо коефіцієнт страхового стажу чоловіка (КС). Беремо суму місяців страхового стажу (35 років стажу — це 420 місяців). Підставляємо у вищезгадану формулу: (420 х 1%) / (100% х 2) = 0,35000.
  • Тепер підставляємо все у загальну формулу. Показник середньої зарплати множимо на коефіцієнт зарплати чоловіка і множимо на коефіцієнт його страхового стажу: 13 559,41 грн х 2,54507 х 0,35000 = 12 078,38 грн. Це і буде розмір пенсії чоловіка.

Особи, які досягли 70 років, можуть отримати доплату за вік. Нагадаємо, чи має на неї право військовий пенсіонер.

У Сумах пролунали вибухи і зникло світло, місто атакують  «шахеди».

У Сумах пролунали вибухи і зникло світло, місто атакують «шахеди».

Сьогодні, 6 травня близько опівночі у Сумах пролунав вибух. Про це повідомили кореспонденти "Суспільного". Перед тим відразу потому місцевий паблік "СУМЫ | СУМИ" написав , що у місті зникло світло. За кілька хвилин до вибухів, у 0.06, Командування...

Дзеркало Тижня 3
Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Вдень, 5 травня, російські війська завдали кількох авіаударів по Харкову. Щонайменше 15 людей отримали поранення, йдеться у повідомленні обласної прокуратури. За даними голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, «росіяни вдарили по...

Радіо Свобода 3

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Душа. Свідомість. Пошук сенсів: в ефірі «Першого Міського» зараз психологи продовжують вже 2 випуск говорити на найбільш абстрактну тему. Що таке доля? Чи існує вона? Який від погляд на природу людини з точки зору релігії та психології? На ці та і...

Перший Міський телеканал. 1

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

ЛМН -

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Ми зараз кажемо не про якийсь надсучасний телепорт, а про книжки. Старше покоління подейкує, що від таких космічних ексурсій сторінками чимдуж відмовляється молодь. Утім, представник юної генерації нашого телеканалу - «ботан» Антон Чекаль вирішив ...

Перший Міський телеканал. -

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН 1

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Перший Міський телеканал. -