Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вже з 1 червня: скільки доведеться платити.

Підвищити тариф на електроенергію для українців можуть уже найближчим часом. Очікується, що це може відбутись вже з 1 червня, а ціну буде збільшено до 3,5-4 грн/квт*год.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко ("Батьківщина"). Він зазначив: таким чином поточний тариф буде збільшено приблизно в 1,5 раза.

"Уряд реально готує підвищення ціни на електроенергію для населення. Мій прогноз – це відбудеться з 1 червня. Я знаю, що обговорюється ціна в діапазоні 3,5-4 грн/квт*год", – йдеться у повідомленні.

При цьому він нагадав, що поточний тариф – пільговий. Тобто українці платять за електрику за ціною, нижчою від ринкової.

Скільки доведеться платити за новим тарифом

Нині ж в Україні діє тариф 2,64 грн/кВт*год. Тож за травень сім'я з трьох осіб, яка живе у квартирі з електроплитою та бойлером і споживає 300 кВт*год електроенергії на місяць, заплатить за світло 792 грн.

Якщо ж тариф підвищать до 3,5 грн/квт*год, така ж сім'я при тому ж обсязі споживання платитиме вже 1 050 грн. Що на 258 грн більше.

У разі ж підвищення до 4 грн/квт*год, сума в платіжці складе вже 1 200 грн. Тобто, на 402 грн. вище, ніж зараз.

Підвищень може бути декілька

Зі свого боку, глава Держенергонагляду Руслан Слободян раніше повідомив, що загалом підвищення тарифу може пройти в кілька етапів. І цього року може бути проведено лише перший із них. Він зазначив:

  • за останні 1,5 місяця збитки енергосистеми від російських атак перевищили 1 млрд доларів;
  • перекрити їх лише завдяки чинному тарифу на електроенергію та міжнародній допомозі неможливо.

"Нам потрібно терміново знайти фінансовий ресурс для відновлення енергетики. Ймовірно, доведеться усе ж таки розглянути можливість залучення внутрішніх резервів – переглянути тариф на електроенергію. Нещодавно НБУ прогнозував поступове підвищення тарифу протягом наступних років. Оскільки потрібен дійсно великий фінансовий ресурс для відновлення об’єктів електроенергетики, перший етап такого підвищення, можливо, доцільно зробити вже цьогоріч", – сказав Слободян.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас українці можуть заощадити на оплаті рахунку за електроенергію чималу суму – за поточним тарифом, понад 260 грн. Причому це буде легально і без будь-яких порушень. Для цього достатньо звернутися до постачальника струму та встановити двотарифний лічильник "день-ніч". Після цього за спожиту вночі електрику потрібно буде платити вдвічі менше.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Іранці вже святкують: Що відомо про президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіатрощі?.

Іранці вже святкують: Що відомо про президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіатрощі?.

НТА 1

«VFG Кривий Ріг-2024»: тренування нескорених

«VFG Кривий Ріг-2024»: тренування нескорених

Спорт, що єднає. У Кривому Розі продовжується підготовка до змагань Veterans Family Games. Цього разу у спортивному залі нескорені відпрацьовували свою майстерність з волейболу сидячі та сухої греблі.Хоча змагання з цих дисциплін плануються ще не ...

Перший Міський телеканал. -

На клумбах висаджують квіти

На клумбах висаджують квіти

Новини Тернополя -

Рік взаємовідносин між Кривим Рогом та Еспоо (Фінляндія).

Рік взаємовідносин між Кривим Рогом та Еспоо (Фінляндія).

Рік успішної співпраці із представниками Фінляндії. В мерії підбили підсумки та окреслили плани на подальше майбутнє в роботі із містом Еспоо. 9 травня 2023 року представники української та фінської сторони підписали Меморандум про співпрацю та па...

Перший Міський телеканал. -

Очікувати здорожчання сонячних електростанцій️ #lmn #video #новини #lviv #врек #сонячніпанелі.

Очікувати здорожчання сонячних електростанцій️ #lmn #video #новини #lviv #врек #сонячніпанелі.

ЛМН 3

ЩО ЗМІНИТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ ЗАГИБЕЛЬ РАЇСІ?

ЩО ЗМІНИТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ ЗАГИБЕЛЬ РАЇСІ?

Гість: ОЛЕГ ПОСТЕРНАК – політолог, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабн...

Телеканал Хмельницького -

Київська міська державна адміністрація
Із 21 до 26 травня у столиці відбудуться продуктові сільськогосподарські ярмарки Локації на сайті kyivcity.gov.ua . Закликаємо відвідувачів пам'ята...
Віталій Кличко : Відкрили рух новим шляхопроводом на Оболоні проїзд вулицею Полярною естакадою через Богатирську Роботи на цьому важливому інфрастр...
Фахівці "Київтеплоенерго" завершили відкачувати воду з теплокамери на вул. Шота Руставелі ️ Автотранспорт рухається проїжджою частиною у звичайному...
Телеграм канали