DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

Повінь у Бразилії: майже 60 загиблих, під загрозою велике місто.

Кількість жертв сильної повені на півдні Бразилії, спричиненої зливами, сягнула щонайменше 57 людей, ще 67 вважаються зниклими безвісти. Про це повідомляє в суботу, 4 травня, агентство Reuters з посиланням на місцеву службу цивільного захисту країни. Губернатор штату Ріу-Гранді-ду-Сул Едуарду Лейте назвав повінь "найгіршим лихом" за всю історію штату.

Швидкий підйом рівня води в річках штату Ріу-Гранді-ду-Сул створив значне навантаження на греблі, пояснив губернатор. Він попередив про ймовірність безпрецедентної катастрофи в столиці штату Порту-Алегрі, де проживає 1,5 мільйона людей.

У місті вже почало виходити з берегів озеро Гуаіба, затопивши вулиці. Міжнародний аеропорт Порту-Алегрі призупинив всі рейси на невизначений термін. Влада розпорядилася евакуювати перші квартали міста. "Забудьте про все, що ви бачили досі, у столичному регіоні все буде набагато гірше", - сказав Лейте.

Підтоплення у Порту-Алегрі

Підтоплення у Порту-Алегрі Фото: Gilvan Rocha/Agencia Brasil/picture alliance

У суботу на одній із підтоплених технічного обслуговування міста стався потужний вибух, коли там заправлялися машини швидкої допомоги. В результаті там загинуло щонайменше двоє людей, зазначає AFP.

Читайте також: Повінь у Лівії: влада заявляє про тисячі загиблих і зниклих безвісти

36 тисяч людей вже покинули домівки

В інших районах штату Ріу-Гранді-ду-Сул стихія зруйнувала декілька мостів, розмила дороги, спричинила зсуви. Також відбулося часткове руйнування дамби на невеликій гідроелектростанції. Друга дамба в місті Бенто-Гонкальвес також перебуває під загрозою обвалу, повідомляє влада.

Загалом від злив і повеней постраждали майже дві третини з 497 міст штату. Понад 32 тисячі людей вже покинули свої домівки.

Дощі очікуються в північних і північно-східних регіонах штату в найближчі 36 годин, але кількість опадів зменшується, і, за даними державної метеорологічної служби, має бути значно нижчою за пік, що спостерігався на початку цього тижня.

Автівки в бразильському штаті Ріу-Гранді-ду-Сул, що потерпає від повені

Автівки в бразильському штаті Ріу-Гранді-ду-Сул, що потерпає від повені Фото: Diego Vara/REUTERS

Напередодні президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва виступив із заявою у зв'язку з природним лихом. "Ніколи в історії Бразилії не було стільки дощів в одному місці", - сказав він.

За даними Служби цивільного захисту країни, на місцях працюють понад 2000 рятувальників. Крім того, у пошуково-рятувальних роботах задіяно понад 900 військовослужбовців, дев'ять літаків і 98 катерів міністерства оборони. Наразі врятовано понад 8000 людей.

Читайте також: На президента Бразилії подали до МКС у Гаазі через знищення лісів Амазонії

Що залишила після себе повінь у Херсоні

Атака  «шахедів» : на Полтавщині пошкоджено енергетичну інфраструктуру.

Атака «шахедів» : на Полтавщині пошкоджено енергетичну інфраструктуру.

РФ у ніч 18 травня атакувала Україну 13-ма дронами Shahed-131/136, які усі було збито, заявивли в Повітряних силах ЗСУ. Втім, через атаку все ж пошкоджено енергетичну інфраструктуру в одному з районів Полтавщини.

DW Україна 1
Окрилені відвагою.  Калушанин Назар про війну, ампутацію та байдужість

Окрилені відвагою. Калушанин Назар про війну, ампутацію та байдужість

26-річний калушанин Назар відбивав атаки росіян на Київщині та Донеччині у складі 10-гірсько- штурмової бригади. Служив на посаді стрільця-зенітника. Рік тому отримав важке поранення — відірвало ногу. Далі важкі операцій, деякі навіть без наркозу....

Галичина -

Фінальний етап змагань з регбі серед школярів: як це було?.

Фінальний етап змагань з регбі серед школярів: як це було?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #регбі #львів #спорт

НТА -

Як тернополяни готуються до можливих блекаутів

Як тернополяни готуються до можливих блекаутів

Новини Тернополя -

«ДРОНЫ ЛЕТАЮТ, ЖУЖЖАТ!». РАШИСТ ЗНІМАЄ ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ ПО ЗАЛІЗНИЧНІЙ СТАНЦІЇ  «НОВОРОСІЙСЬК»

«ДРОНЫ ЛЕТАЮТ, ЖУЖЖАТ!». РАШИСТ ЗНІМАЄ ПРИЛІТ БПЛА ЗСУ ПО ЗАЛІЗНИЧНІЙ СТАНЦІЇ «НОВОРОСІЙСЬК»

Цензор.НЕТ -

Невичерпне джерело. Виставка  «Великодня»

Невичерпне джерело. Виставка «Великодня»

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

КРІНЖовості: про російську брехню та абсурд - 18.05.24

КРІНЖовості: про російську брехню та абсурд - 18.05.24

Підписуйтесь на канал та залишайте коментарі під відео! Для нас важлива ваша думка! Наші соціальні мережі: Telegram: Facebook: Instagram: TikTok:

Телеканал TV5 2