Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

США планують тимчасово вивести частину своїх військ з Чаду.

Ще одна країна Африки переглядає зв'язки з Вашингтоном. 

США планують тимчасово вивести частину своїх військ з Чаду, заявили в четвер, 25 квітня, американські офіційні особи. Повідомлення з'явилося через кілька днів після того, як Вашингтон погодився вивести війська з сусіднього Нігеру, пише Reuters .

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Поки США виводять свої війська з Африки, РФ посилює там свої позиції. Експерти пояснили, навіщо це їй

Нещодавно командувач ВПС Чаду наказав Штатам припинити діяльність на авіабазі поблизу столиці Нджамени.

Представник Пентагону генерал-майор Патрік Райдер заявив, що частина американських військ у Чаді буде передислокована з країни. За його словами, це "тимчасовий крок" в межах поточного перегляду співпраці з Чадом у сфері безпеки, яка має відновиться після президентських виборів 6 травня.

Американський чиновник, який говорив на умовах анонімності, розповів, що кілька десятків спецпризначенців, які перебувають у Чаді в якості планувальників і радників, поки що переїдуть до Німеччини.

Тимчасовий президент Чаду Махамат Ідрісс Дебі балотується на виборах наступного місяця. Чад став першою країною Західної і Центральної Африки, де буде організовано голосування за правління хунти. Опозиційні групи висловлюють занепокоєння щодо довіри до цих виборів.

Раніше ця центральноафриканська країна була ключовим партнером західних і регіональних військових у спільній боротьбі проти жорстоких ісламістських повстанців у Західній Африці.

У листі від 4 квітня до міністра збройних сил Чаду глава штабу ВПС Ідрісс Амін Ахмед написав, що звернувся до аташе з питань оборони США з вимогою припинити діяльність американських військових на авіабазі Аджи Коссей після того, як Штати не надали документів, що виправдовують їхню присутність там.

Франція все ще має в Чаді тисячу військовослужбовців і бойові літаки.

Це питання стало ще більш важливим для західної стратегії безпеки в регіоні після того, як хунта Нігеру вигнала французькі війська з країни, після подібних кроків Малі та Буркіна-Фасо.

У Нігері хунта звернулася до США з проханням вивести військовий персонал з країни через розбіжності з Вашингтоном навколо питань, що стосуються, зокрема, прогресу в переході країни до демократичного правління.

Сполучені Штати розпочали переговори про виведення військ з Нігеру, який до перевороту минулого року був ключовим партнером Вашингтона в боротьбі проти ісламістських повстанців, які вбили тисячі людей і змусили мільйони людей залишити свої домівки.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Останні події в Африці точно не покращують позиції України у країнах Глобального Півдня – оглядач

Після того, як у Буркіна-Фасо, Малі, Нігері відбулися військові перевороти, хунти, які захопили владу, згортають співробітництво зі США та Францією і зміцнюють відносини з Росією. Те, що відбувається в Африці, вже точно не поліпшує позиції України в країнах Глобального Півдня. Про те, чи вистачить у Заходу рішучості вирішити проблему посилення позицій РФ на африканському континенті й що в цій ситуації має робити Київ, читайте в статті Володимира КравченкаНавіщо Росія йде в Африку й чому це погано для України ”.

ТВ7+. РОСІЯ ХОЧЕ ЗУПИНИТИ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ ДИВЕРСІЯМИ #news

ТВ7+. РОСІЯ ХОЧЕ ЗУПИНИТИ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ ДИВЕРСІЯМИ #news

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. СИЛЬНІ ЖІНКИ НЕСКОРЕНОЇ УКРАЇНИ – ПРО ТЕ, ЯК МАМИ ТА ДРУЖИНИ У ТИЛУ НАБЛИЖАЮТЬ ПЕРЕМОГУ

ТВ7+. СИЛЬНІ ЖІНКИ НЕСКОРЕНОЇ УКРАЇНИ – ПРО ТЕ, ЯК МАМИ ТА ДРУЖИНИ У ТИЛУ НАБЛИЖАЮТЬ ПЕРЕМОГУ

Щороку у другу неділю травня в Україні відзначають день матері. Нині дружини, матері та доньки чекають своїх героїв з фронту. А багатьох родин торкнулась біль втрати найрідніших. Проте незважаючи на випробування , жінки стійко витримують випробува...

Телеканал Хмельницького -

Як ставляться житомиряни до заборони на продаж алкоголю від 10 години вечора до 8 ранку?.

Як ставляться житомиряни до заборони на продаж алкоголю від 10 години вечора до 8 ранку?.

Відтепер на території Житомирської ОТГ діє заборона на продаж алкогольних напоїв від 22:00 до 8:00 години. Таке рішення прийняли 3 травня на засіданні виконавчого комітету міської ради. Як до цього ставляться житомиряни дивіться у відео Якщо ви ма...

Телеканал СК1 -

На Козацькому острові організували гаївки

На Козацькому острові організували гаївки

Новини Тернополя -

ТВ7+. РОСІЯ ХОЧЕ ЗУПИНИТИ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ ДИВЕРСІЯМИ

ТВ7+. РОСІЯ ХОЧЕ ЗУПИНИТИ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ ДИВЕРСІЯМИ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ – експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. МАЛІЄВЕЦЬКА ПАСКА ДЛЯ ДІТЕЙ ІЗ ПРИФРОНТОВИХ ОБЛАСТЕЙ

ТВ7+. МАЛІЄВЕЦЬКА ПАСКА ДЛЯ ДІТЕЙ ІЗ ПРИФРОНТОВИХ ОБЛАСТЕЙ

У Маліївцях відбувся майстер-клас з випікання пасок для дітей з Дергачів Харківської області. Це були учасники програми "Дітям війни" від Кам'янець - Подільського благодійного фонду «SOS: Штаб громадянська оборона». Проект передбачає соціалізацію,...

Телеканал Хмельницького -

Подекуди гроза та до +25°С: детальний прогноз погоди по Київщині на 6 травня.
Байден розглядає можливість відмовитися від президенства на користь Мішель Обами – ЗМІ.
Світлий тиждень після Великодня: як святкують і що не можна робити.
Знайдено спосіб повністю і назавжди позбутися реклами у Windows 11.
Мільярди гаджетів у небезпеці: які застосунки видалити, щоб не втратити контроль.
Мобілізація. У Міноборони розповіли, як працюватиме реєстр військовозобов'язаних «Оберіг»
Ветеран Сергій Храпко здійснить піший марафон на протезах для збору на реабілітацію пораненого побратима Олександра Надточія.
Якої цифри не вистачає? Хитра головоломка
«Ми не будемо жити в Росії». Зірка серіалу «Кухня» зізналася, як чоловік-росіянин розкрив їй очі
В українських обмінниках не стали утримувати курс долара: скільки тепер коштує валюта.