Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

На Марсі знайшли схожі на Землю «придатні для життя умови»: як це можливо.

Вони існували у минулому Червоної планети.

Марсохід Curiosity вивчив гірські породи, що розташовуються на дні висохлого озера на Марсі, та виявив умови, які, ймовірно, були придатними для життя. Але вони існували на Червоній планеті мільярди років тому, повідомляє Science Alert.

Curiosity виявив у породах кратера Гейла високий вміст оксиду марганцю – мінералу, який зазвичай зустрічається у озерах Землі. Він утворюється під впливом сильних окисних умов них, що призводить до утворення кристалів марганцю у присутності кисню.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Біля "Міста інків" на Марсі помітили сотні чорних "павуків"

Виявлення оксиду марганцю на Марсі у таких великих кількостях дозволяє припустити, що, можливо, такі самі умови існували і в кратері Гейла, коли він був заповнений водою.

«На Землі подібні відкладення виникають постійно через високий вміст кисню в нашій атмосфері, що утворюється в результаті фотосинтетичного життя, а також мікробів, які допомагають каталізувати реакції окислення марганцю. У нас немає доказів існування життя на Марсі, а механізм виробництва кисню в давній атмосфері Марса незрозумілий, тому те, як оксид марганцю формувався і концентрувався тут, справді спантеличує. Ці результати вказують на великі процеси, що відбуваються в марсіанській атмосфері або поверхневих водах, і показують, що необхідно провести більше роботи, щоб зрозуміти окислення на Марсі», - заявив геохімік Патрік Гасда з Національної лабораторії Лос-Аламос.

Оксид марганцю широко поширений на Землі і бере активну участь у біологічних процесах. Все життя на нашій планеті, включаючи людей, тим чи іншим чином потребує присутності марганцю. Існують навіть бактерії, які отримують енергію із ступенів окиснення марганцю, та їхня присутність може прискорити процес окиснення.

Нині концентрація кисню на Марсі досить низька, не було виявлено й слідів існування бактерій на Червоній планеті. Тому те, яким чином марганець з'явився у відкладах у кількостях, порівнянних із земними, залишається загадкою.

Гасда та його колеги ретельно вивчили дані про марганець, отримані за допомогою ChemCam Curiosity. Після цього вони проаналізували шляхи утворення марганцю в кратері Гейла: осадження з озерної води або грунтових вод через пористі піски.

Усі ці шляхи вимагають присутності сильних окисних умов. Вчені дійшли висновку, що найімовірнішим сценарієм було б осідання оксидів марганцю вздовж берега озера у присутності багатої киснем атмосфери.

Вчені зазначають, що це ще одне свідчення про існування озерного середовища в стародавньому кратері Гейла на Марсі, оскільки для формування оксиду марганцю можуть знадобитися тисячі років, залежно від рівня кисню. Звідки взявся цей кисень – ще одне питання, відповіді на яке поки що немає.

Але отриманий результат відкриває перспективу для пошуків слідів стародавнього життя на Червоній планеті. Мікробіологічне окислення могло залишити біосигнатури та органіку в марганецьвмісних породах. І виявити їх може команда марсохода Perseverance, який досліджує дельту річки.

Раніше вчені виявили на Марсі гігантський вулкан, який «ховався» у всіх на очах.

Путін звинуватив українську владу у наступі його військ на Харків.

Путін звинуватив українську владу у наступі його військ на Харків.

Російський диктатор Владімір Путін заявив, що Україна сама винна в наступі російських військ у Харківській області, однак Росія на разі не має плану захоплювати Харків. Про це він заявив у п’ятницю, 17 травня, на брифінгу у Китаї. Доповнюється

Дзеркало Тижня 4
БАЙДЕН ПРОТИ ТРАМПА, УКРАЇНА В НАТО ТА З ЄВРОПИ - НА ВИХІД: ЧОГО ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ?.

БАЙДЕН ПРОТИ ТРАМПА, УКРАЇНА В НАТО ТА З ЄВРОПИ - НА ВИХІД: ЧОГО ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ?.

Гість: ДМИТРО ЛЕВУСЬ, експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна» TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного ...

Телеканал Хмельницького -

Захід до дня вишиванки від патрульної поліції

Захід до дня вишиванки від патрульної поліції

Прикрасили поліцейські автомобіль до Дня вишиванки. Правоохоронці провели незвичайний захід для наших мешканців до дня нашого українського символу-вишиванки. Дітлахи разом з поліцейськими прикрасили службову машину національними орнаментами, а так...

Перший Міський телеканал. -

ЛЮТИЙ РАНОК В РАШЦІ! БПЛА  «ЛЮТЬ»  ЗСУ РОЗВАЛЮЄ НПЗ В ТУАПСЕ!.

ЛЮТИЙ РАНОК В РАШЦІ! БПЛА «ЛЮТЬ» ЗСУ РОЗВАЛЮЄ НПЗ В ТУАПСЕ!.

Цензор.НЕТ -

Криворізька патрульна академія: тактика дій при затриманні.

Криворізька патрульна академія: тактика дій при затриманні.

Забезпечувати громадський порядок дотримуючись правил особистої безпеки. Криворізька академія патрульної поліції продовжує готувати майбутніх правоохоронців. Курсанти закладу не лише отримують глибокі теоретичні знання, а й на практиці відпрацьову...

Перший Міський телеканал. -

Як ставляться житомиряни до штучого інтелекту

Як ставляться житомиряни до штучого інтелекту

Штучний інтелект розвивається все більше, допомагаючи людству виконувати різні задачі. Але в суспільстві розгортаються дискусії щодо його впливу та користі в майбутньому. Телеканал СК1 вирішив дізнатися ставлення житомирян до ШІ Якщо ви маєте нови...

Телеканал СК1 -

У Києві нарешті знесли незаконний «храм-МАФ» УПЦ (МП) біля Національного музею України.

У Києві нарешті знесли незаконний «храм-МАФ» УПЦ (МП) біля Національного музею України.

НТА -