Finance.UA

Фінансові новини в Україні на проекті Finance.ua. Новинарний агрегатор фінансів в Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Одесі та інших містах

Більше новин

З 1 квітня здійснюється автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів: хто скільки отримує.

З 1 квітня здійснюється автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів: хто скільки отримує

Відповідно до українського законодавства, з 1 квітня здійснюється автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам за стаж, набутий в останні два роки.

Про це пише Мінсоцполітики.

Від чого залежить сума

Розмір пенсії залежить не тільки від розміру заробітної плати, а й від страхового стажу (тобто періоду, протягом якого людина сплачує Єдиний страховий внесок — ЄСВ). Оскільки з часом — коли людина працює - страховий стаж у пенсіонера збільшується, то і розмір пенсії має також збільшуватись. Тому 1 квітня пенсії працюючим пенсіонерам перераховують.

Розмір збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу і заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсія.

Особисто звертатися для проведення перерахунку нікуди не потрібно: він відбувається автоматично, за даними, які містить Державний реєстр застрахованих осіб.

Скільком перерахували

Цьогоріч перерахунок пенсій з урахуванням збільшеного стажу відбувся для 654 тисяч працюючих пенсіонерів. Це близько 6,2% від їх загальної кількості (на 1 січня 2024 р. в Україні нараховувалось 10,51 млн пенсіонерів).

Виплата підвищених пенсій відбудеться у червн і 2024 р. (з урахуванням підвищення за квітень та травень). Це пов’язано з тим, що перерахунок можливий після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату ЄСВ за 1 квартал. А такі звіти будуть подаватися по травень.

Дя переважної більшості пенсіонерів — понад 10 млн — 1 березня відбулась індексація пенсій, втретє - за час повномасштабної війни.

З 1 березня 2024 року:

  • мінімальна пенсія в Україні збільшилась з 2 093 грн до 2 361 грн,
  • максимальна — з 20 930 грн до 23 610 грн.
  • середній розмір склав — 5 791 грн. (на 10,6% більше порівняно із березнем минулого року).

Довідка Finance.ua:

  • у Раді хочуть підвищити показник відношення середньої пенсії до середньої зарплати до 60%. На сьогодні воно становить близько 30%. Стратегічна ціль — підвищити цей показник до 60%.Про це повідомила голова комітету соцполітики та захисту прав ветеранів Верховної Ради та депутатка від фракції «Слуга народу» Галина Третьякова;
  • виплати пенсіонерам від ООН продовжили на три місяці: хто має право на гроші. Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, продовжили ще на 3 місяці: квітень, травень і червень. Про це повідомила пресслужба Пенсійного Фонду України;
  • пенсіонери у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях, які відповідають умовам програми, отримуватимуть виплати від ВПП ООН.

Мінімальна зарплата та пенсія у 2024 році


Тетяна Сидорак

Тетяна Сидорак

Кореспондент-редактор

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Норвегія передасть Україні $600 млн: на що витратять кошти.

Парламент Норвегії проголосував за виділення 7 млрд норвезьких крон (600 млн доларів) на військову допомогу Україні. Більшість цих коштів, а саме 6 млрд крон, будуть спрямовані на постачання нашій державі засобів протиповітряної оборони.

Finance.UA 1
СИРСЬКИЙ МОЖЕ ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ РАДИ УКРАЇНА-НАТО.

СИРСЬКИЙ МОЖЕ ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ РАДИ УКРАЇНА-НАТО.

ОЛЕКСІЙ БУРЯЧЕНКО - кандидат політичних наук, керівник Міжнародної асоціації малих громад TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасш...

Телеканал Хмельницького -

Хто вкрав гроші на ремонт дороги? #lmn #новини #video #ремонтдороги #самбір #аварійнадорога #lviv.

Хто вкрав гроші на ремонт дороги? #lmn #новини #video #ремонтдороги #самбір #аварійнадорога #lviv.

ЛМН -

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок в гімназії №32.

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок в гімназії №32.

Перший Міський телеканал. -

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАБІГАВ ДЛЯ ПРИКОРДОННИКІВ МАЙЖЕ ПІВ МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАБІГАВ ДЛЯ ПРИКОРДОННИКІВ МАЙЖЕ ПІВ МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ.

ОЛЕКСАНДР ВЕРБІЦЬКИЙ - голова ГО “Підтримка України” TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно...

Телеканал Хмельницького -

УКРАЇНА ЗУПИНИЛА ДІЮ НИЗКИ СТАТЕЙ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ З ПРАВ ЛЮДИНИ НА СВОЇЙ ТЕРИТОРІЇ.

УКРАЇНА ЗУПИНИЛА ДІЮ НИЗКИ СТАТЕЙ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ З ПРАВ ЛЮДИНИ НА СВОЇЙ ТЕРИТОРІЇ.

РУСЛАНА СЛОБОДЯНЮК - адвокатка TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі висв...

Телеканал Хмельницького -

Мешканців прикордоння штрафуватимуть #lmn #video #новини #прикордоння #прикордонники #штраф.

Мешканців прикордоння штрафуватимуть #lmn #video #новини #прикордоння #прикордонники #штраф.

ЛМН 4