Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Справа не лише в допомозі США: в ISW пояснили, що треба Україні для перехоплення ініціативи на фронті.

Офіційні особи США висловили стурбованість тим, що останнього пакету американської військової допомоги Україні може виявитися замало для того, щоб країна повернула собі всю свою територію. Вони зазначили, що їхня підтримка – це лише частина того, чого зараз потребує Київ.

Такої ж думки дотримуються аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). За їхніми словами, сьогодні Україна й сама працює над вирішенням інших потреб ведення війни – насамперед проблем із кадрами та зміцненням своєї оборонно-промислової бази (ОПБ).

У зведенні посилаються на статтю видання Politico від 25 квітня, в якій троє американських чиновників висловили думку, що нещодавньої допомоги від США може бути недостатньою для того, щоб Україна відновила свою територіальну цілісність через зміни ситуації на полі бою за останні кілька місяців.

Як повідомляється, один із співрозмовників зазначив, що "безпосередньою метою" пакету допомоги США є припинення українських втрат і допомога ЗСУ "відновити імпульс" на полі бою, після чого метою вже буде допомогти країні повернути свою територію.

До цього радник із національної безпеки США Джейк Салліван говорив: "Певно можливо, що російські війська зможуть досягти подальших тактичних успіхів у найближчі тижні, але Вашингтон зможе забезпечити Київ усім, що йому потрібно, до 2024 року".

Проте командир української 93-ї ОМБр полковник Павло Паліса заявив 25 квітня, що кадрові проблеми України "набагато важливіші за боєприпаси". За його словами, одному українському солдату наразі доводиться виконувати завдання трьох-чотирьох, а російські сили на Бахмутському напрямку перевершують українські приблизно у п'ять-сім разів. Військовий заявив, що окупанти користуються цією чисельною перевагою, проводячи атаки, які призводять до втрат особового складу й техніки, чого ЗСУ не можуть собі дозволити.

"Здатність України захиститися від російських наступальних операцій і, зрештою, кинути виклик ініціативі на всьому театрі військових дій, багато в чому залежить як від надання військової допомоги США, так і від зусиль України щодо відновлення існуючих підрозділів і створення нових", – вважають в ISW.

Там зазначили, що американська військова допомога вже спрямовується, а Україна нещодавно "зробила кроки для вирішення своїх проблем із робочою силою", а також різко розширює свій оборонно-промисловий потенціал, щоб згодом розвинути здатність задовольняти військові потреби за значного скорочення іноземної військової допомоги.

Вважається, що війська РФ намагаються скористатися обмеженим періодом часу до появи в ЗСУ американської військової допомоги на полі бою, активізуючи наступальні операції на певних ділянках фронту, щоб досягти тактичних успіхів у найближчі тижні. Експерти переконані, що окупанти навряд чи перетворять ці успіхи на значні в оперативному плані досягнення до того, як це вікно закриється. А от терміни вирішення Україною своїх кадрових проблем, кажуть аналітики, "менш зрозумілі".

"Україна нещодавно зробила кроки зі значного збільшення чисельності кадрів, які призиваються в армію, і їй потрібен час для набору та навчання нових солдатів. Прибуття нових боєприпасів і техніки, ймовірно, допоможе стримати російський наступ, що триває, але терміни введення нової живої сили, ймовірно, відіграють велику роль у визначенні термінів майбутніх українських контрнаступальних операцій", – вважають в ISW.

Як повідомляв OBOZ.UA, 24 квітня президент США Джо Байден підписав законопроєкти щодо допомоги Україні ($61 млрд), Ізраїлю і Тайваню. У Вашингтоні зауважили, що вже готують для Києва перший пакет на $1 млрд.

Окрім цього, США готуються укласти контракти з американськими компаніями на постачання зброї в Україну на $6 млрд. За даними ЗМІ, пакет може бути остаточно сформований вже 26 квітня й міститиме системи ППО Patriot.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Інтерв'ю дня: безкоштовний майстер-клас для дітей в рамках проєкту «АРТ-Лабораторія».

Інтерв'ю дня: безкоштовний майстер-клас для дітей в рамках проєкту «АРТ-Лабораторія».

Cьогодні у програмі «Інтерв'ю дня» говорили про безкоштовний майстер-клас з ліплення з повітряного пластиліну у рамках проєкту ART-лабораторія. Серія цих заходів з різних напрямків мистецтва, спрямована на полегшення процесу адаптації дітей з числ...

Перший Міський телеканал. -

Вечір п'ятниці: керамічне мистецтво у Кривому Розі

Вечір п'ятниці: керамічне мистецтво у Кривому Розі

Ремесло, що бере своє коріння з часів стародавнього Китаю і досі знаходить своїх прихильників по всьому світу.Ми кажемо про тонке та надзвичайно гарне керамічне мистецтво.Як перетворюється шматок глини в унікальні вироби? Це у програмі «Вечір п'ят...

Перший Міський телеканал. -

ТВ7+. І ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ, І ДЛЯ ХІРУРГІВ

ТВ7+. І ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ, І ДЛЯ ХІРУРГІВ

Для лікування каменів у нирках, та малоінвазивної хірургії. Аби пацієнти швидше відновлювались після операцій, і хірургам було простіше виконувати свою роботу у Хмельницьку міську лікарню придбали нове медичне обладнання. Більше знають наші журнал...

Телеканал Хмельницького -

Новини Кривбасу 6 травня: дрони від Ради оборони мітса, «Гаївки», «Veterans Family Games».

Новини Кривбасу 6 травня: дрони від Ради оборони мітса, «Гаївки», «Veterans Family Games».

«Ліс з привидом», це не назва нового фільму жахів, це реальна історія, яка трапилася сьогодні поблизу вулиці Вадима Гурова. Там у хащах чоловік наклав на себе руки. А от як це сталося ми розкажемо у «Новинах». І ще у випуску покажемо сучасні техно...

Перший Міський телеканал. -

До дошки / Інтелектуально-розважальне шоу

До дошки / Інтелектуально-розважальне шоу

В ефірі телеканалу «Перший Міський» з'явився новий захоплюючий формат - шоу під назвою «До дошки». У програмі діти та дорослі змагатимуться, демонструючи свої знання шкільної програми, аби визначити найрозумнішу команду за версією телеканалу. Запр...

Перший Міський телеканал. -

ТВ7+. 70 РОКІВ НА РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ

ТВ7+. 70 РОКІВ НА РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ

70 років здійснює підготовку робітничих кадрів високого рівня ДНЗ " Теофіпольський професійний аграрно-промисловий ліцей" . На базі 9 класів заклад готує слюсарів сільськогосподарських машин, трактористів-машиністів, водіїв та кухарів-кондитерів. ...

Телеканал Хмельницького -