DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

Напади на політиків у ФРН: один з підозрюваних здався поліції.

Вранці у неділю, 5 травня, у поліцію Дрездена звернувся 17-річний юнак, який заявив, що брав участь у побитті депутата Європейського парламенту, члена Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Маттіаса Екке (Matthias Ecke) 3 травня, повідомила поліція землі Саксонія.

Тоді на Екке скоїли напад четверо молодиків, які, за словами свідків, були представниками "правого спектра". Вони завдали політику сильних ушкоджень, через які чоловіка ушпиталили. Ймовірно, ця група також побила працівника виборчого штабу партії "Зелені" у той самий день.

Юнак, який звернувся у поліцію, раніше не потрапляв у поле зору правоохоронців. Поліцейські зауважили, що перевірять його явку з повинною і вона не вплине на ретельність розслідування. При цьому міністр внутрішніх справ Саксонії Армін Шустер (Armin Schuster) закликав інших учасників нападу також здатися поліції.

Читайте також: У Німеччині застерігають щодо зростання загрози терактів і нападів

Сплеск "політичної" агресії у ФРН

Напад на представників політсил у Дрездені - далеко не єдиний у Німеччині за останній час. Так, 2 травня у Ессені удар в обличчя отримав заступник голови міської ради Рольф Фліс (Rolf Fliß). Він разом із депутатом Бундестагу Каєм Ґерінґом (Kai Gehring) вертався із заходу "Зелених", коли дискусія з групою перехожих швидко переросла в сварку, що завершилася нападом.

Опозиційні партії також скаржились на агресію. Зокрема, у Християнсько-демократичному союзі та Лівій партії повідомляли про залякування їхніх працівників і зривання плакатів.

Лідери СДПН у Саксонії звинуватили правопопулістську партію "Альтернатива для Німеччини" (АдН) та інші правоекстремістські групи у розпалюванні ненависті проти демократичних політиків.

Втім, останніми днями фіксуються випадки агресії і проти самої АдН. Так, вранці 4 травня у місті Нордгорн на заході ФРН біля інформаційного стенду побили політика цієї партії, пише dpa. У неділю поліція Дрездена повідомила про напад на інформаційний стенд АдН. Також в місті зафіксували пошкодження плакатів одразу кількох політсил - як коаліційних, так і опозиційних.

Через напади "Зелені" у Саксонії вирішили більше не посилати своїх членів самих розклеювати плакати. Інші партії також розглядають таку можливість, зауважує dpa.

Читайте також: АдН і Кремль: "корисні ідіоти" чи підкуплені політики?

Голів МВС федеральних земель збирають на екстрене засідання

Міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер (Nancy Faeser)скликала на вівторок, 7 травня, екстрене засідання голів МВС федеральних земель через напади.

Напередодні як канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz), так і президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier) закликали об'єднатися проти подібних нападів, наголосивши на небезпеці, яку вони становлять для демократії.

Ввечері у неділю у Дрездені і Берліні відбудуться демонстрації проти насильства щодо політиків.

Чи безпечно почуваються українці в Німеччині?

Усик і Ф'юрі на ринзі: чому це двобій року

Усик і Ф'юрі на ринзі: чому це двобій року

Протистояння на ринзі українця Олександра Усика й британця Тайсона Ф'юрі за титул абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі - одна з ключових подій у світі боксу цього року, за оцінками оглядачів.

DW Україна 2
Над Донбасом збили черговий російський Су-25

Над Донбасом збили черговий російський Су-25

У Донецькій області зенітники однієї з бригад ЗСУ приземлили влучним вогнем ще один російський штурмовик Су-25 "Грач". Це вже четверта втрата РФ літаків цього типу з початку травня.

DW Україна 1
Протести в Грузії: президентка ветувала скандальний закон про  «іноагентів».

Протести в Грузії: президентка ветувала скандальний закон про «іноагентів».

Саломе Зурабішвілі заветувала закон про "іноагентів", назвавши його "російським" за "суттю та духом". Але партія "Грузинська мрія", яка лобіює закон, може обійти вето завдяки більшості в парламенті.

DW Україна 3
КНДР похизувалася випробуванням ракети з  «новими»  технологіями.

КНДР похизувалася випробуванням ракети з «новими» технологіями.

У Північній Кореї відзвітували про запуск "тактичної балістичної ракети з застосуванням нової навігаційної системи автономного керування". Експерти вбачають в цьому "рекламну кампанію" перед візитом Путіна.

DW Україна 3
«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #залізнадорога #железнаядорога #залізнадорогарф #залізнадорогамелітополь #дорогадокрыма #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповіла речниця "Львівобленерго" Галина Петрушка. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #l...

ЛМН -

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

В новому випуску програми «Захист» дивіться свідчення, від яких перехоплює подих. Оборонець Маріуполя розповідає страшну правду про те, як у повному оточенні захищали місто. Про полон і жахливі тортури. Про зраду тих, кому врятував життя. Про втеч...

Цензор.НЕТ 2

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life...

ЛМН -

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #СудООН #міжнатроднийсуд #спецтрибунал #трибунал #международнийсуд #судпутін #судпутин #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Що можна зробити, щоб росії забракло ракет на наші об’єкти генерації енергії? Рішення пропонує львівський підприємець. У чому суть його ідеї? ️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. Станьте спонсором...

ЛМН -