Цензор.НЕТ

Найсвіжіші огляди головних подій, резонансні статті, все про війну в Україні, авторські думки, фото та відео з місця подій, бізнес, розваги, політика, спорт.

Більше новин

ЗСУ змінювались з 2014 року, але у 2019 влада повернулась до армії спиною - військовослужбовець Олексій Петров.

Військовослужбовець, ветеран АТО, блогер Олексій Петров, який після початку повномасштабного вторгнення знову пішов захищати Україну, розповів про зміни в ЗСУ після 2014 року.

Своїми думками військовий поділився під час обговорення в ефірі телеканалу "Прямий" фільму Дмитра Чекалкина "Два президенти. Слово і діло", інформує Цензор.НЕТ.

Петров зазначив: "так склалося, що я потрапив у ВСУ в 2014 році. І от 2014, 2015, 2016, 2017 рік – я бачив, як змінювалася наша армія. Коли в 2014 році всі підрозділи були в залізних шоломах, в одному бронежилеті на взвод і таке інше. І вже у 2017, 2018 році це була вже зовсім інша армія. Для мене було відкриттям, коли на параді в 2018 році я побачив САУ "Богдана", аналог калібра 155 мм. Ми всі побачили в 2018 році, якщо не помиляюся, на параді сучасний протикорабельний комплекс "Нептун". На жаль, у 2019 році політичні еліти, нова влада повернулася до армії, ну давайте будемо називати речі своїми іменами, спиною. Це м’яко кажучи", – сказав Петров.

"Якщо б, наприклад, до 2021 року, як планувалося, в Україні була б вже перша бригада протикорабельних ракетних комплексів "Нептун", то я вважаю, що 24 лютого 2022 року був би звичайний день. Тому що Україна мала б вже неабиякий військовий потенціал. Але, на жаль, трапилося те, що трапилося", – зауважив військовий.

"Та сама САУ "Богдана", яку ми бачили на параді в 2018 році в єдиному екземплярі, вона в тому ж самому, тобто єдиному екземплярі і почала воювати в лютому 2022 року. Це ж саме стосується і комплексу "Нептун". І не тільки це. Якщо не помиляюся, до 2021 року не був закуплений жодний протитанковий комплекс "Стугна П" і "Корсар", сучасні комплекси. І як їх не вистачало потім в лютому 2022 року. Говорити можна дуже довго. Добре, що зараз ми почали випускати спочатку 4 на місяць, потім 6 на місяць, зараз кажуть 10 на місяць САУ "Богдана". Але скільки часу втрачено і яку ціну, просто шалену, божевільну ціну Україна заплатила за ці політичні помилки. Я все ж таки сподіваюся, що з тих помилок хоч хтось зробив висновки", – говорить Петров.

"Я перед початком повномасштабної агресії неодноразово нагадував просту істину, її придумали не ми, вона була сказано давно – хочеш миру, готуйся до війни. На початок повномасштабної агресії у нас, українців, був той козир, якого не було у росіян – велика кількість військовослужбовців, які мають досвід бойових дій. І повірте мені, якщо б за місяць, я вже не кажу за два місяці були б проведені певні мобілізаційні дії, і ветерани АТО були б призвані в армію, вони б зайняли свої місця в батальйонах і бригадах, то я більш впевнений, що росіяни б не мали такого швидкого просування, наприклад, в Криму або повз мій рідний Мелітополь на Маріуполь", – вважає військовий.

"Помилок було просто безліч. Я коли намагаюся аналізувати все, що було тоді не зроблено, у мене таке враження, що це якийсь просто божевільний сон. А треба було всього лише взяти на озброєння те, що було зроблено, якщо не помиляюся, в листопаді 2018 року, коли росіяни захопили наші кораблі в Керченській протоці. І тодішній Президент України Петро Порошенко ввів воєнний стан, він запропонував, а Верховна Рада проголосувала, в деяких областях нашої країни. І тоді були оголошені збори першого оперативного резерву, і от тоді Україна спрацювала на випередження. Якщо б це було зроблено у 2022 році, то події б розвивалися зовсім по іншому сценарію", – сказав Петров.

Читайте також на "Цензор.НЕТ": Через відсутність демобілізації та ротації законопроєкт про мобілізацію є небезпечним для країни та армії, - Порошенко

Автор: Володимир Янченко

Доба на Херсонщині: ворог обстріляв 16 населених пунктів Херсонщини, на Бериславщині поранив волонтера.

Доба на Херсонщині: ворог обстріляв 16 населених пунктів Херсонщини, на Бериславщині поранив волонтера.

Минулої доби під ворожим вогнем опинилися Придніпровське, Інженерне, Садове, Антонівка, Веселе, Берислав, Качкарівка, Шляхове, Кізомис, Львове, Велетенське, Дніпровське, Іванівка, Червоний Маяк, Зміївка та місто Херсон.

Цензор.НЕТ -
Підтримка України буде головним пріоритетом Франції під час зустрічі Макрона та Сі Цзіньпіна -  АР.

Підтримка України буде головним пріоритетом Франції під час зустрічі Макрона та Сі Цзіньпіна - АР.

Лідер Франції Емманюель Макрон під час візиту в Париж глави Китаю Сі Цзіньпіна намагатиметься переконати його використовувати всі наявні важелі впливу на РФ для наближення завершення війни проти України.

Цензор.НЕТ 1
Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Ми зараз кажемо не про якийсь надсучасний телепорт, а про книжки. Старше покоління подейкує, що від таких космічних ексурсій сторінками чимдуж відмовляється молодь. Утім, представник юної генерації нашого телеканалу - «ботан» Антон Чекаль вирішив ...

Перший Міський телеканал. 2

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

ЛМН 4

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок в память про загиблих випускників Покровського району.

Без коментарів: відкриття меморіальних дощок в память про загиблих випускників Покровського району.

Перший Міський телеканал. 1

Без коментарів: Криворіжжя провело у вічність захисника Миколу Пивоварова.

Без коментарів: Криворіжжя провело у вічність захисника Миколу Пивоварова.

Перший Міський телеканал. -

МИРНИЙ САМІТ В ШВЕЙЦАРІЇ, МАКРОН «ПОТОВАРИШУВАВ» ІЗ СІ ТА ЧИ ГОТОВА ЄВРОПА ДО АТАК РФ?.

МИРНИЙ САМІТ В ШВЕЙЦАРІЇ, МАКРОН «ПОТОВАРИШУВАВ» ІЗ СІ ТА ЧИ ГОТОВА ЄВРОПА ДО АТАК РФ?.

ОЛЕКСІЙ БУРЯЧЕНКО, кандидат політичних наук, керівник Міжнародної асоціації малих громад TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасшт...

Телеканал Хмельницького 1

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН 2