Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Грецький уряд звинувачують у шахрайстві з фондами ЄС.

Корупційний скандал спровокувало журналістське розслідування.

Опозиційні політики в Греції вимагають від влади відповідей на інформацію про шахрайство з 2,5 мільярдами євро з фондів ЄС, які нібито були надані лише 10 компаніям.

Опозиційні партії заявляють, що правоцентристський уряд країни на чолі з прем'єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом «повністю викритий». Днями видання Politico повідомило, що європейські та грецькі органи влади розслідують ймовірні зловживання, пов'язані з тендерами на отримання контрактів з використанням коштів Фонду відновлення ЄС після пандемії.

Європейська прокуратура (EPPO) розпочала розслідування, а грецька антимонопольна комісія вже провела обшуки в офісах трьох телекомунікаційних компаній країни — Cosmote, Vodafone і Nova, а також п'яти ІТ-компаній і двох консалтингових фірм.

Опозиційна партія Syriza закликала уряд опублікувати список компаній, чиї проекти були профінансовані з фонду, відомого як Фонд відновлення і стійкості ЄС (RRF).

Соціалістична партія ΠΑΣΟΚ заявила, що розслідування підтвердило її попередження про відсутність прозорості у розподілі коштів RRF серед «обраних і сильних світу цього».

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-чиновник Європейської комісії подав у відставку через безкоштовні перельоти

Соціалісти пообіцяли вимагати розгляду потенційної корупції на засіданні парламенту країни, куди мають бути запрошені урядовці, які повинні надати документи про умови контрактів і про те, як вони були підписані.

«Ми говоримо про систему влади, пріоритетом якої є не ефективне використання європейських ресурсів, не прозорість політичного вибору, а служіння потужним економічним інтересам», — заявив лідер ΠΑΣΟΚ Нікос Андрулакіс під час дискусії на Дельфійському економічному форумі.

Розслідування є останнім ударом по довірі до RRF і важливим тестом на те, чи дійсно Афіни покращують підзвітність після десятиліть фінансової кризи в країні.

Згідно з даними центрального реєстру закупівель Греції, на сьогоднішній день в Греції було проведено тендери і укладено контракти на 600 цифрових проектів на загальну суму понад 2,5 мільярда євро. EPPO і грецька антимонопольна комісія розслідують, яким чином було обрано виконавців цих проєктів.

Прес-секретар уряду Павлос Маринакіс підтвердив факт розслідування, заявивши, що Греція завжди готова надати можливість незалежним органам проводити розслідування у разі подання скарги.

«Уряд, навіть в умовах кризи, такої як пандемія... завжди діяв з урахуванням захисту громадян, дотримання прозорості та суворого дотримання всіх правил усіх встановлених процедур», — сказав він.

Він додав, що для моніторингу та реалізації проектів Фонду відновлення Європейською Комісією застосовувалась сувора система внутрішнього контролю.

Однак представник Комісії повідомив, що рішення про вибір виконавців контрактів належать до компетенції відповідних грецьких органів влади.

«Основна відповідальність за забезпечення дотримання правил ЄС та національних правил державних закупівель лежить на державах-членах», — додав речник Комісії.

«Викриття підтверджує, що грецький план щодо Фонду відновлення був розроблений в таємниці для того, щоб принести користь конкретним зацікавленим особам», — заявила опозиційна партія «Нові ліві». Її лідер Алексіс Харіціс подав парламентський запит до Міністерства фінансів.

Дімітріс Пападімуліс, віце-президент Європейського парламенту і член групи «Ліві», направив запит до Єврокомісії, щоб з’ясувати, чи відомо їй про ініціативи EPPO, чи має вона намір вимагати пояснень щодо того, як були обрані виконавці проектів, про які йде мова і яких заходів вона вживатиме для забезпечення належного управління та розподілу європейських коштів.

Представники галузі висловили застереження щодо того, чи стануть ці рейди стримуючим фактором.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прем'єр-міністр Греції: Ми підтримуємо Україну, але не готові передати їй F-16

Згідно з грецьким законодавством, якщо антимонопольна комісія проводить обшуки в компаніях, підозрюваних у правопорушеннях, і збирає докази картельної змови, компанії мають можливість подати апеляцію про врегулювання.

Минулого року, наприклад, антимонопольний комітет провів обшуки в офісах трьох компаній, звинувачених в антиконкурентних діях під час тендеру на поставку експрес-тестів на коронавірус. Згодом фірми подали апеляцію і попросили про мирову угоду, яку влада задовольнила, і на них було накладено штрафи на загальну суму 374 тисячі євро.

Тим часом тендер, який нібито був сфальсифікований, коштував 28,5 млн євро з прогнозованим прибутком у 3,6 млн євро.

Як повідомлялось, восени минулого року в столиці Греції Афінах затримали громадянина України, якого вдома підозрюють у незаконному заволодінні бюджетними коштами Міністерства оборони України у розмірі 43 млн грн.

У когось асфальт, а в когось штучий інтелект: чому МЗС знову розлютило українців?.

У когось асфальт, а в когось штучий інтелект: чому МЗС знову розлютило українців?.

НТА -

Новини Кривбасу 1 травня: розпис крашанок, прикращання кулічів, «Пліч-о-пліч».

Новини Кривбасу 1 травня: розпис крашанок, прикращання кулічів, «Пліч-о-пліч».

Відповідальна місія Х – захищати честь Кривбасу, це ми про те, що в місті підбили підсумки ІІІ відбіркового міського етапу всеукраїнських змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» з баскетболу та волейболу, фут залу, спортивного орієнтуванн...

Перший Міський телеканал. -

Як змінилося фінансове становище житомирян з початком повномасштабного вторгнення?.

Як змінилося фінансове становище житомирян з початком повномасштабного вторгнення?.

З початком повномасштабного вторгнення росії підтримка ЗСУ стала пріоритетом для всіх українців. Тепер людям доводиться економити на багатьох речах. Для когось це їжа, поїздки, концерти чи одяг. Телеканал СК1 запитав у житомирян як змінилося їхнє ...

Телеканал СК1 -

Ексклюзивні кадри зсередини британської САУ AS90 під час бою: ЗСУ про переваги та недоліки гармати.

Ексклюзивні кадри зсередини британської САУ AS90 під час бою: ЗСУ про переваги та недоліки гармати.

Журналісти Радіо Свобода виїхали на бойове завдання разом із артилеристами 117 ОМБр всередині самохідної артустановки на Роботинському напрямку. Тут, зазвичай, залучають артилерію для ураження російської техніки та позицій. З новинок, які спостері...

Радіо Свобода -

ПУТІН ЇДЕ ДО КИТАЮ ТА СПЕЦТРИБУНАЛ ДЛЯ РФ: ЧОГО ЧЕКАТИ?.

ПУТІН ЇДЕ ДО КИТАЮ ТА СПЕЦТРИБУНАЛ ДЛЯ РФ: ЧОГО ЧЕКАТИ?.

ОЛЕГ ПОСТЕРНАК, політолог, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного втор...

Телеканал Хмельницького -

Спортивне місто: чемпіонат України з бодібілдингу та фітнесу.

Спортивне місто: чемпіонат України з бодібілдингу та фітнесу.

Чемпіонат України з бодібілдингу та фітнесу є захоплюючим подією, яка об'єднує найкращих спортсменів у сфері фізичної підготовки. Учасниці демонструють свою силу, грацію та витривалість у різних категоріях та номінаціях. Детальніше дивіться у прог...

Перший Міський телеканал. -