Крим.Реалії

Всі новини Криму, аналітика, репортажі, відео та фотогалереї, радіо і телепередачі, огляди соціальних мереж, блоги і думки.

Більше новин

«Україна може використати нову зброю для поразки російських цілей у Криму» – The New York Times.

Пентагон заявив, що Україна може використати американські ракети для ударів по Криму, повідомляє The New York Times. Експерти вважають, що американські ракети зроблять Крим «некорисним» для Росії, передає Вusiness Іnsider. Керченський (Кримський) міст ознаменував собою російську анексію Криму у 2014 році, розповідає L'Orient-Le Jour. У Чорному морі не лишилося російських кораблів після застосування Україною ракет ATACMS, пише Newsweek. Такими є головні теми нового огляду іноземних медіа від Крим.Реалії.

«Україна може використати нову зброю для поразки російських цілей у Криму, заявляє Пентагон» , – повідомляє репортер американської газети The New York Times .

«Високопоставлені представники Пентагону заявили в четвер, що «українські сили зможуть використати нещодавно поставлену бажану ракетну систему великої дальності для більш ефективної поразки російських сил в окупованому Криму». Вони зазначили, що нова система може глибше проникати в окуповані Росією частини України та націлитись на вузли постачання російських військ на південному сході.

Як заявив журналістам високопоставлений представник Міноборони під час брифінгу в Пентагоні в четвер, метою нових систем великої дальності є «надання більшого тиску на Крим», центр російських військово-повітряних та наземних сил, «де раніше Росія мала відносно безпечний притулок». За словами високопоставленого представника США, який побажав залишитися невідомим, Україна застосувала ракети більшої дальності для завдання удару по російських військах у портовому місті Бердянськ вночі у вівторок.

У соціальних мережах України повідомлялося про великі пожежі та вибухи минулого тижня на військовому аеродромі в Джанкої (Крим), який, за словами двох американських чиновників, і був метою ATACMS. Генерал Чарльз Браун-молодший , голова Об'єднаного комітету начальників штабів, зазначив у своїй доповіді в Інституті політики та приватної служби Джорджтаунського університету у четвер, що «коли Україна постачається, вона може бути ефективною».

«Нові українські ATACMS можуть зробити Крим «мілітарно-некорисним», каже військовий експерт» , – передає репортер американського порталу Вusiness Insider .

На думку військового аналітика, що цитується в матеріалі, системи ATACMS далекої дії, надані США Україні, можуть зробити Крим «мілітарно-некорисним» для Росії. Як писала минулого тижня The New York Times, США таємно відправили Україні близько 100 армійських тактичних ракетних систем, відомих як ATACMS, які, як повідомляється, вже застосували їх.

Раніше США відправили ATACMS меншою дальністю, що допомогло Україні у боротьбі минулої осені. Але нещодавно відправлені версії можуть завдавати ударів на відстань близько 190 миль, що ставить під приціл України важливіші цілі. Сюди входить Крим, окупований Росією у 2014 році, який має вирішальне значення для її військової стратегії в Україні.

Філіп Карбер , військовий аналітик, який спеціалізується на Україні, заявив Радіо Вільна Європа , що «постачання ATACMS – це великий прорив». За його словами, ця зброя «по суті може зробити Крим мілітарно-марною». Як нагадує видання, Крим був сильно укріплений відколи його окупували за наказом Володимира Путіна, і він служить російським збройним силам – як сухопутним, так і морським.

Україна і раніше завдавала ударів по Криму, «значно послабивши Чорноморський флот» за допомогою поставлених Великобританією та Францією ракет Storm Shadow/SCALP. Але, як повідомляє Радіо Вільна Європа , ATACMS має ключову перевагу перед Storm Shadows: «вони рухаються набагато швидше».

«Кримський 19-кілометровий міст є найдовшим і найнебезпечнішим у Європі» , – розповідає оглядач ліванського журналу L'Orient-Le Jour .

Кримський міст, також відомий Керченський міст, має довжину 19 км. Відкритий у 2019 році, він є найдовшим мостом у Європі. «Технічно його будівництво було справжнім викликом», – цитує журнал слова Селін Байю , керівника відділу Росії та Східної Європи у Генеральному директораті з міжнародних відносин та стратегії Міністерства оборони Франції. Видання нагадує, що Москва заплатила 3 млрд доларів за проект, що з'єднує Крим із російською територією, залучаючи понад 3000 робітників, які працювали цілодобово.

«Ідея будівництва мосту між двома берегами Азовського та Чорного морів виникла ще за Миколи II», розповідається в матеріалі, але лише «2001 року Московська міська дума розробила проект мосту в партнерстві з містом-побратимом Севастополем». Проте вартість проекту та територіальна суперечка 2003 року навколо острова Тузла, розташованого в середині протоки, призвели до того, що проект так і не було реалізовано. Потім, у 2008 році, Росія та Україна підписали угоду, яка знову була заблокована через відсутність фінансування.

Але щойно Росія анексувала Крим у березні 2014 року, «будівництво мосту, покликаного ознаменувати приєднання Криму до Росії», швидко стало пріоритетом для Путіна. «Це єдина інфраструктура, що дозволяє Москві дістатися сушею до півострова, який був анексований в 2014 році » , – підсумовує оглядач.

«Чорноморський флот Росії «зник» після удару ATACMS по Криму», – пише оглядач американського журналу Newsweek .

Наразі Росія не має військових кораблів, дислокованих у Чорному морі, заявили у ВМС України в середу, невдовзі після того, як Москва повідомила, що Київ атакував анексований Крим за допомогою поставлених США армійських тактичних ракетних систем (ATACMS). «У Чорному та Азовському морях кораблі противника зникли», – повідомили у пресслужбі ВМСУ. Київ націлився на російський Чорноморський флот під час повномасштабного російського вторгнення до країни, яке розпочалося у лютому 2022 року.

«Кінцева мета Києва – повна відсутність військових кораблів так званої Російської Федерації в Азовському та Чорноморському регіонах», – заявив у березні цього року офіційний представник ВМС України Дмитро Плетенчук . Як передбачає видання, Росія «передислокувала деякі зі своїх цінних кораблів Чорноморського флоту зі свого порту в Криму, щоб уникнути подальших втрат після успішних ударів українських безпілотників та крилатих ракет». Заява ВМС пролунала невдовзі після того, як Володимир Рогов, голова проросійської групи «Ми разом із Росією», що діє в окупованій Москвою Запорізької області України, повідомив, що Україна обстріляла Крим із території південної Херсонщини в ніч проти понеділка.

Міністр оборони Великобританії Грант Шаппс минулого місяця заявив, що після українських ударів по Севастополю російський Чорноморський флот виявився бездіяльним. «Незаконна окупація України, що триває, Путіним завдає величезних збитків російському Чорноморському флоту, який нині функціонально не діє», – написав він у своєму посту в X (Твіттер).

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту : https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net . Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо вам встановити VPN .

Підсумки тижня 13-17 травня: «Я -профі»,  «Весна Рудани.

Підсумки тижня 13-17 травня: «Я -профі», «Весна Рудани.

«Я -профі»: у Кривбасі відкрили новий центр кар’єри. Інвалідність - не вирок! У місті стартували курси з водіння для містян з особливими потребами.Код нації у тканині. Як цьогоріч Кривий Ріг відзначив день вишиванки?Основний елемент суспільства та...

Перший Міський телеканал. -

«ПОРТ ПОДОРВАЛИ!». ЗЛЯКАНА РАШИСТКА ВИЄ ПІД АКОМПАНЕМЕНТ ПРИЛЬОТІВ ДРОНІВ ЗСУ в ПОРТ НОВОРОСІЙСЬКА!

«ПОРТ ПОДОРВАЛИ!». ЗЛЯКАНА РАШИСТКА ВИЄ ПІД АКОМПАНЕМЕНТ ПРИЛЬОТІВ ДРОНІВ ЗСУ в ПОРТ НОВОРОСІЙСЬКА!

Цензор.НЕТ 1

Благодійний мистецький проект  «Сила матері»

Благодійний мистецький проект «Сила матері»

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

У Тернополі врятували кота

У Тернополі врятували кота

Новини Тернополя -

ДО ДОШКИ/ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-РОЗВАЖАЛЬНЕ ШОУ

ДО ДОШКИ/ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-РОЗВАЖАЛЬНЕ ШОУ

Увага, шукачі знань! Ви коли-небудь цікавилися, кого називали пророком для України? Чи знаєте ви, яка страва завжди була найпопулярнішою в українській кухні? А ще цікаво, які таємниці ховає термін «оселедець», який використовували козаки? Вже урив...

Перший Міський телеканал. -

Порошенко - Німеччині:  «Не фінансуйте ухилянтів!»  #shorts - DW Ukrainian.

Порошенко - Німеччині: «Не фінансуйте ухилянтів!» #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -