DW Україна

Новини й аналітика з Німеччини українською мовою. Найважливіші події в Німеччині, Україні, Європі та в світі.

Більше новин

HRW підтвердила страту українських військових солдатами армії РФ.

З початку грудня 2023 року російські окупанти стратили щонайменше 15 українських військових, які намагалися здатися в полон, і, можливо, ще шістьох, які здавалися в полон або вже здалися, повідомила у своєму звіті у четвер, 2 травня, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW). Правозахисники наголошують, що ці інциденти мають бути розслідувані як воєнні злочини.

"З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну її війська скоїли багато жахливих воєнних злочинів, - заявила Белкіс Вілле, заступниця директора HRW з питань криз і конфліктів. - До цієї ганебної спадщини також належать страти без суду й слідва - або вбивства - українських солдатів, які здалися в полон, і поранених, яких холоднокровно розстрілювали, що прямо заборонено міжнародним гуманітарним правом".

Страта полонених - воєнний злочин

HRW розслідувала три випадки очевидної страти без суду і слідства щонайменше 12 українських солдатів, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в соціальних мережах 2 і 27 грудня, а також 25 лютого 2024 року. У цих випадках солдати продемонстрували чіткий намір здатися в полон і, оскільки вони більше не брали участі в бойових діях, мали статус hors de combat, тобто не підлягали покаранню згідно з міжнародним гуманітарним правом або законами війни.

Human Rights Watch встановила місцезнаходження двох з трьох інцидентів на основі відеозаписів, але через відсутність географічних деталей на відеозаписах не змогла визначити точне місцезнаходження третього інциденту. Також правозахисники не змогли встановити, яка сторона керувала безпілотниками, які здійснювали відеозапис інцидентів.

Правозахисники також розслідували четвертий випадок, проаналізувавши ще один відеоролик, розміщений у соціальних мережах 19 лютого, на якому двоє російських солдатів розстрілюють трьох беззбройних українських солдатів, які здалися в полон. Хоча в акаунті, у якому розмістили відеоролик, було вказано місце, де стався інцидент, HRW не змогла підтвердити це місце самостійно.

Що стосується п'ятого інциденту, то розслідування спиралося на інтерв'ю з українським солдатом, відео, розміщене в Telegram-каналі 18 лютого, а також на детальне висвітлення в ЗМІ, включаючи інтерв'ю з членами сім'ї одного зі загиблих. Зібрана правозахисниками інформація свідчить про те, що під час цього інциденту було страчено шістьох українських солдатів, хоча обставини страти були менш зрозумілими.

Белкіс Вілле, заступниця директора HRW з питань криз і конфліктів

Белкіс Вілле: Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну війська РФ скоїли багато жахливих воєнних злочинів" (фото з архіву) Фото: Yahya Arhab/dpa/picture alliance

"Хоча кожен з цих випадків жахливий, мабуть, найбільше вражають докази того, що щонайменше в одному випадку російські військові прямо віддавали накази вбивати солдатів замість того, щоб дозволити їм здатися, тим самим схвалюючи воєнні злочини", - зазначила Белкіс Вілле.

Понад пів сотні страчених військових ЗСУ з початку війни

HRW 22 квітня написала листа міністру оборони Росії Сергію Шойгу з проханням надати детальну інформацію про описані вище інциденти, а також про існування будь-яких наказів російським військам вбивати замість того, щоб брати в полон українських солдатів, які здаються. Утім, це звернення правозахисників залишилося без відповіді.

У доповіді, опублікованій у березні 2023 року Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, задокументовано страти 15 українських військовополонених російськими збройними силами та найманцями ПВК "Вагнер", що відбулися протягом першого року повномасштабного вторгнення. У своїй доповіді за лютий-липень 2023 року ООН задокументувала страту без суду і слідства шести українських військовополонених. У наступному звіті, опублікованому в березні 2024 року, який охоплює три попередні місяці, було встановлено 12 епізодів страт щонайменше 32 захоплених військовополонених або солдатів, що хотіли здатися.

9 квітня керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора України (ОГПУ) Юрій Бєлоусов повідомив, що відомство має інформацію про 54 українських військовополонених, яких стратили російські військові.

Для прориву на Харківщині кількості військ РФ недостатньо - командувач НАТО.

Для прориву на Харківщині кількості військ РФ недостатньо - командувач НАТО.

У НАТО вважають, що російських військ у прикордонні Харківської області недостатньо для прориву, а ЗСУ зможуть утримати фронт. Українське командування наполягає, що загрози на Харківщині залишаються, РФ далі тисне.

DW Україна 1
«Укренерго» : ситуація з постачанням електрики може покращитись наступного тижня.

«Укренерго» : ситуація з постачанням електрики може покращитись наступного тижня.

Українцям варто готуватися до періодичних відключень електроенергії протягом тривалого часу, кажуть в "Укренерго". Втім, наступного тижня ситуація в енергосистемі, ймовірно, буде стабільнішою.

DW Україна 4
«Провина світу» : Зеленський про наступ РФ на Харківщині.

«Провина світу» : Зеленський про наступ РФ на Харківщині.

Складна військова ситуація на Харківщині є "провиною всього світу", вважає президент України. Втім, він переконаний, що "світ може допомогти" дати відсіч російським окупантам - надавши ЗРК Patriot для захисту Харкова.

DW Україна 2
Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Ми сподіваємося ви вже бачили як наше місто вбралося в єдину українську сорочку до Дня вишиванки. Й дійсно навіть машини патрульної поліції закарбували на капоті код нашої нації, а допомагали у цьому правоохоронцям маленькі криворіжці, як це було ...

Перший Міський телеканал. 1

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

Запорізька область посилює свою оборону через загострення російської агресії. Про це днями заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, будівництво фортифікацій у регіоні просувається згідно з задачами...

Новини Приазов'я -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна

Новини Приазов'я -

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #сухопутна_академія #новини #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионла...

НТА 1

Укренерго попередило про відключення 17 травня: коли саме.
Банки та обмінники готуються відчутно змінювати курс долара: чого очікувати українцям.
Не хоче «падати в ніжки Мінкульту» : Мухарський прокоментував чутки, що виїхав за кордон як багатодітний батько.
Чоловікам для перетину кордону знадобиться ще один документ, – речник ДПСУ Демченко.
Потрібно дві системи Patriot: Зеленський розповів, за якої умови РФ не зможе окупувати Харків.
Для кого червень стане проривом: детальний гороскоп для всіх знаків.
«Бавовна» на аеродромі «Бельбек» : ймовірно авіабазу РФ повністю знищено і виведено з ладу на довгий термін - Defence Express.
Власник ферми у Польщі жорстоко вбив українця
«Ситуація критична» : ексміністр пояснив, чим викликаний різкий дефіцит в енергосистемі України.
Мурал із Залужним. Історія про червону лінію етики та здорового глузду