Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Поширені ліки від гіпертонії виявились здатними сповільнити старіння.

Він також підвищив тривалість життя тварин.

Вчені заявили про те, що препарат рілменідин здатний уповільнити старіння у хробаків. Гіпотетично, такий самий результат він може показати і в людей. А це означає, що він може допомогти жити довше та зберегти здоров'я в останні роки життя людей, повідомляє Science Alert.

Попередні дослідження показали, що рілменідин імітує ефекти обмеження калорій на клітинному рівні. Випробування на тваринах показали, що скорочення доступної енергії при збереженні харчування організму збільшує тривалість життя. Чи буде ефект таким самим для людей, чи може нашкодити людському організму, є предметом дискусії серед учених.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Деякі ліки-"неантибіотики" виявилися здатними вбивати бактерії: що це нам дає

Під час нового дослідження молоді та старі хробаки Caenorhabditis elegans отримували препарат, який зазвичай використовується для лікування високого кров'яного тиску. Вони жили довше і демонстрували вищі показники з різних аспектів здоров'я, як і обмеження калорій, оскільки сподівалися вчені.

«Вперше нам вдалося показати на тваринах, що рілменідин може збільшити тривалість життя. Тепер ми прагнемо з'ясувати, чи можуть бути інші клінічні застосування», — заявив молекулярний біогеронтолог Жоау Педро Магальяйнс з Університету Бірмінгема.

Хробаки C. elegans є популярним об'єктом для досліджень, оскільки багато їхніх генів мають схожість з генами людини. Але, незважаючи на цю схожість, вигляд таки далекий від людини.

Подальші експерименти показали, що активність генів пов'язаних з обмеженням калорій спостерігалася у тканинах нирок та печінки мишей, які отримували рілменідин. Тобто деякі зміни, які обмеження калорій дає у тварин і які, як вважається, приносять певну користь для здоров'я, також виявляються при прийомі ліків від гіпертонії, які вже приймають багато людей.

Рілменідин є перспективним кандидатом на роль препарату проти старіння, оскільки його можна приймати перорально і його вже широко прописують пацієнтам. Побічні ефекти від прийому препарату зустрічаються вкрай рідко і відносно легкі.

Разом з тим необхідні подальші дослідження, які дозволять з'ясувати, чи допоможе цей препарат у боротьбі зі старінням у людей.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Наші підкорюють «Євробачення»

Наші підкорюють «Євробачення»

7-го травня у шведському місті Мальме стартував пісенний конкурс Євробачення-2024. У результаті першого півфіналу alyona alyona і Jerry Heil пройшли далі і вже 11-го травня позмагаються за перемогу. Як українських виконавиць сприймають місцеві меш...

ЛМН -

Свято війни та агресіі: хто в Україні святкує 9 травня.

Свято війни та агресіі: хто в Україні святкує 9 травня.

Сьогодні, 9 травня, Україна вдруге відзначатиме День Європи. Рік тому, 8 травня 2023 року, це свято було запроваджене указом Президента Володимира Зеленського. росія продовжує відзначати перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. Біль...

ЛМН 1

«Залізниця залишається головною логістичною артерією армії РФ» – ГУР.

«Залізниця залишається головною логістичною артерією армії РФ» – ГУР.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #Кримськийміст #Керченськийміст #Крымскиймост #Керченскиймост #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я -

Пенсіонерка в пілотці в Парку Слави #lmn #9мая #9травня #деньперемоги #деньпобеды #російськаагресія.

Пенсіонерка в пілотці в Парку Слави #lmn #9мая #9травня #деньперемоги #деньпобеды #російськаагресія.

ЛМН -

Суд Фаріон триває: як відбувалося чергове засідання.

Суд Фаріон триває: як відбувалося чергове засідання.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #фаріон #мова #суд #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #ЗСУ ...

НТА 1

«Зрештою взагалі зникне різниця між тією війною і цією»: парад у Москві.

«Зрештою взагалі зникне різниця між тією війною і цією»: парад у Москві.

У Москві пройшов парад до 9 травня. Що було і чого не було цього разу – дивіться у відео на @RadioSvobodaUkraine . Підписатись на наші канали Новини Приазов'я: Радіо Свобода Україна: Програми та трансляції: Ми у соцмережах Мобільний застосунок App...

Радіо Свобода 4