Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Будемо видряпувати перемогу нігтями – Нетаньяху прокоментував припинення постачання США зброї.

Прем'єр-міністр каже, що Ізраїль має ресурс для боротьби.

У четвер ввечері прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху опублікував відео, на якому він, схоже, відхиляє попередження Байдена про те, що США не постачатимуть зброю для потенційного вторгнення в Рафах у секторі Гази, пише Financial Times.

«Якщо нам доведеться боротися самим, ми боротимемося самі. Я вже говорив, що якщо доведеться, ми будемо дряпатися нігтями. Але у нас є набагато більше, ніж нігті, і з такою ж кількістю розуму, дасть Бог, разом Ми виграємо», – сказав Нетаньяху у відео на X.

Це послання Нетаньяху, без згадки конкретно про США, прозвучало через день після того, як Байден заявив, що США, найбільший постачальник зброї Ізраїлю, не надаватимуть зброю для повномасштабного наступу на Рафах, місто на півдні Гази, куди втекли понад 1 мільйон палестинців. Раніше в четвер правий міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір написав на X «Хамас ♥️ Байден».

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ізраїль висловив "глибоке розчарування" тим, що США підтвердили призупинення постачання озброєнь — Politico

Ізраїль вважає, що бойовики ХАМАС ховаються в Рафаху після того, як ізраїльські сили спустошили більшу частину решти палестинського анклаву. Бецалель Смотріч, крайній правий міністр фінансів, заявив, що військова операція, яка наразі ведеться на східних околицях Рафаха, «має продовжуватися до перемоги, незважаючи і певною мірою саме завдяки протидії адміністрації Байдена і припинення поставок зброї».

У свою чергу, в четвер речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що директор ЦРУ Вільям Бернс повертається до США після того, як переговори щодо припинення вогню та угоди щодо заручників у регіоні знову не принесли прориву.

Делегації Ізраїлю та ХАМАС також залишили Каїр у четвер, повідомив єгипетський чиновник державному телеканалу Al Qahera. Демократи Палати представників кілька місяців закликали Байдена використати залежність Ізраїлю від військової допомоги США для підготовки наступу в Газі, щоб допомогти захистити палестинських мирних жителів.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Білому домі закликають Ізраїль знайти інші способи перемоги над ХАМАС замість операції в Рафаху

Ізраїль стверджує, що блокування США поставок зброї наразі не стане перешкодою для його наземних операцій. Політичний радник Нетаньяху сказав Financial Times, що ізраїльська армія має «достатній оперативний потенціал для досягнення своїх військових цілей». Міністр оборони Йоав Галлант, який на вихідних разом із військовим кабінетом одноголосно проголосував за санкціонування операції у східному Рафаху, заявив, що військові «зроблять усе необхідне, щоб захистити громадян Ізраїлю». Інший член військового кабінету Бенні Ганц сказав, що «Ізраїль має моральне зобов’язання продовжувати боротьбу за повернення наших заручників і усунення загрози ХАМАС … а США мають моральне та стратегічне зобов’язання забезпечити Ізраїль інструментами, необхідними для цієї місії».

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Байден повинен припинити надсилати американські бомби до Ізраїля — Bloomberg

Палестинці повідомили про періодичні обстріли з боку ізраїльської операції у східному Рафаху. Байден у середу заявив CNN, що він не вважає, що поточна операція Ізраїлю перетнула його червону лінію щодо великого наступу на місто.

Умови в Рафаху залишаються жахливими та різко погіршилися після того, як ізраїльські війська взяли під контроль пункт перетину кордону Рафаха з Єгиптом, перекривши основний канал для гуманітарної допомоги.

Десятки тисяч палестинців втекли після наказу Армії оборони Ізраїлю про евакуацію в неділю. Однак гуманітарні організації заявляють, що так звана гуманітарна зона біля Середземного моря, куди їх направив ЦАХАЛ, має недостатньо ресурсів для підтримки потоку переміщених осіб. Речник ЦАХАЛ Даніель Хагарі заявив на пресконференції в Тель-Авіві, що бойовики ХАМАС перегруповуються в північних районах заблокованого анклаву перед потенційним наступом Ізраїлю на Рафах.

США виступають проти планів Ізраїлю щодо нападу на Рафах, сподіваючись натомість допомогти укласти угоду з ХАМАС щодо звільнення заручників, утримуваних у Газі, і досягти припинення вогню щонайменше на шість тижнів. У четвер Кірбі заявив, що США вважають, що операція в Рафаху принесе користь ХАМАС в переговорах щодо заручників.

«Наша думка полягає в тому, що будь-яка масштабна наземна операція в Рафаху насправді зміцнить позицію ХАМАС за столом перемовин, зменшивши шанси щодо участь угрупування у переговорах», — сказав він.

Однак у своєму відео в четвер Нетаньяху згадав про готовність Ізраїлю.

«У війні за незалежність 76 років тому нас було мало проти багатьох. У нас не було зброї, на Ізраїль було накладено ембарго на постачання зброї, але з величчю духу, хоробрістю та єдністю серед нас — ми перемогли. … Сьогодні ми набагато сильніші», — сказав він.

У понеділок вранці Ізраїль ввів наземні війська в східний Рафах , захопивши головний прикордонний пункт між Газою та Єгиптом.

Дивіться спецтему:

  1. Призупинення постачання бомб спричинило поворотний момент у відносинах між США та Ізраїлем — NYT Президент Байден сподівається, що рішення призупинити постачання бомб спонукає Ізраїль змінити курс у війні в Газі.

  2. Ізраїль висловив "глибоке розчарування" тим, що США підтвердили призупинення постачання озброєнь — Politico Основною причиною, чому США зупинили схвалену Конгресом передачу 1800 бомб, була необхідність захистити цивільне населення в Рафаху.

  3. Іран пригрозив змінити ядерну доктрину, якщо його існування буде в небезпеці Тегеран наразі заперечує плани отримати ядерну зброю, але при цьому прискорює збагачення урану.

  4. США обмежать постачання зброї, якщо Ізраїль почне масштабний наступ на Рафах — Байден Водночас США продовжать підтримувати безпеку Ізраїлю, надаючи оборонну зброю, в тому числі для системи "Залізний купол".

  5. Посол України в Ізраїлі пояснив, чому дві держави повинні поглиблювати стратегічне партнерство Україна та Ізраїль опинилися перед загрозою з боку “осі зла” Росії та Ірану.

Що тепер українці думають про Володимира Зеленського? Мобілізація, війна, корупція - Опитування.

Що тепер українці думають про Володимира Зеленського? Мобілізація, війна, корупція - Опитування.

20 травня минуло п'ять років як Володимир Зеленський обіймає посаду президента України. Радіо Свобода запитало людей на вулицях Києва, як вони зараз оцінюють каденцію шостого президента. Опитування не є соціологічним дослідженням і відображає суто...

Радіо Свобода -

Роботине - СІРА зона. Влучання по БУДИНКАХ у Василівці — є ЖЕРТВИ - День.Підсумки 20.05

Роботине - СІРА зона. Влучання по БУДИНКАХ у Василівці — є ЖЕРТВИ - День.Підсумки 20.05

Прильоти у Василівці. Є поранені та загиблі цивільні. По будинках, попередньо, гатили окупанти з мінометів Звільненя заступника міського голови та перейменування вулиць. Сесія Запорізької міськради В Олександрівському районі згоріла автівка, яка н...

Телеканал TV5 -

НОВИНИ. Випуск за 20 травня 2024 року

НОВИНИ. Випуск за 20 травня 2024 року

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 -

ТВ7+.МЕЛЬПОМЕНА FEST:У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТА МОЛОДІЖНИХ ТЕАТРАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ

ТВ7+.МЕЛЬПОМЕНА FEST:У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТА МОЛОДІЖНИХ ТЕАТРАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ

Гість: АНАТОЛІЙ БЕЛЕВАНЦЕВ - заступник директора з навчально-виховної роботи Хмельницької школи мистецтв. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. ПОВЕРНЕННЯ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ ПРИЗВЕДЕ ДО ВТРАТИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ГРУЗІЇ

ТВ7+. ПОВЕРНЕННЯ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ ПРИЗВЕДЕ ДО ВТРАТИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ГРУЗІЇ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Побиття відомого блогера: нові подробиці інциденту

Побиття відомого блогера: нові подробиці інциденту

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #новини #карма #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА -

Новини, на які ви заслуговуєте.
$500 тисяч хабаря за закриття справи: правоохоронці завершили розслідування у справі Гринкевича Правоохоронці завершили досудове розслідування щодо...
Банки знизили ставки за депозитами для бізнесу та населення, кредитування активно зростає, НБУ Банки знижують ставки за депозитами як для бізнесу, ...
Гривня розпочала тиждень рекордним падінням щодо євро: Нацбанк встановив офіційний курс на вівторок За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встано...
Телеграм канали