Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Вироблені в Україні системи супутникового зв'язку масово імпортують до Росії – Слідство.

Обладнання виробляють на заводі американської компанії.

Системи супутникового інтернет-звʼязку Gilat SkyEdge, які в Ужгороді для ізраїльської корпорації Gilat Satellite Networks виробляє завод американської компанії Jabil Circuit, масово постачають в Росію і можуть працювати на російську армію, йдеться у розслідуванні «Слідство.Інфо».

Журналісти отримали митні звітності за 2023 рік, згідно з якими у Росію було ввезено близько 22 тисяч зібраних в Україні систем на загальну суму близько $5 млн. Це у шість разів більше ніж у 2022 році, коли в Росію поставили обладнання Gilat на $840 тис.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Пов'язаний із депутатом Куницьким харківський завод продав до Криму зарядні станції – - Схеми

Так, передачу російським військовим обладнання Gilat зафіксували під час візиту депутат Госдуми РФ Віктора Водолацького до окупованої Луганської області у липні 2023 року. Серед «подарунків», які російський депутат привіт «казачому полку», який воює на боці РФ, був комплект супутникового звʼязку — «тарілка» і передавач системи SkyEdge. Таке обладнання ужебагато років постачає до Росії ізраїльська корпорація Gilat Satellite Networks.

Журналісти зазначають, що системи супутникового звʼязку Gilat масово продають дилери по всій Росії, але наголошують, що вони «підходить для потреб «СВО».

Оскільки російські угруповання супутників «Ямал» і «Експрес» працюють за принципом супутникового телебачення, комплекси Gilat чудово підходять для роботи з російськими супутниками.

«Якщо у них є свої супутники, немає сенсу платити за використання чиїхось інших угруповань. Для росіян використання своїх систем банально безпечніше з точки зору неможливості відстеження, адже цей трафік іде через російські сервери», — пояснив експерт з питань військового звʼязку та консультант у галузі радіовійськових технологій і технічний блогер Сергій «Флеш» Бескрестнов.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Завозили для ЗСУ, а продавали в магазинах: БЕБ викрило компанію, яка заробляла на броніках та касках

Відомо, що на початку 2000-х компанія Gilat Satellite Networks допомагала росіянам розбудовувати мережу супутникового звʼязку як для приватних потреб, так і для державного сектора. Одним із напрямків діяльності компанії є розвиток технологій військового звʼязку.

Бескрестнов зазначив, що останнім часом кількість супутникових «тарілок» у росіян уздовж лінії фронту тільки збільшується. Найбільше вони зосереджені на східній лінії фронту. При цьому мережі «Ямал» і «Експрес» забезпечують потреби військових.

Журналісти зазначають, що після початку повномасштабної війни компанія Gilat не закрила у РФ свій бізнес і продовжує імпортувати обладнання через свою дочірню компанію ТОВ «Гілат Сателлайт Нетворкс (Євразія)». Саме вона ввезла в 2023 році близько 22 тисяч комплектів супутникового звʼязку SkyEdge II-C Gemini-I та Capricorn Pro на суму близько $5 млн.

«За даними митних декларацій, системи відправлялися з Ізраїлю і Туреччини. Проте у цих випадках країною походження товару вказана Україна. Також «Гілат Сателлайт Нетворкс (Євразія)» ввозила аналогічні супутникові роутери виробництва Філіппін (16 тисяч комплектів на $1,3 млн)», - йдеться у розслідуванні.

У техпідтримці постачальника систем Гілат «СИГАЛ», що зареєстрований у Краснодарі, журналістам підтвердили, що вироблені в Україні системи — це норма і їх відправляють на війну.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Росії вирішили зупинити постачання F-16 Україні заявами про те, що вважатимуть літаки носіями ядерної зброї

Компанія «Gilat» не має в Україні власного дочірнього виробництва, проте продукцію під її брендом виготовляє завод ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» в Ужгороді. Це дочірня компанія американської Jabil Circuit, яка, крім Gilat, випускає також техніку та електроніку під брендами Nespresso, Nokia, Cardo, Velux, Unify, Ceragon, Tele Tec, Visteon, а також під власними торговими марками.

Згідно з митними даними, значну частину товарів дочірньої компанії Jabil експортують до Угорщини. На відміну від Gilat, Jabil вийшла з Росії і закрила там виробництва. Утім, згідно з російськими митними даними, «українські» системи Gilat виготовлені саме Jabil.

Компанія заперечує постачання товарів у Росію, однак за словами митних брокерів, інформація про походження в митні бази вноситься на підставі наданих продавцем або відправником документів. Тобто, це саме російський брокер, який розмитнював товар у Росії, вказав країною походження товару Україну, бо цю інформацію документально підтвердив відправник.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як працює чорний ринок, який постачає Starlink Ілона Маска російським військовим — WSJ

Директор брокерської компанії «Клевер Брок» Олександр Назарескул, товар могли вивозити двома шляхами - фізично приїхати в Ізраїль і там розмитнитись або лягти на митний склад в режимі транзиту і потім продатись з Ізраїлю в Росію.

Інший варіант — вантаж міг виїхати в Європу, також зберігатись на митному складі в режимі транзиту. І потім з цього митного складу відправитись вже в Росію. При цьому ізраїльська компанія могла купити цей товар в Україні і вказати отримувачем компанію в ЄС.

Розслідувачі зазначають, що хоча системи супутникового звʼязку можуть використовуватися як у мирних, так і у військових цілях, фіксовані та мобільні супутникові системи не входять до переліку товарів подвійного призначення, а в списках санкцій щодо Росії немає заборони на ввезення таких систем до цієї країни. Попри продовження роботи в РФ, Gilat Satellite Networks не внесено до переліку спонсорів війни. Тому продовжуючи поставки продукції росіянам компанія не тільки продовжує нормально працювати, а навіть отримує контракти від Пентагону.

Іранці вже святкують: Що відомо про президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіатрощі?.

Іранці вже святкують: Що відомо про президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіатрощі?.

НТА 1

«VFG Кривий Ріг-2024»: тренування нескорених

«VFG Кривий Ріг-2024»: тренування нескорених

Спорт, що єднає. У Кривому Розі продовжується підготовка до змагань Veterans Family Games. Цього разу у спортивному залі нескорені відпрацьовували свою майстерність з волейболу сидячі та сухої греблі.Хоча змагання з цих дисциплін плануються ще не ...

Перший Міський телеканал. -

На клумбах висаджують квіти

На клумбах висаджують квіти

Новини Тернополя -

Рік взаємовідносин між Кривим Рогом та Еспоо (Фінляндія).

Рік взаємовідносин між Кривим Рогом та Еспоо (Фінляндія).

Рік успішної співпраці із представниками Фінляндії. В мерії підбили підсумки та окреслили плани на подальше майбутнє в роботі із містом Еспоо. 9 травня 2023 року представники української та фінської сторони підписали Меморандум про співпрацю та па...

Перший Міський телеканал. -

Очікувати здорожчання сонячних електростанцій️ #lmn #video #новини #lviv #врек #сонячніпанелі.

Очікувати здорожчання сонячних електростанцій️ #lmn #video #новини #lviv #врек #сонячніпанелі.

ЛМН 3

ЩО ЗМІНИТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ ЗАГИБЕЛЬ РАЇСІ?

ЩО ЗМІНИТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ ЗАГИБЕЛЬ РАЇСІ?

Гість: ОЛЕГ ПОСТЕРНАК – політолог, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабн...

Телеканал Хмельницького -

Київська міська державна адміністрація
Із 21 до 26 травня у столиці відбудуться продуктові сільськогосподарські ярмарки Локації на сайті kyivcity.gov.ua . Закликаємо відвідувачів пам'ята...
Віталій Кличко : Відкрили рух новим шляхопроводом на Оболоні проїзд вулицею Полярною естакадою через Богатирську Роботи на цьому важливому інфрастр...
Фахівці "Київтеплоенерго" завершили відкачувати воду з теплокамери на вул. Шота Руставелі ️ Автотранспорт рухається проїжджою частиною у звичайному...
Телеграм канали