Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Україна вдруге отримала гроші за рекордною програмою допомоги від ЄС: яка сума та на що витратимо.

Україна 24 квітня отримала від Європейського Союзу (ЄС) другий транш за рекордною програмою допомоги Ukraine Facility у розмірі 1,5 млрд євро . Кошти вже надійшли на рахунки України. Ці гроші витратять не так на фінансування військових витрат, але в закриття бюджетних потреб.

Про переведення траншу повідомила президент Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн. "Сьогодні (24 квітня. – Ред.) надаємо додаткові 1,5 млрд євро у рамках Механізму "Ukraine Facility" обсягом 50 млрд євро. Це вкрай важливо, щоб держава працювала , а послуги надавалися, поки країна дає відсіч агресору", – заявила фон дер Ляєн.

Як уточнив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, другий транш фінансування за програмою Ukraine Facility буде спрямований на покриття найважливіших бюджетних видатків . "Дякую Єврокомісії за позитивну оцінку виконання п'яти індикаторів, що є передумовою для виділення коштів", – зазначив глава уряду.

За його словами, третій транш очікується в обсязі 1,89 млрд євро . "Дякую Європі за прогнозовану ритмічну підтримку. Це запорука нашої стійкості, успішного відновлення та створення точок зростання економіки на майбутнє", – додав прем'єр.

Перший транш Ukraine Facility надійшов у березні-2024 і становив 4,5 млрд євро. По суті, він включав три "грошові перекази" відразу – по 1,5 млрд євро за кожен місяць з початку 2024 року (січень, лютий і березень). Загалом до кінця року очікується $18 млрд євро .

Гроші від ЄС: що за програма та які умови

Ukraine Facility – це програма рекордної економічної допомоги від ЄС, за якою Україна протягом 4 років (тобто до 2027 року) отримає 50 млрд євро за умови виконання певних умов .

Гроші виділятимуться як кредитами, так і у вигляді безповоротних грантів. Власне, кошти будуть поділені на пряме фінансування (33 млрд євро) та грантові виплати (17 млрд євро) , які включатимуть технічну підтримку для здійснення реформ, покриття відсотків за кредитами та фінансування ризиків у пріоритетних сферах.

Для отримання допомоги Україна має провести 69 реформ із 15 розділів. Успіхи кожні три місяці перевірятиме Європейська комісія. Зокрема, згідно з планом, змін потребують такі галузі:

  • реформа держуправління та управління державними грошима;
  • судова система, боротьба з корупцією та відмиванням грошей;
  • фінансові ринки;
  • управління державними активами;
  • людський капітал та бізнес-середовище;
  • регіональна політика та децентралізація;
  • енергетичний сектор, зелений перехід та захист навколишнього середовища;
  • транспорт;
  • агропродовольчий сектор;
  • Цифрова трансформація.

Якщо Україна виконуватиме задумане – ЄС перераховуватиме транш допомоги . Якщо ні – фінансування не надходитиме.

Як пояснювали раніше в Міністерстві фінансів, отримані у рамках плану кошти мають бути спрямовані на підтримку державного бюджету та реалізацію проектів відновлення країни . "Програма доповнить існуючі інструменти підтримки України. Такі, як бюджетні гарантії, фінансові інструменти та інше фінансування для розвитку приватного сектору", – розповіли у відомстві.

Як повідомляв OBOZ.UA, Україна майже позбулася загрози не закрити зовнішнє бюджетне фінансування – країна потребувала $37 млрд. Гроші знайшли, але їх виділять лише під час проведення необхідних реформ.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Душа. Свідомість. Пошук сенсів: в ефірі «Першого Міського» зараз психологи продовжують вже 2 випуск говорити на найбільш абстрактну тему. Що таке доля? Чи існує вона? Який від погляд на природу людини з точки зору релігії та психології? На ці та і...

Перший Міський телеканал. -

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Перший Міський телеканал. -

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН 1

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

ЛМН -

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Вдень, 5 травня, російські війська завдали кількох авіаударів по Харкову. Щонайменше 15 людей отримали поранення, йдеться у повідомленні обласної прокуратури. За даними голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, «росіяни вдарили по...

Радіо Свобода 2

Без коментарів: Кривбас віддав останню шану піхотинцю Антону Трофімову.

Без коментарів: Кривбас віддав останню шану піхотинцю Антону Трофімову.

Перший Міський телеканал. -