Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Сі прилетів до Парижу та назвав відносини Китаю та Франції «моделлю для міжнародної спільноти».

Китай може оголосити про замовлення у Франції близько 50 літаків Airbus

5 травня лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до Парижу, де розпочинається його європейське турне, яке, за оцінками аналітиків, він використає для збільшення впливу Пекіну на економіку Європи та посилить розбіжності між Європою та США.

Зв'язки між Китаєм і Францією є «моделлю для міжнародної спільноти мирного співіснування і взаємовигідного співробітництва між країнами з різними соціальними системами», йдеться у заяві Сі, оприлюдненій після того, як його зустрів у аеропорту прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь, повідомляє Reuters.

EPA-EFE/Michel Euler / POOL MAXPPP OUT

Президент Франції Еммануель Макрон має намір закликати Сі Цзіньпіна зменшити торговельний дисбаланс і використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні. 6 травня Сі має зустрітися з Макроном та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Нездатність США вжити рішучих дій проти Китаю відкриє шлях до перемоги Росії в Україні — WSJ

Між країнами існують торгові суперечки. Франція підтримує розслідування Європейського Союзу щодо експорту китайських електромобілів, а в січні Пекін розпочав розслідування щодо імпорту бренді переважно французького виробництва – крок, який багато хто розглядає як відповідь у форматі «око за око».

«Ми хочемо отримати взаємність в обмінах і врахувати елементи нашої економічної безпеки», – сказав Макрон напередодні в інтерв'ю французькій газеті La Tribune.

Франція також намагатиметься досягти прогресу у відкритті китайського ринку для свого сільськогосподарського експорту. Китай може оголосити про замовлення близько 50 літаків Airbus під час візиту Сі, але залишається невизначеним, чи буде це нова угода, кажуть люди, знайомі з переговорами.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Макрон на тлі візиту Сі Цзіньпіна закликав до перезавантаження економічних зв'язків з Китаєм

Франція прагне підштовхнути Китай до тиску на Росію з метою припинення її війни в Україні, але не досягла значного прогресу, окрім рішення Сі вперше зателефонувати президенту Володимиру Зеленському незабаром після візиту Макрона до Пекіна минулого року.

«Якщо китайці прагнуть поглибити відносини з європейськими партнерами, дуже важливо, щоб вони почули нашу точку зору і почали сприймати її серйозно», – заявило французьке дипломатичне джерело.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Макрон буде тиснути на Сі Цзіньпіна в питаннях торгівлі та війни РФ проти України

Нагадаємо, за останні місяці Китай значно допоміг у відновленні промислової бази та виробництва Росією зброї, яка застосовується для війни з Україною. Ці відносини Пекіна з Москвою ставлять під загрозу відносини Китаю з ЄС. Раніше Європа почала демонструвати, що готова до жорстких дій проти Пекіна. Держсекретар США Ентоні Блінкен нещодавно заявив, що Пекін робить війну «вічною», хоча заявляє, що хоче її припинення.

Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю

  1. NYT: Сі Цзіньпін відвідує Європу в пошуках можливостей позбавити світ від домінування США Для візиту китайський лідер обрав три країни, які різною мірою підтримують прагнення Пекіна до нового світового порядку

  2. Новий “загін” для стримування Китаю: глави Міноборони США, Японії, Австралії та Філіппін провели зустріч Чотири країни обговорюють можливість проведення більшої кількості спільних морських навчань.

  3. В чому полягають найбільші суперечки між США та Китаєм? — Bloomberg Основна причина агресивності Китаю в Південно-Китайському морі: вуглеводні.

  4. Сі Цзіньпін збирається використати внутрішні розбіжності Європи для посилення впливу Китаю у ЄС – Reuters У Китаї не приховують, що роблять за принципом «розділяй і володарюй»

  5. Соломонові Острови обрали новим прем'єром дружнього до Китаю кандидата Цей крок розглядається як продовження політики зближення тихоокеанської острівної країни з Пекіном.

«Шахеди»  зайшли до повітряного простору Київщини, тут пролунала тривожна сирена.

«Шахеди» зайшли до повітряного простору Київщини, тут пролунала тривожна сирена.

Сьогодні, 19 травня, о 1.51 в Київській області оголосили повітряну тривогу. "Шахед" на Київщині, вектор Переяслав, поки західна траєкторія руху", - повідомив у цей час паблік "Київ INFO | Новини Україна".

Дзеркало Тижня -
У Севастополі пролунали вибухи, Крим атакували ракети.

У Севастополі пролунали вибухи, Крим атакували ракети.

Сьогодні, 19 травня, близько 0.20 в окупованому Криму Севастополі пролунали вибухи. Про це повідомив окупаційний губернатор Севастополя Михайло Развожаєв. "У Севастополі працює ППО, йде відбиття ракетної атаки," - написав він у Telegram о 0.19. Че...

Дзеркало Тижня 2
На Сумщині пролунали вибухи, триває атака  «шахедів»  на Україну.

На Сумщині пролунали вибухи, триває атака «шахедів» на Україну.

Сьогодні, 19 травня, близько першої години ночі у Конотопі (Сyмщина) пролунали вибухи. Про це повідомив моніторинговий паблік "Блок ППО | Радар". Сумську область атакують російські ударні безпілотники. Повітряна тривога станом на цей час оголошена...

Дзеркало Тижня 1
«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #залізнадорога #железнаядорога #залізнадорогарф #залізнадорогамелітополь #дорогадокрыма #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповіла речниця "Львівобленерго" Галина Петрушка. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #l...

ЛМН -

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

В новому випуску програми «Захист» дивіться свідчення, від яких перехоплює подих. Оборонець Маріуполя розповідає страшну правду про те, як у повному оточенні захищали місто. Про полон і жахливі тортури. Про зраду тих, кому врятував життя. Про втеч...

Цензор.НЕТ 2

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life...

ЛМН -

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #СудООН #міжнатроднийсуд #спецтрибунал #трибунал #международнийсуд #судпутін #судпутин #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Що можна зробити, щоб росії забракло ракет на наші об’єкти генерації енергії? Рішення пропонує львівський підприємець. У чому суть його ідеї? ️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. Станьте спонсором...

ЛМН -