Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може.

Трішки про репресії на мінімалках проти тих, хто за кордоном

В Україні проблема з мобілізацією. Це робить закон про мобілізацію вкрай важливим. Мета – зробити так, щоб збільшити кількість людей, яких можна призвати в армію. Збільшити кількість людей, що призиваються. І логічно було б, якби всі дії закону про мобілізації були спрямовані саме на це. Але одночасно закон був вихолощений в частині батога, який можна застосувати в Україні. І приправлений дрібною помстою.

Мова про те, що держава призупинила консульству підтримку чоловіків, що перебувають за кордоном.

Чи йде це в рамках головної мети закону – збільшити чисельність ЗСУ? Збільшити ефективність мобілізації? Ніяким чином. Ці дії не змусять жодного чоловіка, який обрав бути за кордоном під час війни, повернутися в Україну.

Ці незручності, які створені абсолютно всім чоловікам, які є за кордоном, жодним чином в голові у тих чоловіків, яких держава хотіла б бачити у війську, не йдуть у порівняння з незручностями, які їм доставить мобілізація. Причому, не всі чоловіки за кордоном перепливали Тису. Багато хто перебуває там легально.

Таким чином ефективність цього заходу нульова . Проте держава його застосовує ще й смакує, фокусуючись на цьому, замість того, щоб застосовувати непопулярні кроки, які мають дати результат. Результат у вигляді збільшення числа мобілізованих. Але, схоже, результат не на часі.

Що це тоді? Це і дрібна помста, і популізм. Бо держава показує, що вона мститься тим, хто поїхав, що має доставити задоволення тим, хто лишився. Грається на темних сторонах людської натури. Намагається здобути дешеву популярність на болючій для суспільства темі.

А ще поширює розкол у суспільстві. В тому числі той, що буде після війни. Бо в Україні величезна демографічна проблема. І Україна вкрай зацікавлена у тому, щоб максимальна кількість людей, що виїхала за кордон через війну, в тому числі чоловіків, повернулась. Ці люди потрібні тут. І останнє що варто робити, це робити кроки, які спрямовані на те, щоб ці люди не повернулись. І мова про ненависть одних українців до інших, яку держава культивує. Загострюючи кути, які мала б згладжувати.

І так, ці чоловіки потрібні в Україні. І так, вони вибрали не бути в Україні під час війни. І тут немає суперечності. Україні потрібні всі свої громадяни. І не всі громадяни України – герої. Як і будь-якої іншої країни. Україні потрібні не тільки герої. Україні потрібні люди, що будуть платити податки, щоб було чим платити пенсії. Україні потрібні будуть люди, які будуть народжувати, а для цього поки потрібні й чоловіки також. Україні потрібні споживачі, щоб ті, хто зараз готує каву під час обстрілів, мав можливість продавати її й збільшувати свій бізнес і після війни. Україні потрібні ці чоловіки, навіть якщо хтось вважає їх вибір не моральним. Проте вони його зробили. І залишились громадянами України.

Читайте також: Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?

Так, вони свідомо обрали бути за межами України під час війни. В тому числі побоюючись, що можуть бути мобілізовані. Але бажання мобілізуватись відсутнє й у чоловіків, що є в Україні. То до них також будемо культивувати ненависть?

Будемо цькувати людей, що воюють і їх родичів, із тими, хто не воює. Чи їх вчинок більш негативний, ніж поведінка дезертирів, які тисячами тікають з фронту? Чи будемо ненавидіти й тих, хто був заброньований протягом всіє війни? Де ця лінія, після якої держава скаже: "А от їх ми хочемо ненавидіти"?

Причому зараз свідомо не йде мова про внесок людей, які перебуваючи за кордоном і відчуваючи докори сумління, почуття провини, можуть активно донатити. І робити це більше великої кількості людей, що перебуває в цей час в Україні подалі від фронту.

Читайте також: Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?

Останнє, що українці мають робити після війни, – це мірятись, хто що зробив. І хто більший патріот. Це треба залишити політикам. А проблем у суспільстві вистачає і без цього.

Війна – це трагедія. І травма. І після війни, коли цей день настане, суспільству треба лікувати ці травми. І держава має грати тут провідну роль. І нелогічно, якщо держава ці травми ще посилює. Тим більше кроками, які жодним чином не наближають нас до перемоги. А цей крок точно не робить нічого, щоб наблизити перемогу. Хіба що перемогу у майбутніх виборах. До яких ще треба дожити.

«Вбити Снейпа було жахливо» : Роулінг розповіла про роботу з актором Аланом Рікманом.

«Вбити Снейпа було жахливо» : Роулінг розповіла про роботу з актором Аланом Рікманом.

Про це пише Deadline. Британська письменниця та сценаристка Джоан Роулінг поділилася розмовою з актором Аланом Рікманом, виконавцем ролі Северуса Снейпа в серії фільмів про Гаррі Поттера. Вона зізналася, що розповіла йому про справжні складності й...

Еспресо 1
«Ознака того, що не все так добре на фронті» : експерт Лакійчук про навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї у РФ.

«Ознака того, що не все так добре на фронті» : експерт Лакійчук про навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї у РФ.

Таку думку він висловив в етері Еспресо "Не вірю я жодним червоним лініям росіян. Вони завжди підвищують ставки незалежно від червоних ліній, які вони там колись малювали. Зокрема, використовують підвищення ставок, коли вони програють. Тому, я пер...

Еспресо 2
У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві  «Хімрезерв» : є загиблий.

У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві «Хімрезерв» : є загиблий.

Про це інформує очільник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. Зазначається, що пожежа на підприємстві є надзвичайною подією техногенного характеру. На місце виїхали служби ДСНС. "Дав завдання управлінню з надзвичайних ситуацій і цивільного захисту...

Еспресо 2
«Ми не дозволимо відправити їх на смерть» : віцепрем'єр Угорщини про повернення чоловіків-біженців.

«Ми не дозволимо відправити їх на смерть» : віцепрем'єр Угорщини про повернення чоловіків-біженців.

Про це повідомляє atv.hu. За словами Шем’єна, кожен український біженець в Угорщині є "у цілковитій безпеці та отримує всю допомогу". Він додав, що Будапешт не розслідує, чи є громадянин України військовозобов’язаним, чи ні. "Угорщина не буде вида...

Еспресо 3
У Києві перехожий знайшов у лісі бойову частину ракети Х-69.

У Києві перехожий знайшов у лісі бойову частину ракети Х-69.

Про це інформує пресслужба ДСНС.    Зазначається, що сапери мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України ретельно обстежили місцевість і вилучили бойову частину високоточної російської ракети Х-69.   Фото: ДСНС   Через те що, це...

Еспресо 1
Скандальна блогерка накинулася на львівʼян через українську мову: подробиці.

Скандальна блогерка накинулася на львівʼян через українську мову: подробиці.

НТА 3

День катастрофи: у Кривому Розі вшанували жертв Голокосту.

День катастрофи: у Кривому Розі вшанували жертв Голокосту.

Ніколи знову! Третього травня напередодні дня пам'яті Катастрофи та героїзму Йом-а-Шоа єврейська громада Криворіжжя вшановує пам’ять жертв нацизму. Традиційно містяни збираються на місцях масових розстрілів та поховання мирних жителів, одним з так...

Перший Міський телеканал. -

Житель Черняхова потребує фінансової допомоги на лікування орфанного захворювання.

Житель Черняхова потребує фінансової допомоги на лікування орфанного захворювання.

Житель Черняхівської громади Сергій Логвинчук страждає на рідкісне захворювання – акромегалію, лікування якого вартує понад 100 тисяч гривень на місяць. Згідно з законодавством кошти на необхідні препарати мають виділяти з місцевого бюджету, однак...

Телеканал СК1 2

«VFG Кривий Ріг-2024»: підготовка до старту змагань.

«VFG Кривий Ріг-2024»: підготовка до старту змагань.

На низькому старті. У Кривому Розі нині розпочинаються цьогорічні змагання серед захисників, рятувальників, правоохоронців та їх родин — Veterans Family Games 2024. Вони триватимуть з 4 травня по самий кінець грудня 2024-го. Що два тижні усі охочі...

Перший Міський телеканал. -

«Іти на демобілізацію в ЗСУ в цих умовах - це самогубство»  #shorts - DW Ukrainian.

«Іти на демобілізацію в ЗСУ в цих умовах - це самогубство» #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

Велопатруль на варті безпеки нашого міста

Велопатруль на варті безпеки нашого міста

Парки, сквери та зона відпочинку містян під надійним наглядом правоохоронців. На цьому тижні у Металургійному та Центрально-Міському районах заступив на службу велопатруль, який у складі 12 правоохоронців буде щодня підтримувати громадський порядо...

Перший Міський телеканал. 4