Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

США можуть ввести санкції проти китайських банків, які допомагають Росії у війні — The Wall Street Journal.

Вашингтон певен, що китайські товари подвійного призначення допомогли Москві відновити її військову машину.

США розробляють проект санкцій, які можуть відключити деякі китайські банки від глобальної фінансової системи, пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Ця інформація стала відома напередодні візиту Державного секретаря США Ентоні Блінкена до Пекіна.

Питання полягає в тому, чи може загроза використання США одного зі своїх найпотужніших інструментів фінансового примусу покласти край зростанню торгівлі між Пекіном і Москвою, яка дозволила Кремлю відновити армію, значно понівечену більш, ніж дворічними боями в Україні.

Китай дослухався до застережень Заходу не надсилати зброю до Росії з початку війни, але після поїздки Блінкена до Пекіна минулого року китайський експорт комерційних товарів, які також мають і військове призначення, різко зріс.

Китай зараз є основним постачальником схем, деталей для літаків, машин і верстатів, а офіційні особи США кажуть, що допомога Пекіна дозволила Москві відновити військово-промисловий потенціал.

Блінкен та інші високопосадовці кабінету міністрів забили на сполох минулого тижня на зустрічі Великої сімки на Капрі в Італії.

США розраховують на загрозу втрати китайськими банками доступу до долара та ризик погіршення торговельних зв’язків з Європою, що змусить Пекін змінити курс. Банки служать ключовими посередниками для комерційного експорту до Росії, обробляючи платежі та надаючи компаніям-клієнтам кредити для торгових операцій.

«Китай не може діяти в обох напрямках. Він не може претендувати на те, щоб мати позитивні дружні відносини з країнами Європи, і водночас підживлювати найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни», — сказав Блінкен на Капрі.

Речник посольства Китаю у Вашингтоні назвав експорт законною торгівлею та заявив, що США висувають «безпідставні звинувачення».

«Право Китаю вести нормальний торговельно-економічний обмін з Росією та іншими країнами світу на основі рівності та взаємної вигоди не повинно зазнавати перешкод або порушуватися. Сполучені Штати повинні негайно припинити введення односторонніх санкцій проти китайських компаній і осіб», — сказав він.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, яку знижку на газ Росія пропонує Китаю

Офіційні особи США кажуть, що накладення санкцій на банки є варіантом ескалації, якщо дипломатичні ініціативи не зможуть переконати Пекін обмежити експорт. В останні тижні США посилили тиск на Пекін під час приватних зустрічей і дзвінків, попереджаючи, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ, які займаються торгівлею товарами подвійного призначення.

«Будь-які банки, які сприяють значним транзакціям, які спрямовують товари військового або подвійного призначення на російську оборонно-промислову базу, наражаються на ризик санкцій США», — заявила міністр фінансів Д жанет Єллен на початку цього місяця під час зустрічі з колегами в Пекіні.

Посадовці сподіваються, що спільний дипломатичний тиск Заходу дозволить уникнути необхідності вживати заходів, які могли б порушити крихку нормалізацію відносин між двома державами. Позбавлення банків доступу до долара має набагато ширші наслідки, ніж звичайні санкції, спрямовані проти окремих осіб і компаній, і тому часто використовується як крайній засіб.

Такі санкції часто призводять до банкрутства банків, впливаючи на всю їхню клієнтську базу, і становлять особливий ризик для Китаю, оскільки країна бореться зі зростаючими кредитними проблемами.

Однак у минулому проста загроза цільовим банкам мала короткочасні результати. У грудні президент Байден підписав указ, який надав Міністерству фінансів повноваження застосовувати санкції проти банків, які допомагають військово-промисловому комплексу Росії.

«Це створило вузькі місця в торговельних операціях між Китаєм і Росією. Великі китайські банки відмовилися від будь-якої ролі в сприянні угодам», — вважає Олександра Прокопенко , співробітниця дослідницького центру Carnegie Russia Eurasia Center і колишня співробітниця центрального банку Росії.

Однак, за її словами, ці банки поступово були замінені більш незрозумілими регіональними китайськими банками, які мало працюють в доларовій економіці, і, отже, менше бояться санкцій США.

«Платіжні ланцюжки повільно перебудовуються. І росіяни, і китайці постійно адаптуються до нових умов», — попередила вона.

Торгівля деякими з найважливіших товарів подвійного призначення для російських військових зросла після зустрічі Сі з Путіним у березні минулого року. Опублікований нещодавно Центром стратегічних і міжнародних досліджень CSIS аналіз демонструє, що кількість поставок ключових товарів подвійного призначення, зокрема деталей для гелікоптерів, навігаційного обладнання та машин, що використовуються для виготовлення точних деталей для зброї та літаків, підскочила з кількох тисяч до майже 30 тисяч на місяць.

«Зрештою це дозволило Кремлю прискорити виробництво зброї, включаючи броню, артилерію, ракети та безпілотники, і створити ефективний захист від контрнаступу України в 2023 році», — вважає Макс Бергманн, старший науковий співробітник CSIS.

На початку війни Сі Цзіньпін, здавалося, дослухався до закликів Заходу утриматися від поставок Росії військового обладнання, але відтоді китайці знайшли обхідні шляхи.

«Китайці не надають їм нічого, що виглядає як зброя. Компоненти, про які ми говоримо — мікросхеми, обладнання, інструменти — це компоненти, які ви вкладаєте у зброю», – сказав високопоставлений європейський дипломат у Вашингтоні.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У США «неймовірно стурбовані» тим, що Китай надає Росії матеріали для виробництва зброї

Частково проблема, з якою стикаються США, полягає в тому, що торгівля є стратегічною інвестицією не лише для Путіна, але й для Сі, сказав він.

«Обидва лідери, які зустрічалися десятки разів, витратили роки, закладаючи основу для більш тісних торговельних зв’язків до вторгнення в Україну, в тому числі шляхом сприяння більшій торгівлі в рублях і юанях як способу ізоляції своїх економік від західних санкцій. Не думаю, що Путіну вистачило б сміливості почати війну, не розуміючи, що китайці підтримають його технологічно», — сказав чиновник.

Китайські поставки до Росії стали критично важливими для відновлення частин російської армії, зламаних і знищених у перший катастрофічний рік її вторгнення у 2022 році, вважають офіційні особи та аналітики.

Торгівля також допомогла пом'якшити дефіцит робочої сили, який, як сподівалися західні чиновники, призведе до падіння економіки. Але китайські лінії постачання також будуть важливими для стійкості російського військового виробництва в найближчі роки, коли вона розпочне наступальні дії, щоб захопити нові території України.

Міністерство закордонних справ Китаю називає санкції проти своїх фірм, у тому числі за поставки подвійного призначення, «економічним примусом, односторонністю та залякуванням».

«Китай продовжуватиме робити все необхідне для надійного захисту законних прав та інтересів китайських компаній», — заявив представник міністерства журналістам на нещодавній прес-конференції.

Європейські союзники Вашингтона продемонстрували ще більшу стриманість щодо застосування каральних заходів проти головного торговельного партнера, застосувавши санкції лише до невеликої кількості фірм, занесених до реєстру США.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічей у Пекіні минулого тижня визнав відмову Китаю продавати зброю Росії. Німеччина та деякі інші ключові європейські союзники були задоволені цією політикою.

«Тепер маємо докласти зусилля, щоб скорегувати це частково через масштаб китайської підтримки», – сказав колишній високопоставлений чиновник з національної безпеки США.

Шольц натякнув на зміну політики після своїх зустрічей, хоча під тиском репортерів він відмовився від подробиць.

«Не варто ігнорувати питання товарів подвійного використання», – сказав він.

США вважають, що фінансові та торговельні зв’язки Європи з Китаєм означають, що вони мають більший дипломатичний вплив на Пекін, ніж Вашингтон.

«Захід недостатньо використовує важелі впливу, особливо враховуючи домінування долара та євро у фінансовій системі. Це може бути одним із перспективних шляхів вирішення проблеми», — вважає Марія Снєгова , старший науковий співробітник CSIS та одна із головних авторів останнього аналізу.

Дивіться спецтему: Протистояння США і Китаю

  1. Китай швидко стає більш агресивним в Азії — глава Індо-Тихоокеанського командування США За словами адмірала, дії Пекіна в Південно-Китайському морі небезпечні та дестабілізаційні.

  2. США готують санкції проти китайських банків за підтримку Росії у війні — WSJ Торгівля Пекіна з РФ товарами подвійного призначення допомогла Москві відновити військову машину.

  3. Тайвань заявив про плани обговорити з США використання нової допомоги, підкресливши тиск з боку Китаю Військові літаки Китаю знову здійснили маневри біля острова.

  4. Західні фармацевтичні групи попередили про перебої в ланцюгах поставок через посилення антишпигунського закону в Китаї Інспектори відмовляються відвідувати Китай через побоювання потрапити під дію посилених правил.

  5. США проти Китаю: Пекін закликав уникати суперництва в Південно-Тихоокеанському регіоні Регіон став точкою конкуренції між Вашингтоном і Пекіном.

У Косові військові розписували писанки

У Косові військові розписували писанки

У колі побратимів та коханих дівчат. В Косові поранені військові навчалися розписувати писанки. Також вояки виготовляли глечики з глини і створювали візерунки на рушниках. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківс...

Галичина -

Посмертні донори

Посмертні донори

Посмертні донори. Або як двоє людей врятували п'ятьох. Родичі пацієнтів, яким констатували смерть головного мозку, дали згоду на вилучення їхніх органів. Чотири нирки та печінка подарували шанс на життя чотирьом львів'янам та одному киянину. _ Під...

Галичина -

Про головне в деталях. Є. Якубовська. Про діяльність українських громадських організацій у Німеччині

Про головне в деталях. Є. Якубовська. Про діяльність українських громадських організацій у Німеччині

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

На Житомирщині вшанували пам’ять ліквідаторів на ЧАЕС.

На Житомирщині вшанували пам’ять ліквідаторів на ЧАЕС.

Минуло 38 років з дня найбільшої техногенної катастрофи людства, з дня аварії на ЧАЕС, та й досі українці страждають від наслідків трагедії. Наразі в Україні 152 тисячі ліквідаторів і з кожним роком ця цифра зменшується, тому надважливо пам’ятати ...

Телеканал СК1 -

“Козацькому роду нема переводу”

“Козацькому роду нема переводу”

“Козацькому роду нема переводу”. В Івано-Франківському міському центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей провели спортивні змагання. Акція мала на меті розважити дітлахів, які тимчасово перебувають в закладі. _ Підпишіться на наш кана...

Галичина -

Писанковий тротуар

Писанковий тротуар

Тротуар у формі писанки. Саме така доріжка встелена довкола церкви у селі Троїця, що на Коломийщині. На сьогодні Храму Пресвятої Трійці понад 160 років. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття:...

Галичина -