Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Як Європа вирішила проблему російського газу — FT

ЄС уникнув енергетичної кризи, але короткострокові рішення можуть зашкодити конкурентоспроможності та зеленому переходу в майбутньому.

Вільгельмсгафен здавна був стратегічно важливим портом Німеччини — у XIV столітті там базувалися пірати, потім він став великою торговельною і військово-морською базою. Однак 2022 року це місто на узбережжі Північного моря знайшло нову роль. Воно стало місцем розташування першого в Німеччині плавучого газового терміналу — життєво важливої артерії для поставок газу, що забезпечує вироблення електроенергії як усередині країни, так і в усій Європі в момент, коли континент був небезпечно близький до її вичерпання, повідомляє Financial Times.

Вільгельмсхафен став першим плавучим регазифікаційним сховищем, яке було введено в експлуатацію під час кризи, але багато інших перебувають у процесі будівництва. Відтоді як у 2021 році Росія почала скорочувати постачання газу до Європи трубопроводами, щонайменше 17 терміналів скрапленого природного газу були заплановані або перебувають у стадії будівництва.

Інфраструктуру терміналу було побудовано всього за 10 місяців. Він отримує природний газ, охолоджений до рідкого стану, регазифікує його і потім спрямовує в розгалужену мережу газопроводів материкової Європи. Повна партія газу здатна забезпечити енергією 90 тисяч будинків протягом року.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Європа стурбована можливим припиненням транзиту російського газу Україною — Bloomberg

Судно, що належить норвезькій компанії Höegh LNG, отримало назву Esperanza, що в перекладі з іспанської означає "надія". Згідно з даними німецького енергетичного гіганта Uniper, який керує терміналом, 2023 року Esperanza забезпечила близько 6% загального споживання газу в Німеччині, і цього року її потужності будуть задіяні повністю.

СПГ, отриманий плавучими регазифікаційними установками, допоміг замінити всі, крім 10%, поставок газу, які раніше надходили до ЄС з Росії трубопроводами, що сприяло зниженню цін на газ з рекордно високого рівня понад 300 євро за мегават-годину в серпні 2022 року до майже докризового рівня близько 30 євро за мегават-годину сьогодні.

Колишній державний секретар Норвегії з енергетики, а нині старший радник консалтингової компанії Eurasia Group Амунда Віка каже, що так швидко досягти стану відносної стабільності Європі допомогла "абсолютно приголомшлива удача". По-перше, це була погода. Зимові температури в ЄС у 2022-23 роках були на 5% вищими, ніж у середньому за 10 років, а у 2023-24 роках — на 9%.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Наглядовий орган ЄС з енергетики попереджає, що блоку, як і раніше, потрібен російський СПГ — FT

Тепла температура означає, що запаси газу можуть бути збільшені. У квітні підземні сховища ЄС були заповнені більш ніж на 60%, і аналітики очікують, що цього року 90% запасів газу буде в наявності задовго до настання зими.

По-друге, уповільнення економічної активності в Китаї — зокрема через закриття магазинів у зв'язку з пандемією — призвело до того, що 2022 року споживання природного газу скоротилося вперше за останні три десятиліття. Імпорт СПГ у країну скоротився на 20% порівняно з 2021 роком.

Щоб впоратися з очікуваним дефіцитом енергоресурсів, ЄС прискорив впровадження відновлюваних джерел енергії. Згідно з даними аналітичного центру Ember, 2023 року вітрова та сонячна генерація виробляла 27% електроенергії в ЄС. Це дозволило ЄС заощадити близько 15-17 млрд куб. м газу, вважає Ember.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Німеччина підтримала ідею заборони на поставки до країн ЄС російського СПГ

Але ЄС досяг цієї точки відносного комфорту не без значних втрат. Рекордно високі ціни під час енергетичної кризи призвели до постійного зниження попиту в промисловому секторі, внаслідок чого багато енергоємних підприємств і заводів вийшли з ладу. Німеччина постраждала особливо сильно з огляду на її колишню залежність від російського газу та політику уряду щодо закриття атомних станцій після ядерної катастрофи на Фукусімі в Японії.

Нові об'єкти інфраструктури, як-от термінал у Вільгельмсгафені, що розпочав роботу в грудні 2022 року, дали змогу Євросоюзу стати значним імпортером СПГ. У 2021 році через порт проходило близько 20% від загального обсягу імпорту природного газу в ЄС, у 2023 році вже 42%.

Майже половина поставок торік припала на США, які після сланцевого буму стали найбільшим у світі експортером СПГ, а також на Катар, третього за величиною експортера. Але, за іронією долі, імпорт російського СПГ в ЄС також зріс за цей період.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Західні країни сприяють майже всьому морському експорту російського СПГ — The Times

Наразі члени ЄС обговорюють з Європейською комісією питання, чи може російський СПГ потрапити під санкції і яким чином. Політики сподіваються, що ухвалені в ЄС закони, включно з реформою ринку електроенергії, покликаною зменшити стрибки цін і регулювати постачання водню та газу, дадуть змогу блоку протриматися доти, доки США і Катар не зможуть постачати на ринок великі обсяги СПГ з 2026 року.

Нагадаємо, що раніше газета Financial Times зазначала, що російський газ ніколи не був дешевим для Європи. Росія ніколи не продавала свій газ за собівартістю — так само, як продається за собівартістю близькосхідна нафта. Вона продавала свій газ конкурентоспроможним, але не дешево.

«Шахед»  влучив по одному з улюблених місць харків'ян: є потерпілі.

«Шахед» влучив по одному з улюблених місць харків'ян: є потерпілі.

Уночі 21 травня російські війська запустили по Харкову ударні безпілотники типу Shahed 131/136. У місті пролунали щонайменше два вибухи, а також пошкоджень зазнали низка приватних будинків. Окрім того, є постраждалі. Про це повідомив міський голов...

Дзеркало Тижня 1
Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Головне із заяв глави Пентагону Ллойда Остіна на засіданні “Рамштайн-22”.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #остін #рамштайн #сша #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА 2

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Війна, відключення світла: Чиновники витрачають мільйони на дорогу замість допомоги людям!.

Третій рік війни, господарі та бізнес готуються до відключень світла. А що там чиновники? Благоустрій кладовища, кілометр дороги до приватного бізнесу і вітрила. Так нам ніколи не вибратися з біди і найперше що потрібно зробити - подбати про владу...

ЛМН 2

2 роки полону: акція на підтримку поневолених армійців.

2 роки полону: акція на підтримку поневолених армійців.

«2 роки подвигу, 2 роки полону». Саме така красномовна назва масштабного перформансу на підтримку полонених армійців у Кривбасі. Захід, що провели до другої річниці виводу маріупольського гарнізону у полон, об’єднав сотні містян. Зранку вулиці міс...

Перший Міський телеканал. -

Новини Кривбасу 20 травня:  «Центр поводження з тваринам», «Veterans Family Games-2024», дитсадок.

Новини Кривбасу 20 травня: «Центр поводження з тваринам», «Veterans Family Games-2024», дитсадок.

«Це дуже класно – подарувати сім’ю тварині», саме з такими намірами криворіжці провели вихідні, адже міський «Центр поводження з тваринам» провів перший день відкритих дверей. Чи знайшов хтось із пухнастих новий дім -розкажемо у «Новинах». А також...

Перший Міський телеканал. -

Криворіжці провели в останню путь свого загиблого захисника Руслана Укушева.

Криворіжці провели в останню путь свого загиблого захисника Руслана Укушева.

Він був сильним, мужнім та відданим своїй справі і нашій країні - так говорять про загиблого захисника Руслана Укушева, який 15 травня віддав своє життя, виборюючи свободу для українців. Воїн боронив країну у лавах 13-ї бригади оперативного призна...

Перший Міський телеканал. -

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Біля кожного загиблого воїна — 10-20 чоловік плаче», — отець Василь Колодій / hromadske.

«Що я хочу сказати: помітно по них, що вони — родичі загиблих воїнів? — питає нас тихенько отець Василь. — Ви б бачили їх спочатку, які вони були. Дуже печальні. А зараз вони вже живі. І це радує. Вони тішаться, усміхаються, вони радіють. Це дуже ...

Громадське Телебачення 1

Батальйон безпілотних систем у складі #3ОШБр
Горить, димить ворожий БТР! А ми й надалі не даємо ворогу розслабити свої сідниці Харківщина Працює екіпаж "OVER HEAD" - лайк цим козакам! 🫡 Ми нищ...
КАЦАПСЬКИЙ "САРАЙ" ДАЛІ НЕ ПОЇДЕ! Знайшли підбитий танк із "сараєм на борту", знешкодили гармату, з другого вильоту знешкодили двигун. Далі ця бляш...
ЗНИЩЕННЯ СНАЙПЕРА ВНОЧІ Ворожий снайпер цілив по нашим побратимам, розвідка знайшла його схованку, екіпаж "OVER HEAD" не схибив. Ну а з тієї позиці...
Телеграм канали