Еспресо

Читайте онлайн останні новини України і світу на сайті телеканалу Еспресо. Найважливіші новини дня, свіжа інформація про війну з Росією, події на фронті.

Більше новин

Прем'єр Сербії Вучевич заявив, що країна не підтримає санкції проти РФ за війну з Україною.

Новий прем’єр-міністр Сербії Мілош Вучевич заявив, що стратегічною метою країни є вступ до Європейського Союзу, та висловив намір зберегти дружні відносини з РФ

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Повноправне членство в ЄС залишається стратегічною метою Сербії", - сказав Вучевич.

Та разом з тим він додав, що "не можна ігнорувати той факт, що процес обтяжений новими політичними критеріями". Вучевич вважає, що в ЄС очікують визнання Сербією незалежності Косово та підтримки санкцій проти Росії через війну в Україну, що за словами прем’єра "принизить" Сербію.

1 травня Вучевич оголосив парламенти приоритети свого уряду та між іншим зазначив, що Сербія продовжить політику утримання від санкцій.

"Немає сумнівів, що тиск триватиме, ймовірно, посилюватиметься, але наше зобов’язання залишатися на тих же позиціях залишається", - сказав він.

Попри те, що, за словами Вучевича, Сербія засудила напад Росії на Україну і вважає територіальну цілісність України непорушною, країна "не може і не відмовиться від дружби з Росією, народ якої ми вважаємо братнім, як і з українцями".

Він наголосив, що зовнішня політика Белграда буде керуватися наявними принципами політичної незалежності та військового нейтралітету.

"Незважаючи на суперечливі погляди багатьох на Заході, Китай є дружньою державою, партнером і надійним союзником у захисті нашої територіальної цілісності", - сказав Вучевич.

А попри розбіжності у питанні Косова, Сербія прагне "будувати найкращі відносини" із США.

Ситуація в Косово

Влада Косово 14 грудня 2022 року подала заявку на членство в Європейському Союзі. Згодом уряд Сербії надіслав запит миротворчому контингенту НАТО KFOR з проханням дозволити країні надіслати до Косова до 1000 поліціянтів і армійців.

Наприкінці 2022 року ЄС і США висловили занепокоєння напруженою ситуацією на півночі частково визнаного Косова й закликали всіх причетних сприяти якнайшвидшій деескалації та утримуватися від провокацій. Після гарантії від США, ЄС та НАТО президент Сербії Александар Вучич закликав сербів припинити протистояння у Косово. НАТО відхилило запит Сербії.

30 травня 2023 року у Звечані, Косово, почалися зіткнення з поліцією після того, як сербські демонстранти спробували зайняти місцеву адміністрацію й перешкодити призначенню нового мера-албанця. Президент Сербії наказав привести армію країни в повну бойову готовність та наблизитися до кордону з частково визнаним Косовом.

У березні зазначалося, що глава європейської дипломатії Жозеп Боррель повідомив про погодження імплементаційного додатка до угоди про нормалізацію відносин між Сербією та Косовом. Однак лідери двох країн не змогли досягти домовленості щодо послаблення напруженості після місцевих косовських виборів на півночі країни, де проживає велика сербська меншина. Згодом там стався спалах насильства через місцеві вибори, які сербська більшість бойкотувала і результати яких не визнала.

24 вересня понад 30 озброєних людей напали на косовських поліцейських в селі Банська поблизу адміністративної межі Сербії та Косово. Премʼєр-міністр Косова Альбін Курті та президент Сербії Александар Вучич відреагували на інцидент.

28 жовтня лідери Італії, Німеччини та Франції зробилиспільну заяву за підсумками зустрічі з президентом Сербії Александаром Вучичем і прем’єр-міністром Косова Альбіном Курті.

30 жовтня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Сербія повинна забезпечити де-факто визнання Косово, тоді як Косово має реалізувати план надання етнічним сербам певної автономії.

22 березня Александар Вучич заявив, що Сербія розгляне можливість виходу з Ради Європи у разі прийняття Косово до складу організації.

Росія використовує жителів Вовчанська у своїй пропаганді.

Росія використовує жителів Вовчанська у своїй пропаганді.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації. У своїх сюжетах російські пропагандисти розповідають про організацію виїзду у РФ та надання соцдопомоги жителям захоплених територій Харківщини. Паралельно росіяни звинувачують ЗСУ в обстрілах цивіль...

Еспресо 1
Мудрик відповів, чи зможе після травми зіграти на Євро-2024.

Мудрик відповів, чи зможе після травми зіграти на Євро-2024.

Про це повідомляє "Трибуна". Наприкінці першого тайму матчу "Брайтон" - "Челсі" (1:2) Михайло Мудрик головою врізався у плече захисника господарів Таріка Лемпті. Після зіткнення українець відправився у нокдаун, арбітр зупинив гру, а на поле вийшли...

Еспресо 1
У Криму прогриміли вибухи: є проблеми з електроенергією, партизани кажуть про успішні прильоти.

У Криму прогриміли вибухи: є проблеми з електроенергією, партизани кажуть про успішні прильоти.

Про вибухи у Криму повідомив місцевий проукраїнський Telegram-канал "Кримський вітер". Вибухи та буцімто роботу ППО було чутно у Севастополі, Балаклаві та на околицях. Гауляйтер Михайло Развожаєв заявив про намагання росіян відбити атаку безпілотн...

Еспресо 1
Зеленський 16 травня поспілкувався з президентом Ліберії.

Зеленський 16 травня поспілкувався з президентом Ліберії.

Про це Володимир Зеленський повідомив у своєму Telegram-каналі. Президент України під час розмови з лідером Ліберії Джозефом Ньюма Боакаєм поінформував колегу про наслідки агресії РФ проти України.  "Подякував за принципову позицію Республіки Лібе...

Еспресо 1
Українець Яремчук, якого не може викупити  «Валенсія» , отримав шанс залишитись у топ-чемпіонаті.

Українець Яремчук, якого не може викупити «Валенсія» , отримав шанс залишитись у топ-чемпіонаті.

Про це повідомляє Radio Marca Valencia. За інформацією джерела, іспанський "Лас-Пальмас" і турецький "Трабзонспор" активно цікавляться Романом Яремчуком. Відзначають, що клуб з Трабзона вже працює над переходом 28-річного українця. "Валенсія", за ...

Еспресо 1
Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Новини Кривбасу 16 травня: День вишиванки, навчання для педагогів, автошкола.

Ми сподіваємося ви вже бачили як наше місто вбралося в єдину українську сорочку до Дня вишиванки. Й дійсно навіть машини патрульної поліції закарбували на капоті код нашої нації, а допомагали у цьому правоохоронцям маленькі криворіжці, як це було ...

Перший Міський телеканал. 1

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

️ «ЦЕ НЕ 22-Й РІК, РФ НЕ ПРОЙДЕ МАРШЕМ». Як будують фортифікації на півдні? - Новини Приазов’я

Запорізька область посилює свою оборону через загострення російської агресії. Про це днями заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров. За його словами, будівництво фортифікацій у регіоні просувається згідно з задачами...

Новини Приазов'я -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Про стан справ у громаді

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

«Евакуація – це морально важко» / hromadske

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Чи зможе спецтрибунал щодо злочину агресії Росії подолати імунітет для Путіна? Пояснює адвокатка.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна

Новини Приазов'я 1

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Львівські депутати зробили важливу заяву: про що йдеться?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #сухопутна_академія #новини #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионла...

НТА 1