Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Компенсація за знищене житло: що змінилося у квітні.

Минулого місяця набрав чинності відповідний закон.

У січні цього року в Україні вже реалізували перший житловий сертифікат на придбання нового житла за знищене майно під час війни. 15 квітня набрав чинності Закон України 3588-IX, яким, серед іншого, розширено можливості використання житлового сертифіката, отриманого в якості компенсації за знищене внаслідок війни житло.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Компенсація за знищене житло: який її максимальний розмір

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, які зміни передбачені законом.

  • Визначено поняття об'єкта житлової нерухомості. Так, об’єктом житлової нерухомості вважається квартира, інше житлове приміщення, будинок садибного типу, садовий або дачний будинок (у тому числі квартира, інше житлове приміщення, будинок, що буде споруджено у майбутньому).
  • Житловий сертифікат можна використати в тому числі і на купівлю земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт. До внесення змін житловий сертифікат можна було використати лише для придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку.
  • На придбану з використанням житлового сертифіката земельну ділянку накладається заборона відчуження строком на 5 років. Використана аналогія з придбанням житла, оскільки на все придбане за рахунок компенсації нерухоме майно накладається заборона відчуження.
  • Якщо вартість об'єкта житлової нерухомості перевищує суму, на яку виданий житловий сертифікат, оплата різниці може здійснюватися за рахунок кредитних коштів. При цьому наявність заборони відчуження об’єкта житлової нерухомості або земельної ділянки, на якій розташовано об’єкт, не перешкоджає передачі їх в іпотеку для забезпечення зобов’язань за договором про надання кредиту на таке придбання з подальшим обтяженням речових прав на такий об’єкт (у тому числі обтяженням іпотекою). У випадку звернення стягнення на них до спливу п’ятирічного строку нотаріус достроково знімає заборону відчуження та проводить державну реєстрацію припинення відповідного обтяження.

Отримувач компенсації не має права передавати в наступну іпотеку об’єкт, придбаний з використанням житлового сертифіката, або земельну ділянку, на якій він розташований.

Нагадаємо, як та коли потрібно припинити право власності на знищену нерухомість. Це потрібно зробити тим, хто отримав житловий сертифікат.

Що тепер українці думають про Володимира Зеленського? Мобілізація, війна, корупція - Опитування.

Що тепер українці думають про Володимира Зеленського? Мобілізація, війна, корупція - Опитування.

20 травня минуло п'ять років як Володимир Зеленський обіймає посаду президента України. Радіо Свобода запитало людей на вулицях Києва, як вони зараз оцінюють каденцію шостого президента. Опитування не є соціологічним дослідженням і відображає суто...

Радіо Свобода -

Роботине - СІРА зона. Влучання по БУДИНКАХ у Василівці — є ЖЕРТВИ - День.Підсумки 20.05

Роботине - СІРА зона. Влучання по БУДИНКАХ у Василівці — є ЖЕРТВИ - День.Підсумки 20.05

Прильоти у Василівці. Є поранені та загиблі цивільні. По будинках, попередньо, гатили окупанти з мінометів Звільненя заступника міського голови та перейменування вулиць. Сесія Запорізької міськради В Олександрівському районі згоріла автівка, яка н...

Телеканал TV5 -

НОВИНИ. Випуск за 20 травня 2024 року

НОВИНИ. Випуск за 20 травня 2024 року

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 -

ТВ7+.МЕЛЬПОМЕНА FEST:У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТА МОЛОДІЖНИХ ТЕАТРАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ

ТВ7+.МЕЛЬПОМЕНА FEST:У ХМЕЛЬНИЦЬКОМУ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ ДИТЯЧИХ ТА МОЛОДІЖНИХ ТЕАТРАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ

Гість: АНАТОЛІЙ БЕЛЕВАНЦЕВ - заступник директора з навчально-виховної роботи Хмельницької школи мистецтв. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. ПОВЕРНЕННЯ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ ПРИЗВЕДЕ ДО ВТРАТИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ГРУЗІЇ

ТВ7+. ПОВЕРНЕННЯ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ ПРИЗВЕДЕ ДО ВТРАТИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ГРУЗІЇ

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна». Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Побиття відомого блогера: нові подробиці інциденту

Побиття відомого блогера: нові подробиці інциденту

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #новини #карма #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #З...

НТА -

Новини Донбасу та всієї України
Безробітні Дмитро Пєнцов та Едуард Ісінов із Салтівки мріяли підзаробити на «зливах» ворогу та стати фсбшниками. Через «руськомірські» коментарі бу...
В українському парламенті анонсували альтернативу військовому квитку Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія розповів, що в Україні незабаром ...
На тлі руїн Маріуполя окупанти організували пропагандистський шабаш, присвячений дню «звільнення» Російські пропагандисти дивні створіння, які наві...
Телеграм канали