Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Армія Путіна отримала вікно можливостей, але з Часовим Яром дуже ризикує.

Щойно будуть виконані останні формальні процедури щодо надання Україні військової допомоги від США, зброя дуже швидко почне надходити на фронт. Адже вся вона вже перебуває на території Європи. Проте зараз російська окупаційна армія має вікно можливостей, щоби продовжувати наступ в Україні.

Але в Часовому Яру росіяни можуть зіткнутися з проблемою, яку вже мали в Авдіївці. Якщо їхні втрати будуть надто великими, вони просто не зможуть просуватися далі, навіть якщо захоплять цей населений пункт. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю OBOZ.UA висловив військовий експерт Михайло Жирохов.

– Глава ГУР Кирило Буданов в інтерв’ю ВВС попередив, що на Україну чекає важка ситуація, і не лише на полі бою. Він прогнозує найбільш важкий період у травні-червні, хоча й запевняє, що про катастрофу не йдеться. Як ви думаєте, що міг мати на увазі генерал? Потужний наступ окупаційної армії чи щось іще?

– Тут два складники. По-перше, це вікно можливостей для росіян. Закон про мобілізацію в Україні почне діяти з 18 травня, але він запрацює не відразу. Буде потрібен час, щоби набрати людей, дати їм базову підготовку тощо. Тобто одразу 200 тисяч у Сирського не буде.

Друге питання – американська допомога, навіть якщо вона піде в Україну дуже швидко після того, як буде проведена через Конгрес і підписана Байденом, але все ж таки на середину травня її ще буде недостатньо для того, щоби відбити наступ. І цей період росіяни використають саме для наступу на декількох ділянках фронту. Щонайменше на трьох вони планують наступати.

До того ж росіяни продовжують проводити свої спеціальні психологічні операції. Вони вже почали вкидувати меседж, що, мовляв, президент Зеленський після якогось числа травня буде нелегітимним. І саме цим вони намагатимуться розгойдувати ситуацію.

Отже, щодо термінів – саме так, середина травня – початок червня, коли в росіян ще будуть ресурси, щоби намагатися наступати.

– Чи можемо ми сподіватися, що американська військова допомога у короткі терміни стане відчутною на фронті? Чи допоможе це відбити той самий літній наступ ворога, про який наразі багато говорять? Куди саме має бути спрямована ця допомога передусім?

– Ця допомога прийде дуже швидко, тому що вся зброя вже перебуває в Німеччині. Тому буквально відразу вона піде на фронт. Але тут знову величезні питання. Звісно, нам передусім потрібні боєприпаси, ракети тощо, це все зрозуміло. Але питання, яким саме бригадам будуть передаватися нові постачання.

– За оцінками більшості експертів, російські керовані авіабомби сьогодні становлять найбільшу загрозу. Чи є у союзників України засоби протидії, якими вони могли б поділитися з нами? Чи можемо ми розраховувати, що такі засоби є в пакеті допомоги від США?

– Очевидно, що будь-яка допомога від США – тільки за запитом від Генерального штабу. Звісно, щось таке є. Але сподіватися, що в нас буде ефективна зброя проти КАБів, я би не став, тому що для цього потрібно підсилення усієї фронтової ППО. Не тільки якісь окремі елементи, а вся система, яка буде працювати або на збиття цих КАБів, або на те, щоб знищити їхні носії – чи то на підході до цілі, чи то на відході.

– Президент Зеленський назвав найбільш небезпечні напрямки на фронті. Це передусім Часів Яр, а також Покровський, Курахівський та Куп’янський напрямки. За вашими оцінками, чи є небезпека прориву фронту? Ви сказали, що ворог напевно захоче скористатися цією паузою, допоки допомога від США не надійшла. Але чому не навпаки? Чому РФ не почне берегти резерви і сили, щоб мати можливість давати відсіч Силам оборони?

– Передусім вони ще не починали мобілізацію, тому очікувано можуть розраховувати на підсилення і на додаткові озброєння, які вони, вочевидь, вже замовили в Ірані, Північній Кореї, а також на власні державні програми. Тому вони можуть зовсім не зупинятися у своєму наступі.

Але тут питання, яких втрат вони зазнаватимуть. Ситуація з Авдіївкою може повторитися. Тобто вони взяли Авдіївку, але наступати далі в них вже не було сил та засобів. Їм потрібно було переформатуватися, докинути туди свіжих сил, і тільки тоді вони почали наступати.

Така сама ситуація може бути і з Часовим Яром: якщо ми його теоретично втратимо, то втрати росіян будуть дуже великими. В такому разі вони не будуть мати можливості наступати на Костянтинівку, Слов’янськ або ще кудись далі. Але, вочевидь, вони готують наступ, і він можливий на будь-якій ділянці фронту.

«СЕРЙОЗНО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХІКУ ДІТЕЙ». Підготовка до 9 травня в окупації - Новини Приазов’я

«СЕРЙОЗНО ВПЛИВАЮТЬ НА ПСИХІКУ ДІТЕЙ». Підготовка до 9 травня в окупації - Новини Приазов’я

Російська окупаційна влада обмежила масові заходи на 9 травня на захопленій частині Запорізької області. Про це повідомив так званий губернатор регіону Євген Балицький. Це рішення він пояснив «можливими провокаціями» і забезпеченням «заходів безпе...

Новини Приазов'я 4

Про що говорив та де був: деталі візиту Девіда Камерона до Львова.

Про що говорив та де був: деталі візиту Девіда Камерона до Львова.

НТА 1

Новини Кривбасу 3 травня: Veterans Family Games 2024, експозиція «АrtCraftOil», офіс «ЯВетеран».

Новини Кривбасу 3 травня: Veterans Family Games 2024, експозиція «АrtCraftOil», офіс «ЯВетеран».

Ну що криворіжці ви готові? Ви вже на низькому старті? Адже завтра у Кривому Розі розпочинаються змагання серед захисників, рятувальників, правоохоронців та членів їхніх родин — Veterans Family Games 2024. Про те як готуються учасники ми розкажемо...

Перший Міський телеканал. 1

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 04.05.24

НТК -

«Армія РФ заходить у місто та звітує про перемогу, проте ЗСУ одразу їх нищать» – аналітик DeepState.

«Армія РФ заходить у місто та звітує про перемогу, проте ЗСУ одразу їх нищать» – аналітик DeepState.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #DeepState #щонафронті #фронт #наступ #зсу #арміярф #війна #бойовідії #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

️Черги у рекрут-центри: як закон про мобілізацію вплинув на рекрутинг - Погляд з Хмарочоса.

️Черги у рекрут-центри: як закон про мобілізацію вплинув на рекрутинг - Погляд з Хмарочоса.

️ Як не бути примусово мобілізованим? Альтернативою є рекрутинг, який дозволяє обирати собі заняття у війську таке, в якому людина є компетентною та де вона може бути найефективнішою. ️ Як працює рекрут-система 24-ої бригади? Скільки вакансій вдал...

ЛМН -