Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

США попередили Грузію про наслідки ухвалення закону про «іноагентів» : політика зміниться.

У США застерегли уряд Грузії про те, що законопроєкт про "іноагентів", який може бути ухвалений вже днями, вплине на взаємовідносини між двома країнами. Якщо Грузія таки здійснить цей крок, що суперечить задекларованому раніше "західному курсу" країни, вона може зіштовхнутися не лише з погіршенням відносин зі США, а й з припиненням прямого державного фінансування, розширенням візових обмежень та запровадженням санкцій щодо окремих осіб.

Про це йдеться у листі двопартійної групи американських сенаторів. Про зміст документу, адресованого прем'єр-міністру Грузії Іраклію Кобахідзе, пише видання "Грузия Online".

Лист з найрізкішою заявою представників Сенату США за час незалежності Грузії, який 26 квітня було надіслано грузинському прем'єру, підписали 14 американських сенаторів. Вони застерегли представників влади Грузії: у разі ухвалення в країні законопроєкту про "іноагентів", внесення якого спровокувало масштабні протести серед жителів країни, домагатимуться зміни політики США щодо Грузії.

"Безпрецедентна нота стурбованості, спрямована 14 сенаторами до Кобахідзе, є найбільш різкою серед інших заяв, зафіксованих Сенатом. Сенатори закликають уряд Грузії відкликати закон, який ставить під загрозу відносини США та Грузії, а також підвищує ймовірність запровадження санкцій щодо окремих осіб, припинення прямого державного фінансування та розширення візових обмежень", – пише "Грузия Online"

Сенатори також відреагували на твердження керівної партії "Грузинська мрія" про те, що закон про "іноагентів" начебто аналогічний американському FARA, категорично заперечивши будь-яку схожість.

Сенатори запевнили, що продовжують підтримувати "прагнення грузинського народу, який голосно і ясно висловився на підтримку демократичного і європейського майбутнього, почутого всіма". Відносини між Грузією та США, додали вони, мають в основі взаємні інтереси та спільні цінності, й обидві країни зацікавлені у поглибленні цих відносин – однак їх доведеться поставити на паузу "до того часу, доки цей закон не буде скасовано".

Розгляд законопроєкту, який викликав масові протести у Грузії та загрожує західному курсу та євроінтеграції країни, можуть розглянути у другому читанні 29 квітня. Напередодні, 28 квітня, опозиція збирає своїх прихильників на масові акції проти цьго закону.

Нагадаємо, 17 квітня парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів". Одразу після цього президентка країни Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти вето, а на вулиці грузинських міст з вимогою скасувати закон про "іноагентів" вийшли тисячі людей.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber . Не ведіться на фейки!

У Києві зазвучала повітряна тривога під час пресконференції Зеленського з президенткою Європарламенту: момент потрапив на відео.

У Києві зазвучала повітряна тривога під час пресконференції Зеленського з президенткою Європарламенту: момент потрапив на відео.

У Києві вдень 9 травня пролунала повітряна тривога якраз у той момент, коли глава держави Володимир Зеленський і президентка Європарламенту Роберта Мецола виступали на спільній пресконференції. Кореспондент OBOZ.UA поділився відповідним відео. Доп...

Обозреватель 1
Волонтерський день

Волонтерський день

Волонтерський день організували в Івано-Франківському молодіжному центрі. Студенти малювали листівки військовим, плели сітки та переглядали документальний фільм. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та При...

Галичина -

Виставка світлин жителів Станіславова

Виставка світлин жителів Станіславова

Погляд у минуле. У Краєзнавчому музеї презентували виставку світлин жителів Станіславова 19 століття. Експозицію приурочили до 362 річниці Івано-Франківська. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарп...

Галичина -

«Чому дружина його не в армії?» – про ухилянтів і їхніх дружин / hromadske.

«Чому дружина його не в армії?» – про ухилянтів і їхніх дружин / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -

Продовжує службу з протезом ноги: історія калушанина Назара.

Продовжує службу з протезом ноги: історія калушанина Назара.

На нулі перша зброя — це лопата. Так дні на фронті характеризує 26-річний калушанин Назар. Хлопець відбивав атаки росіян на Київщині та Донеччині у складі 10-гірсько- штурмової бригади. Рік тому отримав важке поранення — відірвало ногу. Тепер Наза...

Галичина -

На Прикарпатті затримали киянина зі зброєю та набоями.

На Прикарпатті затримали киянина зі зброєю та набоями.

Зупинили за перевищення швидкості, а затримали за незаконне зберігання зброї. На Прикарпатті поліцейські виявили чоловіка, який перевозив боєприпаси. Затриманий - мешканець Києва. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-...

Галичина -

На клумбах у Тернополі досі не висадили квіти

На клумбах у Тернополі досі не висадили квіти

Новини Тернополя -