Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Масштабна корупція на Чернівецькій митниці: суд заарештував двох фігурантів гучної справи, названо імена.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) у справі масштабних розкрадань на Чернівецькій митниці на 290 млн грн взяв під варту колишнього керівника Чернівецької митниці Миколу Салагора з альтернативою 60 млн грн застави. Також заарештовано ще одного фігуранта справи Ігоря Савка , для нього встановлено суму застави в 6 млн грн.

При внесенні застави на осіб буде покладено відповідні процесуальні обов'язки . Про це повідомила Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП), офіційно не називаючи імен фігурантів.

"Суд підтримав позицію прокурора і застосував до співорганізатора запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення 60 млн грн застави. До члена злочинної організації застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. У той же час суд визначив як альтернативну запобіжний захід у розмірі 6 млн грн", – йдеться у повідомленні.

За даними журналіста Олега Новікова, йдеться саме про Салагора та Савка . Зазначається, що, згідно з позицією слідства, Салагор був співорганізатором схеми розкрадань на час розмитнення товарів на митному посту "Вадул – Сірет" Чернівецької митниці у 2017-2019 роках.

Савко вважається членом злочинної організації. Його, за словами журналіста, також підозрюють в організації побиття журналістів , які намагалися викрити корупційну схему на Чернівецькій митниці. "За даними слідства, він це зробив на виконання вказівки Салагора", – зазначає Новіков.

Розкрадання на Чернівецькій митниці: як працювала схема

За даними слідства, протягом 2017-2019 років через пункт пропуску на кордоні України та Румунії вантажними автомобілями ввозили товари на підставі підроблених документів. Йдеться про митний пост "Вадул – Сірет" . Схема призвела до завдання державі збитків на 290 млн грн у вигляді недоотриманих податків.

У цьому застосовувалися занижені ставки ввізного мита , зокрема нульові. Новіков уточнив, учасники організували незаконне ввезення високоліквідних товарів з Туреччини (одяг, взуття, аксесуари) , оформляючи транспорт із ними як порожній або маскуючи їх "товарами прикриття" (тканина, ДСП, цегла) із значно меншою митною вартістю.

"У деяких випадках транспортні засоби з товарами при в'їзді на митну територію України заявлялися як порожні. Керівництвом митниці було забезпечено позачерговий пропуск таких автомобілів та безперешкодне митне оформлення задекларованих товарів "групи прикриття", – розповіли в САП.

Як повідомляв Новіков, надалі транспорт їхав на склади підприємців. Там високоліквідні товари вивантажували та реалізовували, а завантажені замість них " товари прикриття" доставляли на митний пост "Чернівці" для оформлення та сплати занижених платежів.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше ВАКС обрав запобіжні заходи у справі про масштабне розкрадання бюджетних коштів на Херсонщині, яке організували під час техобстеження об'єктів, пошкоджених внаслідок агресії РФ. При цьому суд відмовився взяти під варту директора департаменту розвитку територій Херсонської ОВ Світлану Васіну, яку відпустили під 800 тис. грн застави з покладанням обов'язку здати закордонний паспорт та прибувати за першим викликом.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Позиція Галичини. Сьогодення і майбутнє бібліотек

Позиція Галичини. Сьогодення і майбутнє бібліотек

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

Жителі Бісковичів на Самбірщині перекрили дорогу

Жителі Бісковичів на Самбірщині перекрили дорогу

26 квітня зранку в Бісковичах, що на Самбірщині близько півсотні жителів перекрили дорогу державного значення «Мостиська – Самбір – Борислав». Люди кажуть, що через аварійний стан дороги проїхати тут неможливо ані «швидкою», ані з дітьми. Натоміст...

ЛМН 2

Хто вкрав гроші на ремонт дороги? #lmn #новини #video #ремонтдороги #самбір #аварійнадорога #lviv.

Хто вкрав гроші на ремонт дороги? #lmn #новини #video #ремонтдороги #самбір #аварійнадорога #lviv.

ЛМН -

СИРСЬКИЙ МОЖЕ ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ РАДИ УКРАЇНА-НАТО.

СИРСЬКИЙ МОЖЕ ВЗЯТИ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ РАДИ УКРАЇНА-НАТО.

ОЛЕКСІЙ БУРЯЧЕНКО - кандидат політичних наук, керівник Міжнародної асоціації малих громад TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасш...

Телеканал Хмельницького -

Мешканців прикордоння штрафуватимуть #lmn #video #новини #прикордоння #прикордонники #штраф.

Мешканців прикордоння штрафуватимуть #lmn #video #новини #прикордоння #прикордонники #штраф.

ЛМН 3

Волонтерка зі Шкла спекла для військових 250 пасок за два дні.

Волонтерка зі Шкла спекла для військових 250 пасок за два дні.

250 пасок за два дні спекла волонтерка з Новояворівської громади для ЗСУ Волонтерка Марічка Дільна черговий раз долучилась до підтримки наших військовослужбовців. Традиційно перед Великодніми святами у своєму кафе в смт Шкло господиня випікає паск...

ЛМН 2