Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

США заявили, що оборонний пакт із Саудівською Аравією неможливий без домовленостей з Ізраїлем.

Необхідна тристороння згода.

Радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван заявив, що адміністрація американського лідера Джо Байдена не підпише оборонну угоду з Саудівською Аравією, якщо королівство та Ізраїль не погодяться нормалізувати відносини, наполягаючи на тому, що “не можна відокремити одну частину від іншої”.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Підготовка до служби в Ізраїлі. Докладно про те, який досвід варто перейняти Україні

В інтерв'ю FT Салліван відкинув нещодавні припущення про те, що розглядається можливість укладення двосторонньої угоди між США і королівством, навіть якщо Ізраїль відмовиться йти на поступки палестинцям.

Адміністрація Байдена просуває тристоронню угоду, щоб заохотити Ер-Ріяд до встановлення дипломатичних відносин з Ізраїлем у межах планів забезпечення сталого миру на Близькому Сході після того, як атака ХАМАС 7 жовтня минулого року спровокувала майже семимісячну війну в Секторі Гази.

Але прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу неодноразово відкидав будь-які кроки вирішення затяжного ізраїльсько-палестинського конфлікту за принципом двох держав.

"Інтегроване бачення - це двостороннє порозуміння між США і Саудівською Аравією в поєднанні з нормалізацією відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією, в поєднанні зі значущими кроками з боку палестинського народу. Все це має бути об'єднано. Не можна відокремлювати одну частину від іншої", - сказав Салліван, додавши, що Байден має намір публічно деталізувати "шлях до більш мирного регіону".

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Туреччина призупиняє торгівлю з Ізраїлем через війну в Газі

"Все, що ми можемо зробити, - це розробити те, що, на нашу думку, має сенс, [і] спробувати залучити до цього якомога більше країн регіону, а потім представити це”, - розповів Салліван.

“І в кінцевому підсумку це буде залежати від ізраїльського керівництва, і, чесно кажучи, зрештою ізраїльський народ може вирішити, хоче він йти цим шляхом чи ні", - додав він.

Цього тижня ЗМІ повідомляли про те, що США і Саудівська Аравія розглядають можливість укладення двосторонньої угоди, навіть якщо Ізраїль відмовиться зробити конкретні кроки на шляху до створення палестинської держави.

Глава ЦРУ Білл Бернс перебував у Каїрі, де посередники намагаються переконати ХАМАС прийняти угоду про припинення вогню і звільнення заручників, що утримуються в Газі. Для початку планується досягнення первинної шеститижневої паузи в бойових діях, яка потім могла б бути використана для переговорів про стійке припинення вогню.

Офіційні особи США похвалили Ізраїль за поступки щодо умов угоди, але Нетаньягу все ще наполягає на наступу на Рафах, де перебуває багато цивільного населення.

Арабські держави вже кілька місяців обговорюють з Вашингтоном своє бачення післявоєнного плану, який передбачає визнання США та іншими західними державами палестинської держави, підтримку її повноправного членства в ООН, а також реформованого палестинського керівництва, яке буде керувати Газою й Західним берегом річки Йордан.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ізраїль та ХАМАС домовляються про обмін заручниками, але далекі від повного припинення війни ‒ ЗМІ

Адміністрація Байдена наближалася до угоди про нормалізацію відносин Саудівської Аравії з Ізраїлем. Вашингтон міг погодитися на оборонний пакт з Ер-Ріядом і підтримав би його цивільні ядерні амбіції в обмін на поступки Ізраїлю щодо палестинців.

Однак атака ХАМАС в жовтні минулого року й наступ Ізраїлю у відповідь у Секторі Гази заморозили цей прогрес. Водночас, США і Саудівська Аравія продовжували обговорювати потенційну угоду в межах ширших післявоєнних планів щодо забезпечення миру в регіоні.

При цьому Саудівська Аравія дала зрозуміти, що після 7 жовтня вимагатиме від Ізраїлю значно більших поступок палестинцям, наполягаючи на тому, що їй потрібні "незворотні кроки" до створення палестинської держави.

Дивіться спецтему:

  1. Ізраїль та ХАМАС домовляються про обмін заручниками, але далекі від повного припинення війни ‒ ЗМІ Терористи наполягають на виведенні всіх ізраїльських військ із Гази.

  2. Туреччина призупиняє торгівлю з Ізраїлем через війну в Газі Цей крок розширює впроваджені раніше обмеження на експорт до Ізраїлю.

  3. Іран запровадив санкції проти США і Великої Британії Американським та британським військовим керівникам тепер заборонено в’їжджати до Ірану

  4. МКС звинуватять у заангажованості в разі видачі ордеру на арешт Нетаньяху Союзники Ізраїлю не хочуть розвитку подій в такому напрямку.

  5. США та Саудівська Аравія обговорюють оборонну угоду, яка може змінити ситуацію на Близькому Сході — Bloomberg Угода також стимулюватиме Ізраїль припинити війну з ХАМАС.

Маскарад Путіна. Що він привозив до Китаю і яких угод хоче «по Украине»

Маскарад Путіна. Що він привозив до Китаю і яких угод хоче «по Украине»

Дводенний державний візит російського лідера до Китаю 16–17 травня показав, чим РФ намагається бути корисною для Китаю та що російське керівництво за це хоче. Імператорський прийом, топінамбури і острів Хейсяцзи-Дао Візит Владіміра Путіна до Підне...

Дзеркало Тижня 2
Між нами... Н. Синиця. Л. Різник. Секрети унікальності української вишитої сорочки

Між нами... Н. Синиця. Л. Різник. Секрети унікальності української вишитої сорочки

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

Благодійний мистецький проект  «Сила матері». Частин 2

Благодійний мистецький проект «Сила матері». Частин 2

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

«ПОРТ ПОДОРВАЛИ!». ЗЛЯКАНА РАШИСТКА ВИЄ ПІД АКОМПАНЕМЕНТ ПРИЛЬОТІВ ДРОНІВ ЗСУ в ПОРТ НОВОРОСІЙСЬКА!

«ПОРТ ПОДОРВАЛИ!». ЗЛЯКАНА РАШИСТКА ВИЄ ПІД АКОМПАНЕМЕНТ ПРИЛЬОТІВ ДРОНІВ ЗСУ в ПОРТ НОВОРОСІЙСЬКА!

Цензор.НЕТ 1

Підсумки тижня 13-17 травня: «Я -профі»,  «Весна Рудани.

Підсумки тижня 13-17 травня: «Я -профі», «Весна Рудани.

«Я -профі»: у Кривбасі відкрили новий центр кар’єри. Інвалідність - не вирок! У місті стартували курси з водіння для містян з особливими потребами.Код нації у тканині. Як цьогоріч Кривий Ріг відзначив день вишиванки?Основний елемент суспільства та...

Перший Міський телеканал. -

Порошенко - Німеччині:  «Не фінансуйте ухилянтів!»  #shorts - DW Ukrainian.

Порошенко - Німеччині: «Не фінансуйте ухилянтів!» #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

Благодійний мистецький проект  «Сила матері». Частин 1

Благодійний мистецький проект «Сила матері». Частин 1

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -