Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

В ЄБРР повідомили, коли відновляться інвестиції в Україну та чому не працюють антиросійські санкції.

Для відбудови важливі ресурси та людський капітал.

ЄБРР впродовж двох років, що триває війна в Україні, надав чотири мільярди євро, включаючи мільярд – на розвиток приватного сектору. Водночас для забезпечення макростабільності в Україні також важлива допомога США. Про це повідомила економістка Європейського банку реконструкції та розвитку Беата Яворчик в інтерв'ю "Голосу Америки".

Вона відзначила, що рівень інфляції в Україні знизився з 20% до 4%, а доходи бюджету щодо ВВП тримаються на довоєнному рівні, однак, незважаючи на це, існує велика діра в бюджеті, яку необхідно закрити.

"Якщо цю бюджетну дірку не закрити, це зруйнує успіхи макроекономічної стабільності", - каже експертка.

Водночас вона не змогла відповісти, чи матиме негативний вплив економічна допомога від США у вигляді позики.. Проте зауважила, що повоєнний досвід інших країн свідчить про те, що в середньому їхній рівень боргу до ВВП зростає на 50 відсоткових пункти.

За словами Яворчик, опитування українців, які вимушено опинились за кордоном, свідчать про те, що невелика кількість українців мають намір лишитися там, більшість - планують повертатися в Україну.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЄБРР вважає приватний сектор основою відновлення України

"Ми переконані, допомагаючи реальній економіці працювати, роблячи життя людей більш стерпним, ми готуємо Україну до відбудови, бо коли прийде час відбудови, гроші будуть важливими, але людський капітал буде не менш важливим", - зазначила вона.

На її переконання, інвестори прийдуть в Україну, коли ситуація стабілізується. Затвердження закону про управління державними підприємствами економіст ЄБРР вважає кроком у правильному напрямку.

Відповідаючи на питання про те, чому антиросійській санкції не працюють, Яворчик відповіла, що санкції працюють, але повільно.

"Ми побачимо вплив санкцій, але в середньостроковій перспективі у вигляді уповільнення продуктивності", - підсумувала економіст.

Що чекає на нас, якщо зовнішня фінансова допомога партнерів виявиться недостатньою чи несвоєчасною? Адже наразі є ціле коло невирішених питань, пов’язаних із зовнішнім фінансуванням. Що потрібно робити країні, аби створити власну "подушку безпеки"? Про це — в статті Вадима Башти та Сергія Следзя "Чому Україні потрібен план Б: що робити з економікою, якщо зовнішньої допомоги виявиться недостатньо".

Дивіться спецтему:

  1. Союзники «повільні», тому Роберт Габек хоче, щоб Україну відбудувала Німеччина – Politico Віце-канцлер Німеччини приїхав в Україну з делегацією бізнесменів

  2. Чи має уряд право на експеримент-5655 і чи є ознаки картельної змови?

  3. Відновлення української промисловості за європейськими стандартами. Перші успіхи

  4. План України. 380 сторінок урядового бачення майбутнього, від яких ніяково

  5. “Друзі” РФ закликають ЄС не чіпати заморожені російські активи — Politico Від Китаю до Саудівської Аравії, низка країн не хочуть, щоб ЄС конфіскував активи РФ на понад 200 мільярдів євро.

Українські артилеристи б'ють по противнику з трофейної САУ «Акація» - Запорізький напрямок.

Українські артилеристи б'ють по противнику з трофейної САУ «Акація» - Запорізький напрямок.

«Акація» в акаціях» – так жартома називають свою роботу на Запорізькому напрямку артилеристи 127 окремої бригади Сил ТРО. У їх підрозділі на озброєнні трофейні російські самохідні артустановки «Акації». Ці САУ були захоплені у противника і тепер, ...

Радіо Свобода -

ТВ7+. ПРАВДА ПРО ХАРКІВЩИНУ ДЕСЬ ПОСЕРЕДИНІ - ІГОР ЧАЛЕНКО  #ігорчаленко  #ХАРКІВЩИНУ #росіяукраїна

ТВ7+. ПРАВДА ПРО ХАРКІВЩИНУ ДЕСЬ ПОСЕРЕДИНІ - ІГОР ЧАЛЕНКО #ігорчаленко #ХАРКІВЩИНУ #росіяукраїна

Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

ДИВИТИСЯ УСІМ! Що зміниться після 18-го травня? Відповіді на найпопулярніші запитання.

ДИВИТИСЯ УСІМ! Що зміниться після 18-го травня? Відповіді на найпопулярніші запитання.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #тцк #влк #мобілізація #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини #...

НТА -

Наступ Росії на Харків і Суми: чи є загроза і чому армії РФ вдалося прорватися - DW Ukrainian.

Наступ Росії на Харків і Суми: чи є загроза і чому армії РФ вдалося прорватися - DW Ukrainian.

10 травня армія РФ розпочала наступальну операцію на півночі Харківщини. Російським військовим вдалося захопити кілька селищ і створити "сіру зону" біля кордону. ЗСУ перекидають резерви на цей напрямок. Якими будуть наслідки російського наступу на...

DW (Українською) -

НОВИНИ. Випуск за 15 травня 2024 року

НОВИНИ. Випуск за 15 травня 2024 року

Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина для СК1" Дивіться нас онлайн на sk1.tv Додавайтеся до нас у соцмережах:

Телеканал СК1 -

Лікарі ПРОТИ реорганізації лікарень у Запоріжжі, енергодарець-КОРИГУВАЛЬНИК - День Підсумки 14.

Лікарі ПРОТИ реорганізації лікарень у Запоріжжі, енергодарець-КОРИГУВАЛЬНИК - День Підсумки 14.

150 млн грн компенсацій за пошкоджене та зруйноване жито виплатили у Запорізькій області СБУ затримала в Одесі 27-річного енергодарця, який співпрацював з фсб У Запорізькі владі тривають кадрові перестановки Колишній директор 5-ї міської лікарні р...

Телеканал TV5 -