UA.NEWS

Усі події в Україні та світі за останній час, найголовніше, огляди, аналітика та прогнози, читати українською

Більше новин

Західна допомога для України: від кого чекати озброєння і скільки ще є часу для очікування.

Уже декілька тижнів керівництво нашої країни відкрито говорить про те, що нам треба допомога від партнерів. Адже ворог не припиняє атакувати українські міста і застосовує все нові тактики.
Про свою готовність надати озброєння днями повідомили США та Велика Британія, які анонсували великі пакети допомоги. Але чи вистачить цього для якісного протистояння ворогу?

Агентство UA News зібрало інформацію про відбиття Україною ворожих атак, допомогу від партнерів та потреби нашої країни у озброєнні.

Які регіони атакувала росія в ніч на 23 квітня

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив , що у ніч на 23 квітня російські окупанти атакували Україну двома балістичними ракетами «Іскандер-М» та 16 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136». Ракети запускали з Бєлгороської області росії, а безпілотники – з Курської області рф та мису Чауда, що в окупованому Криму.  «Відбивали удар зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил та мобільні вогневі групи Сил оборони України, залучались засоби радіоелектронної боротьби. Цієї ночі захисниками неба збито 15 «шахедів» у Миколаївській, Одеській, Київській та Черкаській областях», – написав Микола Олещук. Також командувач поділився відео , на якому видно роботу бійців зенітної ракетної Одеської бригади. Проте, уникнути руйнувань та жертв серед населення не вдалося. Зокрема, начальник Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив , що внаслідок атаки дронами в обласному центрі було пошкоджено житлові будинки, сталося займання.  «Нашим рятувальникам вдалося врятувати 34 особи, з них троє дітей. Поранення та ушкодження отримали 7 людей, з них двоє – діти. Їм надається вся необхідна медична допомога. Усі відповідні служби продовжують працювати над ліквідацією наслідків. Правоохоронці фіксують черговий злочин росіян проти цивільного населення», – написав Олег Кіпер. Станом на 8:00 було відомо про 9 постраждалих, серед яких діти 12 і 9 років та двоє малюків, яким немає року.  Також до медзакладів було госпіталізовано троє дорослих у стані середнього ступеня важкості. Четверо дітей також у стані середнього ступеня важкості перебувають в лікарні.  Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш зазначив, що цієї ночі російські загарбники застосували відносно нову тактику атаки на Україну. Зокрема, намагалися направляти по різних напрямках один-два «шахеди» з різною періодичністю.

«Поки ми ще не отримали допомогу від США, ворог намагатиметься інтенсифікувати обстріли різними методами, як сьогодні за допомогою дронів. Ми бачили дещо нову тактику. Росіяни намагалися направляти по різних напрямках один-два «шахеди» з різною періодичністю, аби максимально зробити незручною боротьбу з ним»


За словами речника, росіяни таким чином намагалися розвідувати застосування українських мобільних вогневих груп.

Якої допомоги потребує Україна і коли її чекати?

Без зайвих перебільшень можна сказати, що Україна має гостру потребу у західній допомозі від наших партнерів і союзників. Бо протистояти російським атакам стає все важче.  Неодноразово про це у своїх зверненнях казав президент України Володимир Зеленський. Якщо тезово: брак допомоги від партнерів перешкоджає належному захисту українських міст, обʼєктів інфраструктури та енергетики. В ефірі телеканалу NBC News президент також зазначив , що саме допомога США, яку схвалила Палата представників Конгресу США, дозволить Україні стабілізувати ситуацію на фронті та перехопити ініціативу.  Зеленський зазначив, що Україна потребує далекобійної зброї, щоб не втрачати людей, які перебувають на передовій.

«У нас є втрати, тому що ми не можемо дотягнутися так далеко. Наша зброя не так далекобійна. Нам потрібна і ППО. Це наші пріоритети зараз. Армія США зараз не має воювати, захищаючи країни НАТО. Це роблять українці. Цивілізований світ лише дає боєприпаси, і я вважаю, що це правильне рішення»


Видання Politico пише , що американські посадовці вже оприлюднили приблизний перелік озброєння в пакеті допомоги, над остаточним узгодженням деталей якого працює Міноборони. Він передбачатиме, зокрема, бойові машини піхоти «Бредлі», військові автомобілі «Хамві», гусеничні бронетранспортери M113, а також ракети. У Пентагоні хочуть, аби пакет був готовий відразу після того, як президент Джо Байден підпише законопроєкт про надання допомоги Україні після ухвалення його в Сенаті. Але голова правління Українського кризового медіа-центру, колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України у США Валерій Чалий зазначає , що остаточний перелік озброєння, який отримає наша країна від Штатів, напряму залежить від рішення Білого дому. Адже, лише вище керівництво США буде вирішувати, куди спрямовувати виділені для України кошти. «На ці кошти можна постачати ракети Atacams, системи РЕБ чи ракети для F-16. А можна постачати ті пакети, що були раніше. Звісно, є чітка вказівка щодо закупівлі Atacams. Але рішення може змінитися, якщо буде загроза безпеці США», – підкреслив Чалий.
Тобто, цілком можливо, що Україна може отримати такі собі «пакети для стримання ворога», але не матиме достатньої кількості ракет та систем ППО для відбиття атак на українські міста. Більш оптимістично виглядає ситуація з підтримкою від Європи. Зокрема, сьогодні, 23 квітня, Велика Британія анонсувала виділення Україні найбільшого пакета військової допомоги на 500 млн фунтів стерлінгів. Очікується, що про виділення допомоги оголосить британський Прем’єр-міністр  Ріші Сунак під час свого візиту до Польщі. Пакет військової допомоги, зокрема, буде містити:
  • 60 човнів, в тому числі морські рейдові та водолазні катери, а також морські гармати;
  • понад 1 600 «ударних» і зенітних ракет, а також додаткові крилаті ракети Storm Shadow;
  • понад 400 транспортних засобів, в тому числі 160 бронеавтомобілів Husky, 162 одиниці бронетехніки і 78 позашляховиків;
  • майже чотири мільйони набоїв для стрілецької зброї.
Цей пакет допомоги вже називають найбільшим від Великої Британії за весь час повномасштабного вторгнення росії в Україну. І, очевидно, він має багато необхідних ракет, снарядів та засобів оборони, які необхідні для відбиття ворожих атак. Але питання в іншому – скільки треба чекати Україні, враховуючи вже наявний брак ресурсів? Хочеться вірити, що у Великій Британії значно менше політиків мають інтерес затримувати допомогу. Бо без неї вести боротьбу буде обʼєктивно непросто. Авторка: Даша Шерстюк
рф отримає переговорну позицію після саміту миру в червні – Никифоров.

рф отримає переговорну позицію після саміту миру в червні – Никифоров.

Речник президента Володимира Зеленського Сергій Никифоров заявив, що учасники саміту миру, який пройде 15-16 червня в Швейцарії, вироблять спільну переговорну позицію України, яку передадуть Росії.

UA.NEWS 3
Є чіткий перелік. У Міноборони пояснили, хто з держслужбовців підпадає під бронювання

Є чіткий перелік. У Міноборони пояснили, хто з держслужбовців підпадає під бронювання

Наразі в Україні є чіткий перелік категорій держслужбовців, яких бронюватимуть від військової служби. І посадовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на загальних підставах. 

UA.NEWS 1
Про головне в деталях. Є. Якубовська. Про діяльність українських громадських організацій у Німеччині

Про головне в деталях. Є. Якубовська. Про діяльність українських громадських організацій у Німеччині

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

“Козацькому роду нема переводу”

“Козацькому роду нема переводу”

“Козацькому роду нема переводу”. В Івано-Франківському міському центрі соціально-психологічної реабілітації для дітей провели спортивні змагання. Акція мала на меті розважити дітлахів, які тимчасово перебувають в закладі. _ Підпишіться на наш кана...

Галичина -

ВИКИНУЛИ собаку з 5 поверху, запоріжанка ТЕРОРИЗУЄ сусідів, погода на ВЕЛИКДЕНЬ- День Підсумки 03.

ВИКИНУЛИ собаку з 5 поверху, запоріжанка ТЕРОРИЗУЄ сусідів, погода на ВЕЛИКДЕНЬ- День Підсумки 03.

У Запоріжжі викинули собаку з п’ятого поверху Запоріжці вкотре жаліються на якість води у кранах Запорізький Центр розшуку осіб, зниклих безвісти встановив долі майже семисот українців, з якими рідні втратили зв’язок Пиячать, вживають наркотики та...

Телеканал TV5 -

У Коломиї відкрили магазин з розважальним простором.

У Коломиї відкрили магазин з розважальним простором.

У Коломиї відкрили магазин з розважальним простором

НТК -

На Житомирщині вшанували пам’ять ліквідаторів на ЧАЕС.

На Житомирщині вшанували пам’ять ліквідаторів на ЧАЕС.

Минуло 38 років з дня найбільшої техногенної катастрофи людства, з дня аварії на ЧАЕС, та й досі українці страждають від наслідків трагедії. Наразі в Україні 152 тисячі ліквідаторів і з кожним роком ця цифра зменшується, тому надважливо пам’ятати ...

Телеканал СК1 -

У Косові військові розписували писанки

У Косові військові розписували писанки

У колі побратимів та коханих дівчат. В Косові поранені військові навчалися розписувати писанки. Також вояки виготовляли глечики з глини і створювали візерунки на рушниках. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківс...

Галичина -