InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Павло Дуров розповів про мати-українку та про те, як він самостійно вивчає українську мову.

Засновник Telegram Павло Дуров розповів про своє ставлення до України та української мови. Бізнесмен написав великий пост, де розказав, як він любив приїздити до Києва, про матір-українку та як він самостійно вивчає українську. Також Дуров згадав, що перший переклад його минулого проєкту - соцмережі "ВКонтакті" (заблокована в Україні - ред.) - він робив саме на державну мову України.

Відповідний пост розміщений в телеграм-каналі Дурова. Станом на день 2 травня він уже набрав сотні тисяч переглядів, десятки тисяч реакцій та тисячі репостів.

Цьому посту передував минулий. В ньому Дуров повідомив, що постійно вивчає нові мови. Станом на зараз він вивчає одразу вісім мов, серед яких і українська. Після цього бізнесмен зробив опитування, де запитав, пост якою мовою хотіли б побачити його підписники наступним. Більшість обрала українську.

Це стало приводом для Дурова написати великий допис про його ставлення до української, а також про історію її вивчення. Творець Телеграму сказав, що його матір і вся її родина походять з України. Тож він з дитинства був зацікавлений українською: і просто як звичайна людина, і як лінгвіст за освітою.

Дуров згадав свій минулий проєкт - колись популярну в Україні соцмережу "ВКонтакті". Вона давно не належить бізнесмену, а у нас її використання заборонено. Однак в 2008 році, коли Павло Дуров ще володів ВК, саме українська стала першою мовою, якою переклали інтерфейс "ВКонтакті".

"Тоді більшість популярних українських вебсайтів все ще були російськомовними, але я хотів надати нашим мільйонам користувачів з України можливість налаштувати свою мову. Для цього мені довелося переписати більшість коду VK, замінюючи... російські фрази на змінні, які потім ми перекладали українською мовою за допомогою волонтерів. Ми були задоволені результатом", - згадує Дуров.

Ба більше: протягом кількох наступних місяців, за словами Дурова, він особисто використовував виключно українську версію VK, щоб переконатися, що не пропущено жодного російського слова в коді "ВК". Завдяки цьому він дещо підучив українську.

"Незабаром після того, як ми запустили українську версію VK у 2008 році, я поїхав до Києва, щоб святкувати. Мене захоплювало, як деякі слова звучали українською, і я фотографувався з випадковими оголошеннями на задньому плані. Люди в Києві були дуже привітні, тому протягом років я повертався, щоб знаходити нових друзів, які потім навчали мене новим словам і цікавим виразам", - ностальгує Дуров.

Вже після 2022 року, коли Росія вторглася до України, засновник Telegram повернувся до уроків української. Він використовував для цього спеціальні навчальні застосунки.

"Наразі, переглядаючи канали Telegram, я розумію близько 95% письмової та 85% усної української мови", - хвалиться Дуров.

Далі за текстом бізнесмен розповів, яким чином вивчення української допомогло йому в житті. Наприклад, він став краще розуміти інші слов’янські мови, на кшталт польської та чеської. Однак що найважливіше - він став читати україномовні пости без перекладу, аби мати змогу переконатися, що Telegram та його модерація нібито є "справедливими для всіх сторін", а неточний переклад не впливає на рішення у складних справах.

"Хоча Україна складає менше 3% всесвітньої аудиторії Telegram, понад 70% українців використовують Telegram для обміну повідомленнями та новин, і ми спостерігаємо все більше контенту українською мовою, який публікується. Я сподіваюся, що знання української мови... робить мене більш компетентним як лідера нейтральної платформи, де правила застосовуються рівно до всіх сторін", - резюмував Дуров.

Источник: informator.ua

Транспорт майбутнього: в Німеччині презентували інноваційні самобалансуючі капсули для перевезень пасажирів.

Транспорт майбутнього: в Німеччині презентували інноваційні самобалансуючі капсули для перевезень пасажирів.

У країнах Європи багато приміських залізниць в даний час практично не використовуються, але з’явився проект Monocab, в якому пропонується використовувати окремі капсули, що самобалансуються, які пересуваються по існуючих покинутих залізницях, по о...

InternetUA 1
ЛЮТИЙ РАНОК В РАШЦІ! БПЛА  «ЛЮТЬ»  ЗСУ РОЗВАЛЮЄ НПЗ В ТУАПСЕ!.

ЛЮТИЙ РАНОК В РАШЦІ! БПЛА «ЛЮТЬ» ЗСУ РОЗВАЛЮЄ НПЗ В ТУАПСЕ!.

Цензор.НЕТ 2

Як ставляться житомиряни до штучого інтелекту

Як ставляться житомиряни до штучого інтелекту

Штучний інтелект розвивається все більше, допомагаючи людству виконувати різні задачі. Але в суспільстві розгортаються дискусії щодо його впливу та користі в майбутньому. Телеканал СК1 вирішив дізнатися ставлення житомирян до ШІ Якщо ви маєте нови...

Телеканал СК1 -

Інклюзивні автокурси для майбутніх водіїв

Інклюзивні автокурси для майбутніх водіїв

Інклюзивні потреби – не завада отримати водійське посвідчення. У Кривому Розі на базі Навчально-Наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ діють курси для бажаючих отримати водійські права. Слухачі – не тільки курсанти...

Перший Міський телеканал. -

«Загинули майже 500 українських топ-атлетів»  - Мінспорту #shorts - DW Ukrainian.

«Загинули майже 500 українських топ-атлетів» - Мінспорту #shorts - DW Ukrainian.

#dwукраїнською #shorts #short #shortvideo #shortsvideo #shortsyoutube Підписатися в один клік на #DWУкраїнською: Читайте новини України та світу - на нашому сайті: dw.com/ukrainian, у Facebook: fb.com/dw.ukrainian, на Twitter: twitter.com/dw_ukrai...

DW (Українською) -

Криворізька патрульна академія: тактика дій при затриманні.

Криворізька патрульна академія: тактика дій при затриманні.

Забезпечувати громадський порядок дотримуючись правил особистої безпеки. Криворізька академія патрульної поліції продовжує готувати майбутніх правоохоронців. Курсанти закладу не лише отримують глибокі теоретичні знання, а й на практиці відпрацьову...

Перший Міський телеканал. -

БАЙДЕН ПРОТИ ТРАМПА, УКРАЇНА В НАТО ТА З ЄВРОПИ - НА ВИХІД: ЧОГО ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ?.

БАЙДЕН ПРОТИ ТРАМПА, УКРАЇНА В НАТО ТА З ЄВРОПИ - НА ВИХІД: ЧОГО ЧЕКАТИ УКРАЇНЦЯМ?.

Гість: ДМИТРО ЛЕВУСЬ, експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна» TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного ...

Телеканал Хмельницького -