Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Сахара виглядала інакше: вчені знайшли наскельні малюнки віком 4000 років.

Далеко це була вкрита травою земля з великими пасовищами.

Вчені виявили у пустелі Атбай у Східному Судані наскельні малюнки, що розповідають історію далекого минулого. Хоча зараз цей регіон досить посушливий, малюнки вказують на те, що колись це була вкрита травою земля з великими пасовищами та багатим тваринним світом, повідомляє IFLScience.

Що цікаво, малюнки були створені лише 4000 років тому. Це свідчить, що пустеля Сахара кардинально змінилася протягом останніх тисячоліть.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стародавні наскельні малюнки у Перу могли створювати під дією наркотиків, припустили вчені

Вчені з Університету Маккуорі описали відкриття 16 пам'яток стародавнього наскельного мистецтва, які були виявлені в пустелях навколо Ваді-Хальфа, міста на півночі Судану неподалік кордону з Єгиптом.

На них було знайдено зображення безлічі фігур, серед яких люди, антилопи, слони та жирафи. Крім того, періодично зустрічалися зображення великої рогатої худоби. І це було доволі дивним з огляду на нинішній посушливий клімат пустелі Атбай.

Сьогодні в цьому регіоні практично не випадають опади, що унеможливлює випас худоби. Але наскельні малюнки показують, що скотарство було поширене тут ще 3000 року до нашої ери.

«Було дивно виявити велику рогату худобу, висічену на кам'яних стінах пустелі, оскільки їй потрібно багато води та пасовищ, і вона не виживе в сьогоднішньому сухому та посушливому середовищі Сахари. Присутність великої рогатої худоби в стародавніх наскельних малюнках є одним із найважливіших свідчень про існування колись зеленої Сахари», — доктор Жюльєн Купер, дослідник, який очолював групу археологів у 2018 та 2019 роках.

Між 15 тисячами та 5 тисячами років тому Африку заливало великою кількістю мусонних опадів. Вони пов'язані зі зміною орбіти Землі навколо Сонця. Завдяки випаданню злив, континент перетворився на край процвітаючих пасовищ, покритих прісноводними озерами.

Але коли вологий період закінчився, місцевий ландшафт змінився, а з ним – і життя людей та тварин.

«Пустеля Атбай навколо Ваді-Хальфа, де були виявлені нові наскельні малюнки, практично повністю знелюдніла. У тих, хто залишився, велику рогату худобу замінили вівці та кози. Це мало серйозні наслідки для всіх аспектів людського життя – від дієти та обмежених запасів молока, міграційних моделей сімей пастухів до особистості та засобів до існування тих, хто залежав від своєї худоби», – заявив Купер.

Раніше вчені пояснили, чому на багатьох доісторичних відбитках рук, знайдених у світі, часто не вистачає зображення одного пальця.

Новини Тернополя за 13-19 травня

Новини Тернополя за 13-19 травня

Новини Тернополя 5

Чому вимикають світло ️ #lmn #блекаут #відключеннясвітла #електроенергія #новини #lviv #lmn #врек.

Чому вимикають світло ️ #lmn #блекаут #відключеннясвітла #електроенергія #новини #lviv #lmn #врек.

ЛМН 3

ПРЕЗИДЕНТ ІРАНУ ЗАГИНУВ, В ГРУЗІЇ ЗАВЕТУВАЛИ ЗАКОН ПРО  «ІНОАГЕНТІВ».

ПРЕЗИДЕНТ ІРАНУ ЗАГИНУВ, В ГРУЗІЇ ЗАВЕТУВАЛИ ЗАКОН ПРО «ІНОАГЕНТІВ».

ДМИТРО ЛЕВУСЬ - експерт-міжнародник аналітичного центру «Обʼєднана Україна» TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгн...

Телеканал Хмельницького -

Олександр Корнієнко взяв участь у роботі круглого столу «Прозорість місцевого самоврядування».

Олександр Корнієнко взяв участь у роботі круглого столу «Прозорість місцевого самоврядування».

У Житомирі за участі Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка провели круглий стіл, на якому обговорили пріоритетні напрямки для посилення відкритості діяльності органів місцевого самоврядування. Що для цього вже робит...

Телеканал СК1 -

«Тепер у нас два періоди, коли росте споживання електроенергії» ️ #світло #lmn #video #новини #врек.

«Тепер у нас два періоди, коли росте споживання електроенергії» ️ #світло #lmn #video #новини #врек.

️Говоримо з експертом Інституту енергетичних стратегій Юрієм Корольчуком. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #lviv #video ...

ЛМН 3

Без коментарів: «Еко-Вікенд 2024» – толока у Покровському районі.

Без коментарів: «Еко-Вікенд 2024» – толока у Покровському районі.

Перший Міський телеканал. 2