InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Як правильно очистити кеш у телефоні: прості способи.

Зазвичай вибирають гаджет з постійною пам’яттю від 128 ГБ для зберігання великих обсягів інформації та встановлення безлічі програм та ігор. Але згодом навіть на такому місткому пристрої місце на диску закінчується: програми починають працювати повільніше, телефон стає повільним і підвисає.

Що ж робити у такій ситуації? Відправляти у ремонт? Купувати новий гаджет? Не поспішайте: найімовірніше проблема в переповненому кеші. Давайте розберемося, що є кеш у смартфоні, як його очистити і як часто це слід робити.

Розуміння кешу у смартфоні та його ролі

У процесі роботи кожен додаток, встановлений на смартфоні, автоматично створює багато тимчасових файлів у фоновому режимі. Ці файли зберігаються на диску пристрою в спеціальному місці, званому кешем (cache, що в перекладі з французької означає “схованку”), а сам процес називається кешуванням.

Давайте коротко розберемо, що таке дані кешу у телефоні. Наприклад, браузер зберігає веб-сторінки, зображення та відео з сайтів, які ви відвідуєте.

Тимчасові файли необхідні для швидкого завантаження раніше відвіданого ресурсу, особливо коли швидкість інтернету знижується або сайти повільно відкриваються на смартфоні через внутрішні проблеми на сервері.

У таких випадках браузер використовує збережені в кеші дані та виводить їх на екран, не чекаючи їхнього завантаження з інтернету. Таким чином, дані виводяться швидше, економиться час та інтернет-трафік, а також збільшується швидкість роботи пристрою.

Принцип кешування застосовний до всіх програм і до самої операційної системи. Дані, до яких програма часто звертається, при необхідності йому простіше і швидше витягти з кешу, ніж баз даних. Це очевидна перевага технології. Однак це спричиняє негативні наслідки: пам’ять телефону поступово заповнюється непотрібними користувачеві файлами, і смартфон починає сповільнюватися.

Що станеться, якщо очистити кеш на телефоні

Видалення тимчасових файлів звільнить гігабайти простору на диску гаджета, пристрій та програми почнуть працювати швидше, але через пару місяців “схованка” знову переповниться, і вам знову доведеться очистити кеш.

Типи мобільного кешу

Мобільний пристрій генерує та використовує кілька видів кешу.

Кеш користувацьких додатків

Чим частіше власник гаджета запускає програму, тим більше даних вона записує у кеш. З часом папка з тимчасовими файлами може досягти великих розмірів та значно зменшити вільну пам’ять смартфона. Якщо в установках телефону послідовно вибрати “Керування програмами” – “Список програм”, натиснути на назву улюбленої програми, а потім – на пункт “Використання пам’яті”, ви побачите, скільки зайвого місця займають тимчасові файли. Чи потрібно видаляти кеш програм? Так, це потрібно!

Кеш браузера

Google Chrome, Opera, Firefox або будь-який інший мобільний інтернет-браузер зберігають елементи часто відвідуваних веб-сторінок (тексти, графіку, аудіо-, відеофайли тощо), щоб при повторному відкритті прискорити завантаження даних. Кеш браузера також необхідно регулярно очищати – і навіть частіше, ніж кеш додатків.

Кеш операційної системи

Системні програми та служби також зберігають тимчасові файли, необхідні для оптимізації їхньої роботи. Не можна видаляти ці дані, оскільки можуть виникнути проблеми з пристроєм.

Dalvik-cache

Кеш однойменної віртуальної машини, яка працює лише на Android-смартфонах. Сюди система записує тимчасові файли деяких програм, а потім автоматично їх очищає.

На рівні звичайного користувача – тобто нас з вами – актуальні лише перші два види кешу. З іншими можна працювати лише з правами рівня root, які відключені на всіх смартфонах, щоб недосвідчений власник не зміг через незнання знищити або пошкодити всю операційну систему.

Коли та чому потрібно очищати кеш

Починайте видаляти тимчасові файли, як тільки телефон починає відчувати труднощі під час виконання звичайних завдань, таких як запуск програм або відкриття сайтів. Це особливо актуально, якщо пристрою більше року, ви активно використовуєте його і ніколи раніше не видаляли кешовані дані.

Уповільнення роботи програм або помилки часто пов’язані з надмірним накопиченням кешу, який:

  • займає місце на диску (пам’ять), необхідне швидкої роботи додатків;
  • може містити помилки або пошкодження через тривале зберігання та заважати запуску програм. Також важливо очистити дані, якщо ви плануєте продати телефон. У кеші зберігаються конфіденційні дані, які можуть використовувати новий власник.

В операційній системі Android передбачена автоматична процедура видалення тимчасових файлів, але вона ефективна лише для програм, якими ви не користуєтесь довго. Однак з месенджерів або браузерів, які ви запускаєте щодня, слід видаляти непотрібні файли вручну хоча б раз на два місяці.

Очищення кешу та даних у додатках на Android

Є кілька способів очистити кеш та звільнити місце на диску Android-смартфону.

Спосіб 1. Глобальне очищення за допомогою вбудованих інструментів Якщо ви не дуже прив’язані до вмісту своїх чатів або зображень, які ви колись переглядали у VK, цей спосіб підійде вам. Як правило, всі дані у майбутньому можна буде завантажити знову, якщо вони вам знадобляться.

Відкрийте налаштування смартфона та перейдіть до розділу «Пам’ять».

Спосіб 2. Вибіркове очищення за допомогою вбудованих інструментів Щоб докладніше розглянути видалення кешу для кожної програми, відкрийте налаштування смартфона, виберіть «Керування програмами» — «Список програм». Натисніть назву програми, яку ви часто використовуєте, наприклад Telegram. Перейдіть до розділу «Використання пам’яті». Послідовно активуйте опції “Видалити дані”, “Очистити кеш”.

Спосіб 3. За допомогою програми Google Files Запустіть програму Files із вбудованого набору програм Google.

Натисніть кнопку «Очистити».

Програма запитає дозвіл на видалення тимчасових файлів. Натисніть “Видалити”.

Крім того, Files може:

  • видалити програми, що не використовуються; очистити папку з медіафайлами VK, папку «Завантаження», де зберігаються файли, що коли-небудь завантажені з інтернету;
  • перенести файли з внутрішнього сховища гаджета на карту SD. Ці додаткові інструменти також можна використовувати для збільшення вільного місця на диску телефону.

Спосіб 4. Стороннє програмне забезпечення Використання вбудованих програм для очищення кешу не так зручне, як спеціалізоване програмне забезпечення. У Google Play є безліч безкоштовних «чистильників». Ви можете використовувати будь-який варіант з високим рейтингом (від 4,7 зірок), але краще встановити програму CCleaner від компанії Piriform – це надійна програма з 20-річною історією. Повна версія – платна, але для завдань очищення кешу досить безкоштовний варіант. Після запуску CCleaner аналізує пристрій та виводить списком каталоги смартфона, які потрібно очистити.

Як очистити кеш браузера на Android

Розглянемо, як відбувається очищення кешу в різних типах браузерів на Android-телефоні.

Chrome

Запустіть браузер. Натисніть на іконку у вигляді трьох вертикальних точок у правому верхньому кутку програми.

Відкрийте «Налаштування» в меню. Послідовно виберіть “Конфіденційність та безпека” – “Очистити історію”. Позначте всі поля прапорцями. Натисніть кнопку «Видалити дані».

Opera

У програмі натисніть на іконку аватара, розташовану в правому нижньому кутку екрана.

Натисніть іконку, що зображує шестерню, щоб відкрити меню налаштувань. Виберіть «Безпека» та «Очистити дані». Поставте галочку навпроти рядка “Кешовані зображення та файли”, потім натисніть кнопку “Очистити дані”.

Mozilla Firefox

Відкрийте браузер. Натисніть на іконку з трьома вертикально розташованими точками в нижньому правому кутку екрана.

У меню виберіть «Налаштування», потім «Видалення даних перегляду мережі». Усі поля вже відзначені галочками. Якщо у розділі «Завантаження» є важливі файли, які ви не бажаєте видаляти, зніміть відповідну галочку. Натисніть кнопку «Видалити дані перегляду мережі», щоб очистити кеш.

Важливо пам’ятати

Видалення непотрібних файлів допоможе вирішити проблеми з продуктивністю пристрою, але не забувайте про необхідність регулярності та проводьте цю процедуру раз на два місяці. У браузері або месенджері, якими ви постійно користуєтеся, кеш та файли cookie слід очищати вдвічі частіше. Якщо ви плануєте продати смартфон, найкращим способом очищення даних буде hard reset.

Источник: itechua.com

«Цегла з пропелером»: незвичайний український БПЛА наводить паніку на війська РФ.

«Цегла з пропелером»: незвичайний український БПЛА наводить паніку на війська РФ.

Останніми тижнями Україна використовує незвичну зброю для нанесення ударів у глибині території РФ: невеликі безпілотні літаки, начинені вибухівкою, що нагадують деякі варіанти літаків Cessna з пропелером.

InternetUA 1
Ядерна зброя РФ у космосі — вчені попередили про апокаліпсис у разі вибуху.

Ядерна зброя РФ у космосі — вчені попередили про апокаліпсис у разі вибуху.

Поки інші країни розробляють супутники, космічні апарати та телескопи для дослідження та освоєння космосу, країна-терорист росія робить кроки з утілення у життя ідеї ядерного вибуху у космічному просторі.

InternetUA 1
КРІНЖовості: про російську брехню та абсурд - 18.05.24

КРІНЖовості: про російську брехню та абсурд - 18.05.24

Підписуйтесь на канал та залишайте коментарі під відео! Для нас важлива ваша думка! Наші соціальні мережі: Telegram: Facebook: Instagram: TikTok:

Телеканал TV5 1

«Воротарі не мають руки, а польові гравці – ноги»: як ветерани війни стали футбольною командою.

«Воротарі не мають руки, а польові гравці – ноги»: як ветерани війни стали футбольною командою.

«Зламана ключиця, ампутація лівої руки, розірвані плече, живіт, нога, щелепа, око», – такі травми на фронті отримав Богдан Молочко. 10 місяців він провів у лікарні, а тоді, каже, неочікуваним способом фізіологічної та психологічної реабілітації ст...

Радіо Свобода -

Окрилені відвагою.  Калушанин Назар про війну, ампутацію та байдужість

Окрилені відвагою. Калушанин Назар про війну, ампутацію та байдужість

26-річний калушанин Назар відбивав атаки росіян на Київщині та Донеччині у складі 10-гірсько- штурмової бригади. Служив на посаді стрільця-зенітника. Рік тому отримав важке поранення — відірвало ногу. Далі важкі операцій, деякі навіть без наркозу....

Галичина -

Невичерпне джерело. Виставка  «Великодня»

Невичерпне джерело. Виставка «Великодня»

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

Фінальний етап змагань з регбі серед школярів: як це було?.

Фінальний етап змагань з регбі серед школярів: як це було?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #регбі #львів #спорт

НТА -

Інформаційний випуск «Події тижня» за 18.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 18.05.24

Інформаційний випуск «Події тижня» за 18.05.24

НТК 1