Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Щоб уникнути відключення електроенергії: що має зробити кожен українець та де найважча ситуація.

В Україні ситуація в енергетиці залишається складною. "Укренерго" закликає всіх скоротити споживання електроенергії у період з 19.00 до 22.00. Через негоду в низці населених пунктах немає світла. Разом з тим в Харківській області все ще не вдається відмовитись від графіків відключень. 17 квітня ввели новий графік.

Як повідомляє "Укренерго", після ракетних руйнувань важко витримувати баланс виробництва і споживання електроенергії. Цей баланс тримають диспетчери національного диспетчерського центру НЕК "Укренерго". У вечірні пікові години відбувається екстрене постачання електроенергії з Румунії і Польщі.

"Зараз, після трьох масованих ракетно-дронових атак на енергосистему, можливостей виробництва електроенергії не завжди вистачає до рівня споживання. Пошкоджені електростанції не можуть зараз виробляти стільки ж електроенергії, як до ударів по них росіян. Саме тому диспетчери "Укренерго" просять про допомогу енергосистемі - знизити використання потужних електроприладів у вечірні години", – йдеться в повідомленні.

Яка ситуація в регіонах

В Харкові та області опублікували нові графіки відключення, які діятимуть з 17 до 20 квітня. Вони передбачають 3 години на добу гарантованих відключень, ще 1 година - ймовірних відключень. Тобто впродовж 3-4 годин може не бути світла.

Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі застосовувалися графіки відключень у Харківській області, обмеження діють і сьогодні.

Що буде з тарифом

"У травні точно тариф не зміниться", – каже співрозмовник OBOZ.UA в уряді. Як приклад наводить ситуацію минулого року, коли обговорення щодо тарифу всередині уряду, міністерства, профільної комісії тривали майже пів року, і при тому тариф вдалося підвищити тільки з червня.

Швидко оцінити всі збитки також важко. Крім того, неможливо спрогнозувати, якими будуть результати наступних атак. "Ви ж чули, що президент сказав? Ракети закінчились, не було як захистити Трипільську ТЕС. Не треба нагнітати паніку, але уявіть ситуацію, що США не надають допомогу й ракет немає. Що тоді робити?" – замислюється співрозмовник у Кабміні.

Однак уже зараз почались обговорення щодо можливого підвищення вартості електроенергії. Після серії атак заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук чи не вперше від імені уряду публічно заявила, що підвищення тарифів може відбутися. "Трішечки напевно доведеться відкоригувати, щоб у нас була можливість хоча б якось покривати те відновлення і ремонти, які необхідні", – сказала Гринчук в ефірі національного телемарафону.

Зі схожою комунікацією виступив і голова профільного комітету Ради Андрій Герус. "Саме сьогодні такого рішення немає. Але йдеться про обговорення всіх цих джерел", – пояснив він.

"Точно можу сказати, що підвищувати тарифи в травні не будуть. Рішення потребує значного обговорення і узгодження, це неможливо швидко зробити. І також не буде сильного подорожчання. Розповіді про тариф у 5 грн чи навіть у 4 грн – дезінформація", – розповідає OBOZ.UA співрозмовник в уряді.

Як раніше писав OBOZ.UA, Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заявляє, що жодних робіт щодо підвищення тарифу на електроенергії у травні не проводять. При цьому рішення має ухвалюватися урядом, а не Нацкомісією.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

«РФ будує залізницю через Запорізьку область, щоб мати ще один коридор до Криму» – депутат.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #залізнадорога #железнаядорога #залізнадорогарф #залізнадорогамелітополь #дорогадокрыма #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

Відключення електроенергії почалися?#блекаут #світло #електрика #lmn #video #новини #врек #львів.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповіла речниця "Львівобленерго" Галина Петрушка. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life #l...

ЛМН -

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

Його катували і навіть розстрілювали. Історія захисника Маріуполя Геннадія Зеленого. #shorts

В новому випуску програми «Захист» дивіться свідчення, від яких перехоплює подих. Оборонець Маріуполя розповідає страшну правду про те, як у повному оточенні захищали місто. Про полон і жахливі тортури. Про зраду тих, кому врятував життя. Про втеч...

Цензор.НЕТ 3

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

Зберегти обʼєкти електроенергії️#блекаут #світло #lmn #video #новини #врек #news #відключеннясвітла.

️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. #блекаут #відключеннясвітла #графікивідключень #світло #енергетика #електрика #ракетніудари #warinukraine #viral #рек #lmn #ukraine #video #новини #львів #life...

ЛМН -

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Чому потрібен окремий трибунал щодо злочину агресії РФ проти України?.

Ми у соцмережах #радіосвобода #новини #Україна #СудООН #міжнатроднийсуд #спецтрибунал #трибунал #международнийсуд #судпутін #судпутин #shorts #shortvideo #шортс

Новини Приазов'я 1

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Як зберегти обʼєкти електроенергії?

Що можна зробити, щоб росії забракло ракет на наші об’єкти генерації енергії? Рішення пропонує львівський підприємець. У чому суть його ідеї? ️У програмі "Погляд з Хмарочоса" розповів підприємець та громадський діяч Василь Курій. Станьте спонсором...

ЛМН -