Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Режисер фільму «Москва на Гудзоні» Пол Мазурскі: онук емігранта з України.

Кінокар'єра Пола Мазурскі є одною з найтриваліших у Голлівуді – вона розтягнулася на 60 (!) років. За цей час він встиг проявити себе як стендап-комік, актор, сценарист та режисер, який отримав чотири номінації на "Оскар", і стати володарем зірки свого імені на голлівудській "Алеї слави". Критики ставлять у заслугу Мазурскі те, що він зміг інтерпретувати зміни американського способу життя 60-х, а його фільми стали "барометром" десятиліття 70-х. Головна ідея його картин звучить просто і складно одночасно: людина має бути щасливою, а щастя в уявленні його покоління було пов'язано з коханням і сексом.

Рання любов до кінематографу

Ірвін Мазурскі народився у нью-йоркському Брукліні 25 квітня 1930 року в єврейській родині українського походження – до Америки із заходу України приїхав дід майбутньої голлівудської зірки. Його батько Девід був чорноробом, а мати – Джин Гершон – піаністкою. Саме вона заохочувала захоплення сина мистецтвом кіно та навіть іноді дозволяла йому прогулювати заняття у школі, щоб вони могли разом сходити до кінотеатру на перегляд чергового фільму. Тоді Ірвін і вирішив, що хоче пов'язати своє життя із кінематографом, і дуже скоро зміг втілити свою мрію.

Дебют у кіно, театрі та кінодраматургії

Свою кар'єру в кіно Мазурскі розпочав не за камерою, а перед нею. Під час навчання у Бруклінському коледжі він отримав неймовірний для 22-річної молодої людини шанс – роль у фільмі Стенлі Кубрика "Страх та бажання", який став дебютом не тільки для нього, а й для режисера. Мазурскі вирішив взяти творчий псевдонім і змінити дане йому при народженні ім'я Ірвін на Пол, під яким на нього і чекав успіх.

Бажаючи здобути професійну освіту, Мазурскі вступив на знамениті акторські курси Лі Страсберга, паралельно працюючи в нью-йоркському театрі та на телебаченні. Він демонстрував фантастичну працездатність, поєднуючи роботу актора і режисера: знявся в ролі неповнолітнього злочинця Еммануеля Стокера в екранізації роману Евана Хантера "Шкільні джунглі", поставив як режисер виставу "Божевільна з Шайо", став учасником стендап-дуету "Ігор і Х". Тоді ж Мазурскі спробував свої сили у кінодраматургії – його найняли для написання сценаріїв у популярному на той час шоу Денні Кея. Проте всього цього йому здавалося мало, і він вирішив розширити свої професійні горизонти.

Лос-Анджелес – нові горизонти

У 1959 році Мазурскі переїхав до Лос-Анджелеса, де вивчав кіномистецтво в Університеті Південної Каліфорнії. Його невгамовна творча натура вимагала виходу, тому він організував ще один стендап-дует "Друге місто", у якому його партнером був Ларрі Такер. Тоді ж він зробив перший крок у кінорежисурі – зняв свій перший фільм "Минулого року в Малібу", який став пародією на популярну картину "Останній рік у Марієнбаді". Значне місце у творчості Мазурскі займали пародії, і це може багато розповісти про характер самого актора та режисера. Передусім він цінував у людях почуття гумору, і, хоч і жартома, стверджував, що не зміг би провести і години поряд з людиною, яка його позбавлена. Недивно, що фільми Мазурскі цілком можна віднести до жанру "людської комедії" – у міру психологічні, смішні, щирі, реалістичні та романтичні, їх можна назвати свідченням епохи, що розповідає про людей 60-70-х років минулого століття.

Переломний момент у кар'єрі

Мазурскі мріяв про кар'єру кінорежисера, але на "Фабриці мрій" довгий час використовували лише його талант сценариста – тут вони з Такером досягли серйозного успіху. Наприклад, складали тексти для шоу Monkeys ("Мавпи"), що мало великий успіх. Їхня пародія на Beetles виявилася справжнім хітом.

Переломним моментом у кар'єрі Мазурскі став епізод із написаним ним із Такером сценарієм, який він забезпечив, у розрахунку на обіцяну йому постановку, власними режисерськими позначками. Однак у постановці йому відмовили, а сценарій із його розробкою продали іншій студії. Це було серйозним ударом по самолюбству Мазурскі: він розірвав творчі стосунки з Такером і поїхав до Італії, а повернувшись, зняв одразу чотири фільми поспіль.

Тема сексуальної революції

Один із найвідоміших фільмів Мазурскі – "Боб, Керол, Тед і Еліс", який розповідає про дві пари, які займаються експериментами з вільним коханням (одну з головних ролей у якому зіграла Наталі Вуд), має безпосередній стосунок до особистого життя режисера. Ідея виникла у Мазурскі після того, як він та його дружина Бетсі потрапили на заняття, які мали допомогти "знайти себе" у цій делікатній сфері. У результаті з'явився фільм, який розкриває популярну на той час тему сексуальної революції. Картина отримала чотири номінації на "Оскар", зокрема і за режисуру, відзначили кіноакадеміки і роботи акторів – Елліота Гудла та Даяни Кеннон, а за самим Мазурскі остаточно закріпилася репутація майстра на всі руки: актора, режисера та сценариста.

"Москва на Гудзоні"

Особисті мотиви, хоч і не такі явні, є й у іншого – найвідомішого – фільму Мазурскі: "Москва на Гудзоні", який багато критиків вважають своєрідною помстою батьківщині його предків. Будучи нащадком емігранта із заходу України, режисер відчував зв'язок з історичною батьківщиною, яка у його час входила до складу Радянського Союзу. На країну, яка дуже цікавила режисера, він вирішив подивитися з властивої йому іронічної позиції, розповівши історію неповернення, циркового музиканта Володі Іванова (його роль дісталася Робіну Вільямсу), який вирішив спробувати щастя, залишившись в Америці під час гастролей. Цікаво, що власну країну режисер теж не ідеалізував – його герой дуже швидко зрозумів, що там є свої труднощі, але повертатись назад до "табору" він при цьому не захотів. Одну з ролей у картині зіграв інший неповерненець – Савелій Крамаров.

"Наступна зупинка – Грінвіч-Віллідж"

Працював Мазурскі і як актор: він знімався як у власних фільмах, де грав епізодичні ролі, так і картинах інших режисерів, найвідомішими стали його роботи в кінострічках "Зірка народилася", "Шлях Карліто", "Рапсодія Маямі" та в телевізійних проєктах "Клан Сопрано", "Стримай свій ентузіазм", "Знову і знову". Він також озвучував мультфільми – останньою його роботою у цьому жанрі став Кролик у "Кунг-фу панді-2".

Сам про себе Мазурскі найкраще розповів у автобіографічному фільмі "Наступна зупинка – Грінвіч-Віллідж", історії про молоду людину, яка їде з батьківського дому в Брукліні, щоб розпочати кар'єру актора, та автобіографії, яку він написав незадовго до смерті. Пола Мазурскі не стало 13 грудня 2013 року – він помер у Лос-Анджелесі у клініці Седарс-Сінай від онкологічного захворювання, йому було 84 роки. У нього залишилася дружина Бетсі та дочка Джилл, обидві вони знімалися у його картинах у ролях другого плану. Ще одна дочка режисера, Мег, померла за чотири роки до цього.

ТВ7+. ПЕРШИЙ І УСПІШНИЙ ДОСВІД ПЕРЕСАДКИ СЕРЦЯ

ТВ7+. ПЕРШИЙ І УСПІШНИЙ ДОСВІД ПЕРЕСАДКИ СЕРЦЯ

В березня цього року у Кам'янець-Подільській міській лікарні провели першу пересадку серця. Завдяки посмертному донору одразу чотири людини отримали шанс на повноцінне життя. Загалом тоді пересадили серце, печінку та нирки. Про успішний перший дос...

Телеканал Хмельницького -

ТВ7+. РОЗМИТИ МЕЖУ МІЖ ВЕТЕРАНОМ І ЦИВІЛЬНИМ – В УКРАЇНІ ЗАПУСТИЛИ ПРОЄКТ «СПЕКТРИ»

ТВ7+. РОЗМИТИ МЕЖУ МІЖ ВЕТЕРАНОМ І ЦИВІЛЬНИМ – В УКРАЇНІ ЗАПУСТИЛИ ПРОЄКТ «СПЕКТРИ»

Гість: КАРІНА ДОРОШЕНКО – заступниця виконавчої директорки Українського ветеранського фонду. Наш сайт : А також ми у фейсбуці : Підписуйтесь на наш канал, ставте лайки та тисніть на дзвіночок !!!

Телеканал Хмельницького -

Новини Кривбасу 8 травня: Дня пам’яті та перемоги, нова марка, спорт.

Новини Кривбасу 8 травня: Дня пам’яті та перемоги, нова марка, спорт.

Памʼятаємо та незабудемо, боролися, боремося та вистоїмо, саме такі тези сьогодні вітають у повітрі Кривого Рогу, так до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у всіх районах міста пройшли урочисті заходи, а також як привітал...

Перший Міський телеканал. -

Металодетектори на НМТ 2024: особливості проведення тесту цьогоріч.

Металодетектори на НМТ 2024: особливості проведення тесту цьогоріч.

З початком повномасштабного вторгнення замість класичного тестування в форматі ЗНО випускники складають Національний мультипредметний тест (НМТ). Цьогоріч ввели певні зміни, зокрема, збільшилася кількість предметів. Детальніше про особливості пров...

Телеканал СК1 -

Квартал знову у центрі скандалу: депутати звернулися до спецслужб - Подробиці.

Квартал знову у центрі скандалу: депутати звернулися до спецслужб - Подробиці.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #квартал95 #скандал #ЗСУ #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини...

НТА -

Українські Деруни / Найсмачніше шоу

Українські Деруни / Найсмачніше шоу

Хочеш дізнатись, як приготувати справжні українські деруни? Тоді швидше вмикай Перший Міський та «Найсмачніше шоу», де ведучий Олександр Сопельнік та шеф-кухар Богдан Соляник розкриють всі секрети цієї надзвичайно смачної страви. Антон Чекал, веду...

Перший Міський телеканал. -