Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Могли б купити в десять разів більше Patriot, ніж потрібно Україні: на що вистачить заарештованих на заході активів РФ.

Західні партнери України готові купувати ЗРК Patriot в інших країнах, щоб передати їх Києву. Якби вони використали для таких закупівель близько $300 млрд заморожених активів центробанку РФ, потреби України в Patriot були б перекриті більш ніж у 10 разів . Тобто міжнародні партнери, не витративши жодної копійки зі своїх бюджетів, могли б закупити 300 нових ЗРК Patriot на конфісковані російські кошти.

Такі розрахунки випливають із того, що за даними Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS), новий комплекс Patriot коштує близько $1 млрд . А щоб повністю захистити Україну, потрібно 25 систем Patriot , по 6-8 батарей у кожній, про що заявляв президент Володимир Зеленський у квітні 2024 року в ефірі телемарафону.

Тобто 300 Patriot перекривають потреби України у 12 разів. Серед іншого це допомогло б уберегти від російських атак енергосистему України. "Ми багато енергооб'єктів змогли захистити ППО та іншим захистом першого, другого та третього рівня. Але є ракети, проти яких ці захисні системи не працюють, на жаль. І тут може спрацювати лише Patriot або аналог ", – пояснював Зеленський.

При цьому слід враховувати, що $1 млрд – це ціна нової системи Patriot . Зазвичай країни торгують не новими системами, й у кожному конкретному випадку вартість визначається двосторонніми домовленостями. Наприклад, у 2023 році Польща домовилася про купівлю у США 48 пускових установок Patriot PAC-3 та 644 ракет до них за $15 млрд.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте днями заявив: Європейський Союз міг би викупити системи Patriot у країн, які не хочуть передавати їх Україні. Він запевнив, що самі Нідерланди готові до такого кроку.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба після цього уточнив, що готовність купувати для України ЗРК Patriot висловлювали не лише Нідерланди. При цьому, за словами дипломата, ціна Patriot у такому разі не відіграє ролі . "Нідерланди – не єдина держава, яка готова прямо зараз купити батарею Patriot. У будь-якої країни світу за ціною, яку ця країна назве ", – розповів Кулеба в ефірі телемарафону.

Конфіскувати російські гроші на Заході не поспішають

Лише Європейський Союз (ЄС) заморозив російські активи на суму понад $260 млрд. Загалом у західних країнах сума становить близько $300 млрд. США пропонують використовувати їх для випуску облігацій, які згодом підуть на допомогу ЗСУ .

Але, незважаючи на очевидну можливість посилити обороноздатність України, не витрачаючи власних коштів , країни Євросоюзу не поспішають схвалювати конфіскацію заарештованих російських активів. Аналогічного рішення не прийнято і на рівні "Великої сімки" (G7: Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США).

На Весняних зборах Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку (СБ) у Вашингтоні глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард прямо розкритикувала пропозиції США щодо використання заморожених активів РФ для фінансування військової допомоги Україні. На думку Лагарда, це порушить міжнародне право.

"Я бачила чотири різні схеми або пропозиції щодо обходу того, що багато юристів розглядають як дуже серйозну юридичну перешкоду. І це може бути розцінено як порушення міжнародного законодавства", - цитувало Лагард Financial Times.

"Велика сімка" поки що обмежується заявами про те, що із коштів центробанку Росії не буде знято арешт. "Країни G7 з збережуть замороженими російські активи , поки не доб'ються від Москви виплат за збитки, завдані Україні", – йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі у Вашингтоні.

Замість конфіскації самих російських активів у ЄС хочуть використовувати доходи від заморожених коштів Росії . Відповідний план уже затвердила Єврокомісія, проте остаточно його так і не прийнято.

Як пояснював віцепрезидент ЄК Валдіс Домбровскіс, йдеться про суму до 3 млрд євро на рік . Направити їх пропонується на постачання зброї та розвиток оборонної промисловості. Умовно, цього вистачило б лише на три нові системи Patriot .

Як повідомляв OBOZ.UA, 16 квітня ПАРЄ закликала передати заморожені активи центрального банку РФ на відновлення України. При цьому асамблея також вважає за необхідне розширити дію конфіскації і на заарештовані в ЄС активи російських олігархів, які співпрацюють із Кремлем.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Не молитвами єдиними: священник з Яворова паяє дрони для військових.

Не молитвами єдиними: священник з Яворова паяє дрони для військових.

Українські священники вміють не тільки дати мудру пораду, але й спаяти FPV-дрон! Можливо, не усі, але отець Олег Тишкун, настоятель Храму Преображення ГНІХ у Яворові, спаяв і перадав нашим воїнам не один дрон. Про це на свой Facebook сторвнці пові...

ЛМН -

В Старому Самборі скандал навколо недобудованої будівлі на території військового містечка.

В Старому Самборі скандал навколо недобудованої будівлі на території військового містечка.

у Старосамбірській міськраді прокоментували ситуацію з недобудованою будівлею на території військового містечка. Старосамбірська міська рада прокоментувала LMN ситуацію недобудованою будівлею на території колишнього військового містечка в Старому ...

ЛМН -

Школярів і викладачів запрошують найбільшу в Україні профорієнтаційну конференцію.

Школярів і викладачів запрошують найбільшу в Україні профорієнтаційну конференцію.

Львівський IT Кластер утретє проведе IT Future Conf 2024 — найбільшу в Україні профорієнтаційну конференцію, присвячену сфері інформаційних технологій. Захід покликаний допомогти учням старших класів, вступникам і вчителям інформатики дізнатися бі...

ЛМН -

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Підготовка до свят

Про головне в деталях. Р. Марцінків. Підготовка до свят

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

У «Чистий Четвер» і не тільки: ЗСУ очищають землю від окупантів.

У «Чистий Четвер» і не тільки: ЗСУ очищають землю від окупантів.

НТА 3

Про головне в деталях. О. Якібчук. Декомунізація в головах

Про головне в деталях. О. Якібчук. Декомунізація в головах

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -