Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Чому російська служба безпеки не змогли запобігти смертельній атаці в «Крокусі» ? — NYT.

Недовіра до іноземної розвідки, зосередженість на Україні та відволікаючі політичні репресії всередині країни зумовили неспроможність запобігти атаці.

За день до того, як посольство США в Москві оголосило публічне попередження про можливий напад екстремістів на російський концертний майданчик, місцеве відділення ЦРУ передало російським чиновникам приватне попередження, в якому містилася щонайменше одна додаткова деталь — у змові бере участь відгалуження "Ісламської держави", відоме як ІДІЛ-Х. Американська розвідка уважно стежила за цим угрупованням і вважала загрозу реальною. Однак уже за кілька днів Владімір Путін презирливо відгукнувся про попередження, назвавши його "відвертим шантажем" і спробами "залякати й дестабілізувати наше суспільство".

Ще більш помітною прогалиною в системі безпеки стало те, що за кілька днів до масового вбивства російська служба безпеки визнала загрозу, що походить від філії ІДІЛ в Афганістані під назвою "Ісламська держава — провінція Хорасан" або ІДІЛ-Х. Згідно з інформацією, отриманою лондонською дослідницькою організацією The Dossier Center і вивченою газетою The New York Times, внутрішні доповіді російської розвідки, які, швидше за все, поширювали на найвищому урядовому рівні, попереджали про підвищену ймовірність нападу на Росію з боку етнічних таджиків, радикально налаштованих до ІДІЛ-Х.

Росія ідентифікувала чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні нападу, як вихідців із Таджикистану. Тепер Путін і його лейтенанти вказують пальцем на Україну, намагаючись відвернути увагу від питання, яке було б у центрі уваги в будь-якій країні з незалежними ЗМІ та відкритими дебатами в політиці, — як величезний російський розвідувальний і правоохоронний апарат, попри серйозні попередження, не зміг запобігти одній з найбільших терористичних атак у країні за майже чверть століття перебування Путіна при владі?

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кількість загиблих у російському "Крокус Сіті" зросла вдвічі — до 82. РосЗМІ публікують фото підозрюваних

Розслідування про те, як Росія не змогла запобігти атаці, ґрунтується на інтерв'ю з американськими та європейськими чиновниками, експертами з безпеки та аналітиками, що спеціалізуються на можливостях міжнародної розвідки. Багато з них говорили на умовах анонімності, щоб обговорити конфіденційні деталі.

Повна картина поки що незрозуміла. Але американські та європейські офіційні особи, а також експерти з безпеки та боротьби з тероризмом підкреслюють, що навіть за найсприятливіших обставин — за наявності конкретної інформації та добре налагодженої роботи служб безпеки — зірвати таємні міжнародні терористичні змови складно.

Вони також вважають що, невдача, найімовірніше, стала результатом поєднання чинників, серед яких першочергове значення має глибока недовіра як усередині російського силового відомства, так і в його відносинах зі спецслужбами інших країн. Експерти також вказують на те, як Путін використовує свій апарат внутрішньої безпеки для дедалі ширших політичних репресій усередині країни, а також на його зосередженість на боротьбі проти України та Заходу — як на чинники відволікання уваги, які, ймовірно, не допомогли.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як вибух у Москві в 1999 та «Норд-Ост» у 2002. У ЦПД пояснили, як в РФ можуть використати стрілянину в «Крокус Сіті Холлі»

"Проблема в тому, що для запобігання терористичним атакам необхідно мати справді хорошу й ефективну систему обміну розвідданими та їхнього збору... Ось тут і виникають проблеми", — сказав експерт із російської розвідки Андрій Солдатов, підкресливши, що необхідні довіра всередині відомства та щодо служб інших країн, а також хороша координація.

Агентство, що відповідає за боротьбу з тероризмом у Росії, називається Другою службою і є філією ФСБ. Свого часу вона займалася ісламськими екстремістами, бандами вбивць і неонацистськими угрупованнями.

Але в міру того, як Путін посилював політичні репресії всередині країни, список цілей розширювався і став охоплювати опозиціонерів, як-от Алексей Навальний і його прихильники, а також правозахисників ЛГБТ, Свідків Єгови, борців за мир та інших критиків Кремля. З 2013 року кількість ісламістських організацій, занесених до реєстру екстремістських організацій, складеного Федеральною службою з фінансового моніторингу Росії, скоротилася. Експерти в галузі безпеки заявили, що розширення сфери уваги призводить до розтрати ресурсів і відволікає увагу вищого керівництва.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Путін має найбільше козирів у секретній грі з обміну ув'язненими — WSJ

"Загалом, ФСБ — це політична поліція, і як така вона відображає інтереси Кремля... Наразі уряд найбільше турбують політична незгода та український саботаж, тому саме вони є пріоритетними завданнями ФСБ", — каже фахівець із російських операцій у сфері безпеки й старший науковий співробітник Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень в Лондоні Марк Галеотті.

Москва є однією з основних військових сил, які підтримують противників ІДІЛ на Близькому Сході, зокрема сирійського президента Башара Асада. Це робить Росію ключовою ціллю ісламістського екстремістського угруповання. Але, як висловився один з європейських чиновників зі сфери безпеки, росіяни переслідують "фіктивні загрози", а не реальні.

Проте офіційні особи США і Європи стверджують, що російські чиновники, які займаються відстеженням ісламістських екстремістів, мають у рамках Другої служби власний підрозділ, який, як і раніше, добре укомплектований і фінансується, незважаючи на навантаження на служби безпеки через посилення внутрішньополітичних репресій і війну в Україні.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Одержимість Путіна Україною призвела до того, що він не помічає небезпеки вдома — FT

"Нездатність запобігти нападу, ймовірно, була результатом поєднання низки чинників, включно з втомою після "особливої пильності" під час президентських виборів у Росії", — повідомив один з європейських чиновників з безпеки, який відстежує діяльність російських спецслужб.

Є також свідчення того, що російська влада все ж таки відреагувала на попередження цього місяця, принаймні спочатку. 7 березня, наступного дня після того, як ЦРУ передало росіянам приватне попередження, ФСБ оголосила, що ліквідувала двох осіб на південний захід від Москви, зірвавши при цьому змову ІДІЛ з метою нападу на столичну синагогу. Американські чиновники вважають, що цей рейд, можливо, є ознакою того, що російська влада починає діяти.

Директор ФСБ Александр Бортніков наголосив, що інформація, надана США, має "загальний характер". Газета зазначає, що ворожі відносини між Вашингтоном і Москвою не дозволяли американським офіційним особам ділитися будь-якою інформацією про змову, окрім необхідної, через побоювання, що російська влада може дізнатися про їхні джерела або методи розвідки.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Владіміра Путіна можна судити за його злочини вже зараз — The Telegraph

У своєму публічному попередженні 7 березня посольство США заявило, що ризик нападу на концертний майданчик у Москві залишається високим протягом найближчих 48 годин. Американські чиновники кажуть, що, можливо, російська влада звернула увагу на 48-годинний період, але потім стала більш розслабленою і недовірливою, коли нападу не сталося.

Неясно, чи переплутала американська розвідка час нападу, чи екстремісти відклали свій план, побачивши посилення заходів безпеки. У наступні дні у внутрішніх доповідях російської розвідки, які, згідно з даними The Dossier Center, дійшли до Ради безпеки Росії, містилося конкретне попередження про загрозу, яку становлять для Росії таджики, радикально налаштовані до ІДІЛ-Х.

"Але на той час скептицизм щодо американської інформації в російському уряді посилився, і Путін почувався комфортно, висміявши публічні попередження в промові перед вищими офіцерами ФСБ, скориставшись нагодою, щоб знову напасти на Захід", — пише The New York Times.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Путін - патологічний брехун, і зараз намагається пов'язати Україну чи інші західні країни з масовим розстрілом у "Крокус Сіті Холлі" - Дмитро Кулеба

Про те, як російська влада використовує теракт у власних інтересах, читайте в статті Володимира Кравченка "Теракт у "Крокусі": як ситуація виходить з-під контролю Кремля".

Дивіться спецтему:

  1. За якої умови росіяни офіційно звинуватять Україну в атаці на «Крокус Сіті Хол» – ISW Російська влада прагне зобразити Україну, США та Захід як безпосередню терористичну загрозу.

  2. Держдеп США: Заяви російської влади про причетність інших країн до стрілянини у "Крокусі" є брехливими "Це є зайвим прикладом того, як президент Путін та решта його команди використовують національну трагедію у своїх спробах виправдати незаконну війну проти України".

  3. Буданов назвав причини, чому в Росії допустили теракт, про підготовку якого вони знали Він також розповів, звідки до росіян дійшла ця інформація.

  4. The Times: Теракт у "Крокусі" показав, що хватка Путіна слабшає "Роздутий, ворогуючий між собою розвідувальний апарат мав би передбачити повернення ісламістського терору в Росію".

  5. «Дипломатична розтяжка»: версії Лукашенка і Путіна про нападників на «Крокус» не сходяться. Політолог пояснив, як так сталося Слова Лукашенка заперечують позицію Росії, яка звинувачує Україну.

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн! Відео: радіо та мапа тривог Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини...

НТА 1

«Людей валом є, депутати, цілий Київ є!» – як зустрічають ТЦК у селах? / hromadske.

«Людей валом є, депутати, цілий Київ є!» – як зустрічають ТЦК у селах? / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення 3

Львів прийняв черговий тур чемпіонату України з водного поло: як все було?.

Львів прийняв черговий тур чемпіонату України з водного поло: як все було?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #львів #водне_поло #спорт #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новин...

НТА -

КРІНЖовості: про російську брехню та нісенітниці - 27.

КРІНЖовості: про російську брехню та нісенітниці - 27.

Підписуйтесь на канал та залишайте коментарі під відео! Для нас важлива ваша думка! Наші соціальні мережі: Telegram: Facebook: Instagram: TikTok:

Телеканал TV5 -

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн! Відео: радіо та мапа тривог Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини...

НТА 1

В центрі уваги. Як імунізація впливає на життя та здоров'я?

В центрі уваги. Як імунізація впливає на життя та здоров'я?

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1