Обозреватель

Найсвіжіші новини України та світу онлайн, гарячі теми, головні новини, cтатті та аналітика, Спорт.

Більше новин

Черговий фейк Кремля: чому «мирний план Ердогана» насправді є «планом війни Путіна».

Здається, що ближче Глобальний саміт миру у Швейцарії, проведення якого заплановано на 15-16 червня, то більше буде з’являтися "мирних ініціатив". Не так давно світ дізнався про нібито план Трампа, за яким Україні пропонується відмовитися від Криму та Донбасу. Ще раніше про свої ініціативи нагадали китайці.

Днями в інформаційному просторі знову з’явилася тема стамбульських домовленостей. Нібито проєкт нового договору між Росією та Україною для заморожування війни пропонує президент Туреччини Ердоган, а сам текст документа вже є в усіх трьох сторін, тобто Туреччини, РФ та України. Принаймні про це пише російська емігрантська "Нова газета. Європа".

Що цікаво, в той же день російський диктатор Путін, з подачі свого білоруського колеги, також заявив про стамбульські домовленості, мовляв, до них треба повернутися та використати. В Україні ж цей "новий план Ердогана" назвали фейком та спецоперацією російських спецслужб.

Що стоїть за появою "мирних ініціатив по-турецьки" – у матеріалі OBOZ.UA.

Новий-старий план

За даними видання "Нова газета. Європа", на сьогодні нібито існує новий проєкт договору, який заморозить війну між Росією та Україною. Як стверджують росіяни, документ просувається за посередництва Ердогана і є ініціативою саме турецької сторони.

Текст договору вже нібито опрацьовують Туреччина, Росія та Україна. Він ґрунтується на документах перших переговорів у Стамбулі й частині формулювань травня 2022 року. "Нова" пише, що мирну ініціативу може підтримати низка європейських політиків, її також пропонуватимуть для підтримки окремим країнам Глобального Півдня.

Головне із цього документа:

▪️ Взаємне зобов'язання США та Росії про незастосування за жодних умов ядерної зброї.

▪️ Заборона на втручання у внутрішні справи іншої країни у будь-який спосіб, який може спричинити дестабілізацію її уряду.

▪️ Заморожування конфлікту по існуючій лінії фронту.

▪️ Зобов'язання провести у 2040 році референдуми: загальноукраїнський щодо зовнішньополітичного курсу країни, а також референдуми під міжнародним контролем на всіх українських територіях, зайнятих на момент замороження конфлікту Росією.

▪️ Гарантії позаблокового статусу України до 2040 року.

▪️ Обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".

▪️ Росія не заперечує проти вступу України до Євросоюзу.

Як бачимо, головних та принципових положень української формули миру, а саме виведення російських військ з усієї території України та вступу до НАТО, у новому документі немає.

Путінський спектакль

У той же день, після появи "ердоганівської мирної ініціативи" у "Новій", яка вважається опозиційною до Кремля, диктатор Путін особисто заявив "про готовність розпочати переговори з Україною щодо досягнутих у Стамбулі домовленостей". Зважаючи, як готуються такого роду експромти, здається, поява "мирного плану" була не випадковістю, а частиною інформаційного задуму.

Як любить російський диктатор – усе було розіграно у найкращих традиціях російського театру. Для цього було запрошено білоруського "петрушку" – Лукашенка. Як передають російські ЗМІ, Путін "погодився з пропозицією білоруського колеги повернутися до переговорів з Україною щодо узгодженого у Стамбулі договору".

Лукашенко запропонував "дістати той документ, який ви [Путін] колись мені показали та передали, покласти на стіл і рухатися ним". Лукашенко додав, що документ містить "прийнятну позицію і для України", і Київ два роки тому прийняв її. За словами білоруського диктатора, його "чуття ніколи не обманювало", і тепер він відчуває, що ініціативи Путіна щодо закінчення війни "знайдуть відгук в Україні".

В Україні "план Ердогана" назвали фейком та нісенітницею

"Це дезінформація Росії", – радниця голови Офісу президента Дар’я Зарівна так прокоментувала у Telegram повідомлення "Нової газети" про те, що Туреччина нібито пропонує Україні та Росії план із замороження війни.

"Першоджерелом цієї інформації є російський Telegram-канал, який контролюють російські спецслужби. Інформація з’явилася ще 23 березня. Дивно, що далі повідомлення поширювалися в "Новой газете. Европа" та проросійських Telegram-каналах", – зазначила Зарівна.

Про марність стамбульського плану та "безальтернативність української формули миру" говорить і радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Без спекуляцій і без ілюзій. Немає жодних альтернативних "мирних планів", які передбачають "не/програш РФ". Є лише безумовна формула миру, запропонована президентом Зеленським, яка ґрунтується на обов’язковості повного виходу РФ із території України, повернення до міжнародного права з переглядом ролі міжнародних інститутів, об’ємної юридичної та фізичної відповідальності за акт агресії і відповідних масштабних компенсацій. Все інше – це лише про бажання… продовжити війну через заморожування, ескалацію, збереження російського агресивного режиму", – зазначив Подоляк.

Сумнівні перспективи Росії

"Стосовно появи чергових мирних ініціатив, то почнемо з того, що Туреччина мовчить, ніби води в рот набравши. Якщо це був би, як повідомляється, план особисто Ердогана, то я думаю, що ця країна була б змушена в якийсь спосіб прокоментувати цей факт", – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко.

"Я думаю, що публікація цього плану – це те, що традиційно роблять російські спецслужби. З виїздом в Європу так званих "хороших русскіх" туди виїжджають і "хороші кадебісти". Які, прикриваючись "новою" чи "старою" газетою, чи "медузами", продовжують свою роботу. І продовжують, власне, непогано. Тому мені здається, що йдеться про гарно сплановану провокацію і злив тієї інформації, яка потрібна саме в цей час.

Найімовірніше, якийсь план в Ердогана є. Він його просуває, розуміючи лише власні інтереси. І я думаю, що тут у цьому сумніватися не треба.

Бачите, в тому плані, про який написало це російське видання, знайдуться, крім суто українських моментів, ще й глобальні – ядерне роззброєння й таке інше. Що для Туреччини, як і, власне, для багатьох інших країн, є питанням важливим. Думаю, що до цього турецького плану, який теоретично може існувати, про що Ердоган, до речі, неодноразово говорив, Москва просто могла доточити кілька своїх, так би мовити, забаганок і подати це як план Ердогана. На мій погляд, це найвірогідніший варіант, оскільки те, що написано в цьому плані, стовідсотково лягає в русло російської так званої переговорної позиції. Мовляв, Крим не ваш, території не ваші, а через 100 років розберемося. Це все очевидні російські забаганки й нічого іншого. Чи це можна сприймати серйозно? Думаю, що ні", – зазначає Володимир Огризко.

За його словами, це також може бути чергова розіграна історія перед самітом, який має відбутися в червні у Швейцарії, для того, щоб просто зробити пропагандистський посил для світу. Мовляв, росіяни – за переговори, а вперті українці не хочуть цього. Тому, бачите, дорогі країни третього світу, ви повинні робити висновки, з ким ви і чому. На думку дипломата, саме через це зараз і починають знову з'являтися якісь розмови про китайський мирний план, який ніхто ніколи в очі не бачив, бо те, що там подають як план, планом не є.

"З іншого боку, це показує доволі сумні перспективи самої Росії, яка хоч як би там не стверджувала, що вона увійшла в п'ятірку економік світу, насправді, якщо отримає шістдесяту позицію, це буде чудово. Бо економічна ситуація в РФ, попри всі спроби обходити санкції, стає дедалі складнішою. Останні затоплення цілих міст показали, наскільки безпорадною є влада на місцях, наскільки центральна влада не реагує на те, що відбувається в регіонах. Сьогодні це "паперовий будинок", який ледь-ледь тримається.

Для того, щоб зупинити процес остаточного розвалу, а Путін прекрасно розуміє, до чого йде, саме припинення війни – шанс якось протриматися", – зазначив Володимир Огризко.

Справжній мир Путіну не потрібен

"Війна Росії проти України – не війна за території, а війна за державність. Україна прагне не просто відновити свою територіальну цілісність, а насамперед зберегти державність. Росія прагне не просто утримати території, захоплені її армією, а й ліквідувати суверенітет України", – таку думку висловив політичний аналітик, публіцист Віталій Портников.

"Саме тому абсолютно неможливо "розплатитися" Кримом чи будь-яким іншим українським регіоном та заморозити війну. І не лише тому, що Україна не може відмовитись від власної територіальної цілісності й захисту принципів міжнародного права, а ще й тому, що Путіну потрібен не лише Крим. Йому потрібний контроль над усією Україною. За це, а не за територіальний "приз", він і воює. Я впевнений, що Путін прагне відновлення Радянської імперії, а зовсім не збереження анексованого Криму. І саме тому жоден план обміну території на закінчення війни не спрацює – принаймні у довгостроковій перспективі", – вважає Віталій Портников.

Їй відірвало частину обличчя. Польські хірурги боролися за українку і отримали «Оскара»

Їй відірвало частину обличчя. Польські хірурги боролися за українку і отримали «Оскара»

Польські лікарі повернули обличчя 24-річній українці. Аліна Цой зазнала важкого поранення, коли її село на Миколаївщині обстріляли російські війська. Один з уламків влучив жінці у грудну клітину, інший – відірвав нижню частину лиця. Спершу дівчину...

Радіо Свобода 4

TELEGRAM НЕОБҐРУНТОВАНО ЗАБЛОКУВАВ НИЗКУ ОФІЦІЙНИХ БОТІВ УКРАЇНИ.

TELEGRAM НЕОБҐРУНТОВАНО ЗАБЛОКУВАВ НИЗКУ ОФІЦІЙНИХ БОТІВ УКРАЇНИ.

ОЛЕКСАНДР ГЛУЩЕНКО – експерт з телекомунікацій TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працю...

Телеканал Хмельницького -

По Одесі РФ вдарила ракетою з касетною частиною – Плетенчук.

По Одесі РФ вдарила ракетою з касетною частиною – Плетенчук.

До пʼяти зросло число загиблих унаслідок здійсненого ввечері 29 квітня російського ракетного удару по Одесі, повідомив зранку 30 квітня голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер. «У лікарні помер чоловік 1960 року народження… У медзаклад...

Радіо Свобода -

ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНЦЯМ ЄДИНИЙ МАРАФОН НОВИН?

ЧИ ПОТРІБЕН УКРАЇНЦЯМ ЄДИНИЙ МАРАФОН НОВИН?

ОЛЕНА МОРОЗОВА - кандидатка наук із соціальних комунікацій, фахівчиня у галузі комунікацій і медіатехнологій TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від...

Телеканал Хмельницького -

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ЗРОСТАЄТЬСЯ КІЛЬКІСТЬ ЗАХВОРЮВАНЬ НА КАШЛЮК: НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ.

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ЗРОСТАЄТЬСЯ КІЛЬКІСТЬ ЗАХВОРЮВАНЬ НА КАШЛЮК: НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ.

ЮЛІЯ КЛЄСТОВА - педіатриня Хмельницької обласної дитячої лікарні TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телек...

Телеканал Хмельницького -

УКРАЇНА ЗУПИНИЛА ДІЮ НИЗКИ СТАТЕЙ КОНВЕНЦІЇ З ПРАВ ЛЮДИНИ, УДАР РАКЕТОЮ КНДР ПО ХАРКОВУ.

УКРАЇНА ЗУПИНИЛА ДІЮ НИЗКИ СТАТЕЙ КОНВЕНЦІЇ З ПРАВ ЛЮДИНИ, УДАР РАКЕТОЮ КНДР ПО ХАРКОВУ.

АНДРІЙ ГОРОДНИЦЬКИЙ політолог TV7+ — обласний телеканал цілодобового мовлення, який працює на території Хмельницької та частині Вінницької й Тернопільскої областей. Від початку широкомасштабного вторгнення, телеканал активно працює у форматі висві...

Телеканал Хмельницького 1

Росіяни йдуть в атаки під загрозою розстрілу: в ЗСУ розповіли про ситуацію на Лиманському напрямку.
Через 25 років: HMD планує перевипустити легендарну Nokia 3210.
День прикордонника України: історія свята, яскраві листівки, вітання у віршах та прозі.
Депутати групи «За майбутнє» Івахів та Палиця не відвідують Верховну Раду з 2023 року - Bihus.
«Готувалися пів року» : Федоров розповів, як РФ призиває в армію мешканців захоплених територій Запоріжжя.
Великі зміни чи розчарування: гороскоп на 30 квітня для всіх знаків зодіаку.
«Наш родинний конфлікт сильно перебільшений». Де зараз сестри Завальські – надпопулярні співачки в 2000-х
Розкрито дизайн кнопкового телефону Nokia 225 4G (2024).
Перший візит британської королівської особи з 2014 року: герцогиня Единбурзька відвідала Україну.
Пухка і ароматна апельсинова паска: на чому приготувати тісто.