Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Байден повинен довести, що у нього немає подвійних стандартів щодо Ізраїля — Bloomberg.

Навіть застосування американського "закону Ліхі" не може розплутати неоднозначні послання президента США на Близькому Сході.

Більша частина світу припускає, що адміністрація президента Джо Байдена дотримується подвійних стандартів, згідно з якими США засуджують або карають зловживання з боку супротивників, таких як Росія, але ігнорують або виправдовують зловживання з боку друзів, таких як Ізраїль. Правильно це чи ні, але таке сприйняття поширене не лише в мусульманських країнах і на Глобальному Півдні.

Багато людей у Державному департаменті вважають, що США, схоже, ігнорують не лише міжнародне, але й внутрішнє законодавство, зокрема, так званий "закон Ліхі". Названий на честь Патріка Ліхі, колишнього сенатора від штату Вермонт, він забороняє Державному департаменту і Пентагону надавати допомогу підрозділам іноземних збройних сил, які причетні до "грубих порушень прав людини", повідомляє Bloomberg.

Цього тижня, однак, Ентоні Блінкен, державний секретар США підготувався вперше застосувати "закон Ліхі" до підрозділу ізраїльської армії. План полягає в тому, щоб призупинити американську допомогу батальйону під назвою Netzah Yehuda ("Перемога Юди"). Згідно з доказами, які вивчає Державний департамент, цей батальйон порушує права людини щодо палестинців на Західному березі річки Йордан.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Яку військову підтримку надає Америка Ізраїлю? — Reuters

"Тож американський осуд може бути цілком виправданим. Але цей дипломатичний крок також є нагадуванням про те, що ані "закон Ліхі", ані будь-який інший суто юридичний інструмент не може вирішити більшу проблему Байдена, яка полягає у створенні подвійних стандартів", — вважає Bloomberg.

"Закон Ліхі" покликаний засуджувати конкретних бойовиків, але не іноземні держави чи їхні уряди в цілому. Отже, якщо проблема на Близькому Сході полягає в тому, що прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу віддає накази про "невибіркове" застосування сили проти цивільного населення в Секторі Гази, то покарання батальйону Netzah Yehuda за те, що він зробив на Західному березі річки Йордан не є ні тим, ні іншим.

У нинішніх умовах спрямованість "закону Ліхі" проти Ізраїля має здебільшого символічний характер. Скорочення допомоги батальйону Netzah Yehuda не змусить Нетаньягу пом'якшити свою політику більше, ніж інші вмовляння Байдена та "червоні лінії", тобто навряд чи взагалі вплине на його політику. Таким чином, загальний меседж Байдена залишається таким же заплутаним, як і раніше. Він, серед іншого, надасть Ізраїлю ще 26 мільярдів доларів на додаток до тих грошей, які США вже надсилають щороку.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ізраїль просить у США більше снарядів і бронеавтомобілів для протистояння Ірану

Якщо Блінкен та Байден хочуть переконати світ, що у них немає подвійних стандартів, вони повинні забезпечити військову допомогу Ізраїлю належним використанням американської зброї — як це роблять США стосовно більшості інших одержувачів своєї допомоги — або припинити всі поставки. А в Організації Об'єднаних Націй США повинні стати на бік Ізраїлю або Палестини, залежно від питання, що розглядається, повідомляє Bloomberg.

Якщо Байден не готовий піти на ці зміни, жодне застосування "закону Ліхі" не вирішить його проблем на Близькому Сході. Нетаньягу продовжуватиме ігнорувати його, а світ і далі буде звинувачувати США в лицемірстві. Це не найкращий спосіб балотуватися на наступні чотири роки на посаді президента.

Нагадаємо, що раніше Bloomberg повідомляло, що Білий дім може пообіцяти підтримку Ізраїлю, що б не сталося, або запобігти ескалації, але не зробити й те, і інше. Крім того, Байден міг би поставити свою підтримку під певні умови: так, США прикривають Ізраїль, але лише доти, доки уряд Нетаньягу не вдаватиметься до подальшої ескалації

Росіяни запустили КАБи по Харківському району

Росіяни запустили КАБи по Харківському району

Сьогодні, 6 травня, о 2.25 у Харківській і Сумській областях оголосили повітряну тривогу. Через дві хвилини Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило про активність ворожої тактичної авіації на північному сході країни та загрозу застосування авіа...

Дзеркало Тижня 3
Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Вдень, 5 травня, російські війська завдали кількох авіаударів по Харкову. Щонайменше 15 людей отримали поранення, йдеться у повідомленні обласної прокуратури. За даними голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, «росіяни вдарили по...

Радіо Свобода 3

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Душа. Свідомість. Пошук сенсів: в ефірі «Першого Міського» зараз психологи продовжують вже 2 випуск говорити на найбільш абстрактну тему. Що таке доля? Чи існує вона? Який від погляд на природу людини з точки зору релігії та психології? На ці та і...

Перший Міський телеканал. 2

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

ЛМН 2

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Ми зараз кажемо не про якийсь надсучасний телепорт, а про книжки. Старше покоління подейкує, що від таких космічних ексурсій сторінками чимдуж відмовляється молодь. Утім, представник юної генерації нашого телеканалу - «ботан» Антон Чекаль вирішив ...

Перший Міський телеканал. 1

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН 1

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Перший Міський телеканал. 1