InternetUA

Новини України та світу

Більше новин

Ізраїль розгортає масштабну програму розпізнавання облич у Газі.

За кілька хвилин після того, як 19 листопада проходив ізраїльський військовий контрольно-пропускний пункт уздовж центральної дороги Гази, палестинського поета Мосаба Абу Тоху попросили вийти з натовпу. Він посадив свого 3-річного сина, якого ніс, і сів перед військовим джипом.

Через пів години містер Абу Тоха почув своє ім'я. Потім йому зав'язали очі і повели на допит.

«Я поняття не мав, що відбувається або як вони раптом могли знати моє повне офіційне ім’я», — сказав 31-річний хлопець, який додав, що він не мав зв’язків із бойовим угрупованням ХАМАС і намагався виїхати з Гази до Єгипту.

За словами трьох представників ізраїльської розвідки, які побажали залишитися, виявилося, що пан Абу Тоха підійшов до камер із вбудованою технологією розпізнавання обличчя. Після того, як його обличчя було відскановано та ідентифіковано, програма штучного інтелекту виявила, що поет перебуває в ізраїльському списку розшукуваних осіб.

Пан Абу Тоха є одним із сотень палестинців, які були обрані раніше невідомою ізраїльською програмою розпізнавання облич, яка була розпочата в Газі наприкінці минулого року. За словами ізраїльських офіцерів розвідки, військових і солдатів, масштабні та експериментальні зусилля використовуються для проведення там масового спостереження, збору та каталогізації облич палестинців без їх відома чи згоди.

За словами представників розвідки, ця технологія спочатку використовувалася в секторі Газа для пошуку ізраїльтян, які були взяті в заручники ХАМАСом під час транскордонних рейдів 7 жовтня . Після того, як Ізраїль розпочав наземний наступ у Газі, він все частіше звертався до програми викорінення будь-кого, хто мав зв’язки з ХАМАСом чи іншими войовничими групами. Інколи технологія помилково позначала цивільних осіб як розшукуваних бойовиків ХАМАС, сказав один офіцер.

Програма розпізнавання облич, якою керує військова розвідка Ізраїлю, включаючи відділ кіберрозвідки Unit 8200 , спирається на технології приватної ізраїльської компанії Corsight, повідомили чотири офіцери розвідки. За їх словами, він також використовує Google Photos. У поєднанні ці технології дозволяють Ізраїлю виділяти обличчя з натовпу та зернистого запису дрона.

Троє людей, які знають про програму, сказали, що висловлювалися через занепокоєння, що Ізраїль зловжив часом і ресурсами.

Ізраїльський солдат стоїть під камерою спостереження на контрольно-пропускному пункті в Хевроні, Західний берег, 2021 рік.

Представник ізраїльської армії відмовився коментувати дії в Газі, але сказав, що військові «проводять необхідні операції з безпеки та розвідки, докладаючи значних зусиль, щоб мінімізувати шкоду незадіяному населенню». Він додав: «Звичайно, ми не можемо посилатися на оперативні та розвідувальні можливості в цьому контексті».

За останні роки технологія розпізнавання облич поширилася по всьому світу завдяки все більш досконалим системам ШІ. У той час як деякі країни використовують цю технологію для полегшення авіаперельотів , Китай і Росія застосували цю технологію проти груп меншин і для придушення інакомислення . Використання Ізраїлем системи розпізнавання облич у Газі виділяється як застосування технології під час війни.

Підпишіться на військовий брифінг Ізраїль-Хамас. Останні новини про конфлікт.

Метт Махмуді, дослідник Amnesty International, сказав, що використання Ізраїлем системи розпізнавання облич викликає занепокоєння, оскільки це може призвести до «повної дегуманізації палестинців», коли вони не розглядаються як особи. Він додав, що ізраїльські солдати навряд чи ставитимуть під сумнів технологію, коли вона ідентифікуватиме особу як члена бойової групи, навіть якщо технологія допускає помилки.

Ізраїль раніше використовував розпізнавання облич на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі, згідно зі звітом Amnesty минулого року , але зусилля в Газі йдуть далі.

Згідно зі звітом Amnesty, на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі ізраїльтяни мають власну систему розпізнавання обличчя під назвою Blue Wolf. На контрольно-пропускних пунктах у таких містах на Західному березі, як Хеврон, палестинців перевіряють камерами високої роздільної здатності, перш ніж їх пропускають. Солдати також використовують програми для смартфонів, щоб сканувати обличчя палестинців і додавати їх до бази даних, йдеться у звіті.

У Газі, з якої Ізраїль вийшов у 2005 році, не було жодної технології розпізнавання облич. За словами ізраїльських офіцерів розвідки, стеження за ХАМАС у Газі велося шляхом прослуховування телефонних ліній, допитів палестинських в’язнів, збору записів, записаних дронами, отримання доступу до приватних акаунтів у соціальних мережах і злому телекомунікаційних систем.

Після 7 жовтня офіцери ізраїльської розвідки в підрозділі 8200 звернулися до цього відділу спостереження за інформацією про бойовиків ХАМАС, які порушили кордони Ізраїлю. За словами одного офіцера, підрозділ також перевірив записи нападів з камер безпеки, а також відео, завантажені ХАМАСом у соціальні мережі. За його словами, підрозділу було наказано створити «список розстрілів» членів ХАМАС, які брали участь у нападі.

За словами трьох офіцерів ізраїльської розвідки, Corsight був залучений для створення програми розпізнавання облич у Газі.

Компанія зі штаб-квартирою в Тель-Авіві повідомляє на своєму веб-сайті, що її технологія вимагає, щоб для точного розпізнавання було видно менше 50 відсотків обличчя. Роберт Воттс, президент Corsight, опублікував цього місяця на LinkedIn, що технологія розпізнавання обличчя може працювати з «екстремальними кутами, (навіть з дронів), темрявою, низькою якістю».

Corsight відмовився від коментарів.

Співробітники підрозділу 8200 незабаром виявили, що технологія Corsight погано працює, якщо кадри були зернистими, а обличчя затемненими, сказав один офіцер. Коли військові намагалися ідентифікувати тіла ізраїльтян, убитих 7 жовтня, ця технологія не завжди могла працювати з людьми, чиї обличчя були поранені. Були також помилкові спрацьовування або випадки, коли людину помилково ідентифікували як пов'язану з ХАМАС, сказав офіцер.

Як доповнили технологію Corsight, ізраїльські офіцери використовували Google Photos, безкоштовний сервіс для обміну та зберігання фотографій від Google, повідомили три офіцери розвідки. Завантаживши базу даних відомих людей у ​​Google Photos, ізраїльські офіцери могли використовувати функцію пошуку фотографій служби для ідентифікації людей.

Здатність Google зіставляти обличчя та ідентифікувати людей, навіть якщо видно лише невелику частину обличчя, перевершує інші технології, сказав один офіцер. За словами офіцерів, військові продовжували використовувати Corsight, оскільки його можна було налаштувати.

Представник Google сказав, що Google Photos є безкоштовним споживчим продуктом, який «не надає ідентифікації невідомих людей на фотографіях».

Програма розпізнавання облич у Газі розширювалася, оскільки Ізраїль розширював тут свій військовий наступ. Ізраїльські солдати, які входили в Газу, отримали камери, оснащені цією технологією. Солдати також встановили контрольно-пропускні пункти вздовж головних доріг, якими палестинці йшли з районів запеклих боїв, з камерами, які сканували обличчя.

Метою програми був пошук ізраїльських заручників, а також бойовиків ХАМАС, яких можна було затримати для допиту, повідомили ізраїльські розвідники.

Вказівки щодо того, кого зупинити, були навмисно широкі, сказав один. Палестинських ув'язнених попросили назвати людей з їхніх громад, які, на їхню думку, були частиною ХАМАС. Тоді Ізраїль шукатиме цих людей, сподіваючись, що вони дадуть більше розвідданих.

Ізраїльські офіцери розвідки повідомили, що палестинський поет Абу Тоха був названий агентом ХАМАС у місті Бейт-Лахія на півночі Гази, де він жив зі своєю родиною. Офіцери сказали, що до його файлу не було жодної конкретної розвідувальної інформації, яка б пояснювала зв’язок із ХАМАСом.

Мосаб Абу Тоха, палестинський поет, і його сім'я. Він сказав, що не знає про жодну програму розпізнавання облич у Газі.

В інтерв’ю пан Абу Тоха, який написав «Things You May Hidden in My Ear: Poems from Gaza», сказав , що він не пов’язаний з ХАМАС.

Коли його та його родину зупинили на військовому блокпосту 19 листопада, коли вони намагалися виїхати до Єгипту, він сказав, що не показав жодного посвідчення, коли його попросили вийти з натовпу.

Після того, як на нього наділи наручники та сиділи під наметом із кількома десятками чоловіків, він почув, як хтось сказав, що ізраїльська армія застосувала до групи «нову технологію». Протягом 30 хвилин ізраїльські солдати назвали його повним офіційним ім'ям.

Пан Абу Тоха сказав, що його били та допитували в ізраїльському центрі ув’язнення протягом двох днів, перш ніж повернули до Гази без жодних пояснень. Він написав про свій досвід у The New Yorker, де він є автором. Він назвав своє звільнення кампанією, яку вели журналісти The New Yorker та інших видань.

За його словами, після звільнення ізраїльські солдати сказали йому, що його допит був «помилкою».

У заяві того часу ізраїльські військові заявили, що пана Абу Тоху доставили на допит через «дані розвідки, які вказують на ряд взаємодій між кількома цивільними особами та терористичними організаціями в Секторі Газа».

Пан Абу Тоха, який зараз перебуває в Каїрі зі своєю родиною, сказав, що йому не відомо про жодну програму розпізнавання облич у Газі.

«Я не знав, що Ізраїль захоплює чи записує моє обличчя», — сказав він. Але Ізраїль «роками спостерігав за нами з неба своїми дронами. Вони спостерігали, як ми займалися садівництвом, ходили до шкіл і цілували наших дружин. Я відчуваю, що за мною так довго спостерігали».

«Найсмертоносніший танк в світі» завершив кваліфікаційні стрільби в Німеччині.

«Найсмертоносніший танк в світі» завершив кваліфікаційні стрільби в Німеччині.

Згідно з публікацією Габріеле Молінеллі у своєму обліковому записі X, найновіший основний бойовий танк британської армії Challenger 3, завершив перші кваліфікаційні стрільби в Німеччині.

InternetUA -
Вчені розкритикували кліматичні цілі компаній по всьому світу.

Вчені розкритикували кліматичні цілі компаній по всьому світу.

Нове дослідження кидає тінь на самопроголошені кліматичні цілі компаній. На думку дослідників з Утрехтського університету та Імперського коледжу Лондона, спиратися тільки на цільові показники скорочення викидів як на «міру амбітності» неправильно.

InternetUA -
Український технологічний стартап представив нову портативну систему РЕБ, що захищає ЗСУ на полі бою.

Український технологічний стартап представив нову портативну систему РЕБ, що захищає ЗСУ на полі бою.

В Україні розробили нові портативні системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) під назвою «Буревій», які є ключовим інструментом для захисту військової техніки від російських дронів на полі бою.

InternetUA -
В центрі уваги. Як імунізація впливає на життя та здоров'я?

В центрі уваги. Як імунізація впливає на життя та здоров'я?

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 1

Між нами... А. Василюк. І. Нікітін. Т. Пушик. Розвиток української музики від 90-их і до сьогодні

Між нами... А. Василюк. І. Нікітін. Т. Пушик. Розвиток української музики від 90-их і до сьогодні

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина 2

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн! Відео: радіо та мапа тривог Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини...

НТА 1

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн!.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Ворожі ракети атакують Україну! Відслідковуємо ситуацію онлайн! Відео: радіо та мапа тривог Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #новини...

НТА 1

«Людей валом є, депутати, цілий Київ є!» – як зустрічають ТЦК у селах? / hromadske.

«Людей валом є, депутати, цілий Київ є!» – як зустрічають ТЦК у селах? / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення 3

Інтелектуальна власність та цілі сталого розвитку

Інтелектуальна власність та цілі сталого розвитку

“Інтелектуальна власність та цілі сталого розвитку”. В Івано-Франківську на науковій конференції відзначили роль творчих особистостей у винахідницькій діяльності. За найвагоміші технічно-наукові проєкти фахівці отримали нагороди в різних номінація...

Галичина 1