Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Азербайджан та Вірменія домовилися про «історичне» повернення сіл та демаркацію кордону.

Кордон проходитиме по межі, що існувала між республіками за часів СРСР

19 квітня азербайджанські та вірменські переговорники в рамках роботи комісій з делімітації державного кордону домовилися про передачу Азербайджану чотирьох сіл, які частково знаходяться під контролем Вірменії. Сторони продовжують зусилля щодо врегулювання прикордонних суперечок після того, як Азербайджан у вересні 2023 року провів швидку військову операцію з відновлення суверенітету над Карабахом, внаслідок чого з регіону до Вірменії, яка його контролювала, втекли понад 100 тисяч етнічних вірмен.

У ході зустрічі комісії домовилися про початковий етап процесу делімітації та погодили, як проходитиме кордон між державами – «з метою їх приведення у відповідність з юридично обґрунтованим міжреспубліканським кордоном, який існував у рамках Радянського Союзу на момент його розпаду», повідомляє азербайджанське державне агентство АЗЕРТАДЖ.

За їх даними, опис кордону буде оформлено протоколом, який має бути підписано сторонами до 15 травня 2024 року.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Росія виводить війська з Карабаху через Дагестан

«Так, у результаті цього процесу прикордонна служба Азербайджану ще більше наблизиться до сіл Кіранц та Воскепар, але їхні села та наші будуть розділені демаркованим державним кордоном. Це ключовий фактор і не забуватимемо, що охорону кордону здійснюватимуть прикордонники Республіки Вірменія», – прокоментували ситуацію в департаменті інформації апарату прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, передає News.am.

У прем'єра зазначили, що Азербайджан у результаті домовленостей отримує не чотири, а «два з половиною села», оскільки інші села частково чи повністю перебували під контролем азербайджанських військових.

«Республіка Вірменія у цьому процесі отримує зниження ризиків, пов'язаних із делімітацією кордону та безпекою. Сьогоднішньою подією… ми вперше маємо демаркований кордон із Азербайджаном, що можна назвати визначною подією. Республіка Вірменія також отримує дієвий майданчик та можливість цивілізовано та легітимно організувати процес делімітації кордону та здійснити його, забезпечуючи водночас безпеку, необхідні соціально-побутові та правові гарантії населення», – повідомили у Пашиняна.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вірменія та Азербайджан створили дорожню карту з нормалізації відносин

Нагадаємо, що у березні азербайджанське державне телебачення показало кадри, на яких видно, як екскаватори руйнують будівлю, де колись розміщувався сепаратистський парламент Карабаху.

У Єревані побоюються нового збройного конфлікту з Баку. У умовах нова війна стала катастрофою для Вірменії. Але чи розкриється російська «парасолька безпеки» над цією південнокавказькою країною? Про те, «Як і чому Вірменія йде від Путіна» читайте у статті Володимира Кравченка на ZN.UA.

Дивіться спецтему: Конфлікт у Нагірному Карабасі

  1. Азербайджан демонтував колишню будівлю парламенту вірмен Карабаху Демонтаж транслювали по телебаченню.

  2. Вірменія більше не може покладатися на Росію у військових та оборонних потребах — Пашинян РФ тривалий час була ключовим союзником Вірменії.

  3. У Вірменії сподіваються на швидке укладання миру з Азербайджаном Принаймні такий висновок можна зробити з заяви Нікола Пашиняна

  4. Найближчими тижнями Азербайджан може вторгнутись на територію Вірменії — Держдеп Баку, у свою чергу, це заперечує.

  5. Росія обурилася звинуваченнями прем'єра Вірменії на свою адресу і закликала "не загравати із Заходом" Москва не бачить своєї відповідальності в тому, що ОДКБ не допоміг Вірменії утримати Нагірний Карабах.

ПАЛАЮЧА ПІДСТАНЦІЯ після УДАРУ ДРОНІВ ЗСУ в Смоленській області РФ.

ПАЛАЮЧА ПІДСТАНЦІЯ після УДАРУ ДРОНІВ ЗСУ в Смоленській області РФ.

Цензор.НЕТ -

Черги за ковбасами та пасками перед Великоднем

Черги за ковбасами та пасками перед Великоднем

Новини Тернополя -

«КОШТИ ЗАКІНЧИЛИСЯ». Відновлення сіл на Херсонщині зупинилося? - Новини Приазов’я

«КОШТИ ЗАКІНЧИЛИСЯ». Відновлення сіл на Херсонщині зупинилося? - Новини Приазов’я

На Херсонщині у межах проєкту «Пліч-о-пліч» відновили понад 1100 обʼєктів у 26 населених пунктах. Про це у середині квітня повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Він зазначив, що це лише початок реалі...

Новини Приазов'я -

На щиті до Житомира повернувся 23-річний Герой Владислав Горбач.

На щиті до Житомира повернувся 23-річний Герой Владислав Горбач.

Житомир знову у жалобі. На щиті до рідного міста повернувся 23-річний Герой Владислав Горбач. Захисник загинув 28 квітня 2024 року під час виконання бойового завдання Якщо ви маєте новину - повідомляйте на пошту – redaktor@sk1.tv з темою "Новина д...

Телеканал СК1 -

Понад 200 фотографій загиблих азовців: у Житомирі відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя».

Понад 200 фотографій загиблих азовців: у Житомирі відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя».

У Житомирі відкрили виставку «Азов – Янголи Маріуполя». Її авторкою стала Віра Литвиненко, яка зібрала понад 200 фотографій загиблих бійців. Скільки триватиме експозиція та що про неї говорить організаторка дивіться у сюжеті Якщо ви маєте новину -...

Телеканал СК1 -

«Боєприпасів ніколи не вистачатиме» – як Україна виробляє власні боєприпаси і міномети? / hromadske.

«Боєприпасів ніколи не вистачатиме» – як Україна виробляє власні боєприпаси і міномети? / hromadske.

Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: Підпишіться на нас, щоб не пропустити головних новин України та світу: ️ Ми на hromadske не зупиняємо свою роботу під час війни. Наші журналісти та редактори нині працюють у східних й західних...

Громадське Телебачення -