Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Бізнесу вперше за останні 12 місяців стало складніше кредитуватись, але споживче кредитування зростає: НБУ пояснив чому.

В кредитному ринку зростає конкуренція і ризики, але і можливості для МСП

На ринку кредитних послуг спостерігається нова ситуація – рівень схвалення заявок для кредитів бізнесу в цілому зменшився вперше за останні 12 місяців. Однак у розрізі кредитування малого і середнього бізнесу, спостерігається альтернативний процес – збільшення кредитування, що має динаміку до зростання вже четвертий квартал поспіль. На ключовий показник кредитування для бізнес-середовища вплинуло скорочення кредитів саме для великого бізнесу, вказують в аналітичному звіті за результатами опитування фінансових установ України, експерти Національного банку України.

Кредитний ринок бізнесу: на що дають більше і на що – менше кредитних ресурсів?

Зниження обсягу кредитних рішень для великого бізнесу стосується насамперед кредитів великим підприємствам та валютних і довгострокових бізнес-позик. Частково на це впливає більш жорстка кредитна політика самих банків. “У I кварталі фінустанови підвищили стандарти корпоративного кредитування. Найбільше – для позик великим підприємствам, валютних і довгострокових кредитів. Причини посилення: зменшення капіталізації банків і погіршення курсових очікувань. Більший ризик застави та спад в окремих галузях додатково сприяли підвищенню стандартів кредитування для великих підприємств”, – зазначається у звіті.

Експерти НБУ водночас очікують, що зростання конкуренції на ринку кредитів для підприємницького середовища змусить банки бути більш поступливими, хоча основні тенденції збережуться. “У наступному кварталі банки планують пом’якшити кредитні стандарти для МСП та короткострокових позик і посилити для великих підприємств та валютних кредитів”.

Чому видають менше кредитів бізнесу: експерти НБУ дізнались позицію банків

Скорочення рішень про видачу кредитів на корпоративні лінії фінансування обумовлено насамперед невідповідністю клієнтів вимогам банків до позичальників і меншими сумами позик. “Нижчі процентні та непроцентні платежі стримували цю тенденцію. У І кварталі банки посилили кредитні стандарти для іпотечних кредитів”, – вказують спеціалісти регулятора.

Споживче послаблення: кредитування в борг фізособі в дії, але є обмеження

Фінустанови за оцінкою експертів, поступово скорочують жорсткість вимог для кредитування на споживчі позики. Такі тенденції спостерігаються вже п’ятий квартал поспіль. Проте є і негативні тенденції для споживачів: “Погіршення очікувань економічної активності сприяло посиленню кредитних стандартів для роздрібних кредитів. Додатковий рушій посилення кредитних стандартів для споживчих позик – зниження платоспроможності позичальників, а для іпотеки – гірші курсові очікування.

Натомість підвищення конкуренції з іншими фінустановами та зменшення вартості ресурсів вплинули на послаблення кредитних стандартів для населення”.

Найкращі умови наразі пропонуються для іпотечного кредитування, хоча очікуються скорочення вимог і для звичайних кредитних рішень для домогосподарств.

Поки що стандарти стали менш складними і вимогливими саме для іпотеки, оскільки ліберальнішими стали рамки заставних вимог до клієнтів.

В Україні, за спостереженнями НБУ, зростає поступово попит на роздрібне кредитування, що має динаміку до збільшення за результатами першого кварталу цього року. цьому сприяла більша впевненість клієнтів і прогнозування домогосподарств. Кращі споживчі настрої стимулювали попит домогосподарств на позики. Крім того, банки, які відзначили приріст попиту на іпотеку назвали додатковими чинниками перспективи ринку нерухомості та зменшення кредитування іншими банками.

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Армія РФ обстріляла житлові райони Харкова у Великодню неділю.

Вдень, 5 травня, російські війська завдали кількох авіаударів по Харкову. Щонайменше 15 людей отримали поранення, йдеться у повідомленні обласної прокуратури. За даними голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, «росіяни вдарили по...

Радіо Свобода 3

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Психологи кажуть: душа, свідомість та пошук сенсів

Душа. Свідомість. Пошук сенсів: в ефірі «Першого Міського» зараз психологи продовжують вже 2 випуск говорити на найбільш абстрактну тему. Що таке доля? Чи існує вона? Який від погляд на природу людини з точки зору релігії та психології? На ці та і...

Перший Міський телеканал. 1

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

Які бригади представлені у Львівському рекрут-центрі? #рекрутинг #lmn #новини #lviv #мобілізація.

ЛМН -

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Швидкі подорожі в альтернативні світи за низькою ціною / Бліц-UP.

Ми зараз кажемо не про якийсь надсучасний телепорт, а про книжки. Старше покоління подейкує, що від таких космічних ексурсій сторінками чимдуж відмовляється молодь. Утім, представник юної генерації нашого телеканалу - «ботан» Антон Чекаль вирішив ...

Перший Міський телеканал. -

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Добровольці закінчилися чи вони ще є#добровольці #мобілізація #тцк #lmn #рекрутинг #lviv #врек #рек.

Галина Піскорська - рекрутерка центру рекрутингу української армії у Львові. #мобілізація #рекрутинг #рекрутер #тцк #рекрутцентри #24бригада #Азов #ДаВінчі #3штурмова #24ОМБр #3ОШБр #warinukraine #насильнамобілізація #воїниУкраїни #військові #війн...

ЛМН 1

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Без коментарів: Кривий Ріг попрощався із військовослужбовцем Ростиславом Клименком.

Перший Міський телеканал. -