Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Україна готова до переговорів про вступ до ЄС, сподіваюся вони почнуться в червні – посол Матернова.

Катаріна Матернова пояснила, що будь-який етап вступу в ЄС має супроводжуватись одностайність членів Альянсу.

Україна готова до початку переговорів про вступ до Євросоюзу, заявила посол ЄС Катаріна Матернова в інтерв’ю «Українському Радіо». Вона виразила сподівання, що переговори з Україною, а також з Молдовою, розпочнуться наприкінці червня.

Матернова наголосила, що основним фактором, який впливає на будь-яку стадію вступу країни до ЄС – це одностайність серед країн-членів. Через цей процес, зазначила посол, довелося пройти всім країнам, які вступали пізніше. За її словами, якими б незначними не здавалися інтереси окремих країн-членів Альянсу, вони мають значення.

«З огляду на це, я дуже сподіваюся, що наприкінці червня ми розпочнемо переговори з Україною та Молдовою. Політичний сигнал було надіслано ще в грудні минулого року. Україна знаходиться на правильному шляху, вона готова до переговорів», – заявила Матернова.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Європарламент закликав призупинити переговори про вступ Грузії до ЄС – причина

Водночас за її словами, готовність до початку переговорів не означає, що реформ, які треба реалізувати, більше не лишилося. Зміни необхідно впроваджувати й надалі, але їх, зазначила посол, можна буде продовжити під час перемовин.

«Тому я не можу гарантувати, але можу сказати, що дуже сподіваюся, що переговори розпочнуться в червні», – ще раз наголосила Матернова.

Говорячи про головування у Раді ЄС Угорщини, яке триватиме з 1 липня до кінця 2024 року, посол запевнила, що країна, яка головує має бути чесним медіатором, а не просувати свої урядові чи національні пріоритети.

«Ви повинні головувати на засіданнях, але сприяти досягненню консенсусу між іншими. Я не очікую відхилень від стандарту, тому що система налаштована так, що вона не допускає великих ексцесів у цьому питанні. Країна має бути чесним посередником, інакше їй буде дуже важко проводити зустрічі, на яких їй доведеться головувати», – додала Матернова, відповідаючи на питання, чи може головування Угорщини негативно відбитися на темпах просування переговорів.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лідери ЄС ухвалили рішення почати переговори про вступ із Боснією і Герцеговиною

У листопаді минулого року Єврокомісія опублікувала звіт, у якому було оцінено успіх України та запропоновано кроки для подальшої євроінтеграції. У грудні лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення розпочати з Україною офіційні переговори про вступ. Це стало важливою віхою у євроінтеграції нашої країни. Також Єврокомісія затвердила переговорну рамку про вступ України до ЄС. Для успішного проведення переговорів Києву доведеться виконати значний список вимог і внормувати державну політику.

У лютому президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн натякнула, що проєкт переговорної рамки щодо вступу України в Євросоюз навряд чи буде підготовлений до початку виборів в ЄС , які відбудуться в червні цього року.

Про два варіанти подальшого розвитку подій на шляху нашої країни до ЄС ‒ оптимістичний і песимістичний ‒ пише експредставник України при Європейському Союзі Костянтин Єлісєєв у статті « Вступ України до ЄС: 100 днів без переговорів. 100 днів до переговорів? » .

Змагання з перегонів на веломобілях серед дітей та молоді з інвалідністю.

Змагання з перегонів на веломобілях серед дітей та молоді з інвалідністю.

В Івано-Франківську відбулися змагання з перегонів на веломобілях серед дітей та молоді з інвалідністю. Такий захід в обласному центрі Прикарпаття проводять уже десять років поспіль. Участь у дійстві взяли десятки охочих віком до 36 років. _ Підпи...

Галичина -

Енергетична безпека країни

Енергетична безпека країни

Як зберегти енергосистему України? Це питання і не тільки під час брифінгу обговорили прикарпатські науковці. На сьогодні через постійні обстріли ворогом нашої критичної інфраструктури в країні наявний дефіцит електроенергії. Відтак, спеціалісти з...

Галичина -

Свято війни та агресіі: хто в Україні святкує 9 травня.

Свято війни та агресіі: хто в Україні святкує 9 травня.

Сьогодні, 9 травня, Україна вдруге відзначатиме День Європи. Рік тому, 8 травня 2023 року, це свято було запроваджене указом Президента Володимира Зеленського. росія продовжує відзначати перемогу над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. Біль...

ЛМН -

Наші підкорюють «Євробачення»

Наші підкорюють «Євробачення»

7-го травня у шведському місті Мальме стартував пісенний конкурс Євробачення-2024. У результаті першого півфіналу alyona alyona і Jerry Heil пройшли далі і вже 11-го травня позмагаються за перемогу. Як українських виконавиць сприймають місцеві меш...

ЛМН -

«Зрештою взагалі зникне різниця між тією війною і цією»: парад у Москві.

«Зрештою взагалі зникне різниця між тією війною і цією»: парад у Москві.

У Москві пройшов парад до 9 травня. Що було і чого не було цього разу – дивіться у відео на @RadioSvobodaUkraine . Підписатись на наші канали Новини Приазов'я: Радіо Свобода Україна: Програми та трансляції: Ми у соцмережах Мобільний застосунок App...

Радіо Свобода 2

Івано-Франківську відбудеться благодійний жіночий автодень.

Івано-Франківську відбудеться благодійний жіночий автодень.

"На колесах!" В Івано-Франківську відбудеться благодійний жіночий автодень. Його проведуть дружини військовослужбовців. У такий спосіб вони планують зібрати кошти для українських захисників. _ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних н...

Галичина -