Дзеркало Тижня

Останні новини України й світу. Лише достовірні новини політики, економіки, світу, культури й науки.

Більше новин

Росія хоче перетворити Харків на пустку, а містян змусити до масової евакуації – Bloomberg.

Місто і досі залишається ціллю для Путіна.

Росія значно збільшила атаки на Харків, аби примусити місцеве населення до евакуації, вважають як українські, так і за хідні чиновники. Як пише Bloomberg, місто, довоєнне населення якого складало близько 1,5 мільйона, регулярно зазнає атак від початку російського вторгнення, але останні дії Кремля виглядають як скоординовані зусилля, націлені на те, щоб створити умови, які зроблять місто непридатним для життя.

Так, за останній місяць у результаті обстрілів було серйозно пошкоджено енергетичну інфраструктуру та зруйновано значну частину житлових будинків міста.

«Облога Харкова є одним з основних напрямків військової операції Росії, яка використовує скорочення запасів артилерії та протиповітряної оборони України, а також нестачу живої сили», - зазначають автори матеріалу.

Харків намагались захопити ще у перші тижні війни, але не змогли. Однак через два роки війни умови життя в місті стають все більш небезпечними. Збитки від атак досить значні, а обстріли настільки безжальні, що владі буде важко відновити життєдіяльність міста до настання холодів наступної зими, якщо багато місцевих мешканців все ще залишаться там.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Росіяни застосовують на фронті "тактику амеби". Ситуація у Харкові це підтверджує — естонський генерал

І хоча ніхто не прогнозує, що сили Кремля зможуть захопити місто найближчим часом, а чиновники з оточення президента України Володимира Зеленського вважають, що Росія впринципі не має достатньо ресурсів для серйозного наступу, українські військові зміцнюють оборону Харкова, що також поширює паніку.

У США також не думають, що Росія здатна напасти на Харків без значного поповнення своїх військ. Однак нещодавно міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу заявив, що планує сформувати дві нові об'єднані армії, а це 14 дивізій і 16 бригад, до кінця цього року. Поки що військові залучаючи новобранців, обіцяючи їм щедру платню, та планують набрати щонайменше 250 000 солдатів до кінця 2024 року.

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Росія змінила тактику ударів по енергосистемі України і на те були дві причини – CNN

Видання підкреслює, що попри все Харків є ключовою ціллю для Москви. Путінські військові мають на меті створити буферну зону на сході країни - мета, висунута минулого місяця Путіним, який заявив, що хоче стримувати напади на Бєлгородську область.

Росія націлилася на Харків з самого початку вторгнення - і навряд чи мета Путіна підпорядкувати собі всю Україну з того часу змінилася, кажуть західні чиновники.

У регіоні навколо Харкова обласна влада уже оголосила про евакуацію сімей з дітьми з 47 населених пунктів, розташованих поблизу лінії фронту.

Скрутне становище в регіоні також спонукало до посилення закликів України про надання систем протиповітряної оборони, щоб заповнити прогалини на додаток до критичної нестачі боєприпасів у Києві.

Дивіться спецтему:

  1. Я попросив президента Сі вплинути на Росію, щоб Путін припинив цю жахливу війну – Шольц «Слово Китаю має вагу в Росії», вважає канцлер Шольц

  2. Російські війська завдали авіаудару по місту в Херсонській області: 15 постраждалих Пошкоджено цивільну інфраструктуру.

  3. Українські сили ППО роблять максимум із тими засобами, які у них є — Євлаш РФ не перестає атакувати Україну ракетами та дронами.

  4. Зеленський назвав рішення розділити допомогу Ізраїлю та України "чистою політикою" Президент заявив, що Україна не матиме шансів перемогти, якщо Конгрес США не підтримає пакет допомоги на понад 60 млрд доларів.

  5. Сі Цзіньпін запропонував чотири принципи для вирішення “української кризи” Пекін називає війну РФ проти України “українською кризою” та не засудив Росію за вторгнення, розширюючи партнерство з Москвою.

«ВОРКУТА ЧИ НОВОСИБІРСЬК – ЇХ НЕ ПИТАЮТЬ». Діти після депортації до РФ - Новини Приазов’я

«ВОРКУТА ЧИ НОВОСИБІРСЬК – ЇХ НЕ ПИТАЮТЬ». Діти після депортації до РФ - Новини Приазов’я

44% дітей в Україні мають ознаки потенційного ПТСР. Про це йдеться у дослідженні «Індекс майбутнього», проведеному Фундацією Олени Зеленської, Київською школою економіки за підтримки ЮНІСЕФ в Україні. Результати оприлюднили у лютому цього року. За...

Новини Приазов'я 1

Чоловіки стоять годинами у чергах біля ТЦК: що відбувається біля центрів комплектування у Києві.

Чоловіки стоять годинами у чергах біля ТЦК: що відбувається біля центрів комплектування у Києві.

Знімальна група Радіо Свобода навідалася до будівель двох ТЦК у Києві. У чергах чоловіки розповіли, що приходять о шостій ранку, стоять по декілька годин, але розв'язати питання протягом одного візиту – не завжди вдається. Іноді губляться якісь до...

Радіо Свобода -

В Івано - Франківську вшанували полеглих захисників.

В Івано - Франківську вшанували полеглих захисників.

Вшанували полеглих у російсько-українській війні. В Івано-Франківську традиційно, наприкінці місяця, пролунав “Дзвін пам'яті”. До заходу, який відбувається у Меморіальному сквері, долучилися родини загиблих Героїв. Їм вручили нагороди та відзнаки....

Галичина -

Повернути українських чоловіків з ЄС неможливо? Аналізуємо мобілізацію - Діалоги з Портниковим.

Повернути українських чоловіків з ЄС неможливо? Аналізуємо мобілізацію - Діалоги з Портниковим.

З 23 квітня, за дорученням МЗС, українські консульства за кордоном припинити надання послуг чоловікам призовного віку. Для українських чоловіків призовного віку є можливість лише оформити документи для повернення в Україну. Коли 18 травня 2024 рок...

Радіо Свобода 1

Обласна рада: Позиція і дія. Про головні аспекти нового мобілізаційного закону

Обласна рада: Позиція і дія. Про головні аспекти нового мобілізаційного закону

_ Підпишіться на наш канал, щоб не пропустити головних новин Івано-Франківська та Прикарпаття: _ Сайт Івано-Франківського ОТБ "Галичина": _ Facebook: _ Twitter: _ Telegram:

Галичина -

Хто і чому зняв браслет зі скандального митрополита?.

Хто і чому зняв браслет зі скандального митрополита?.

Найоперативніша стрічка новин з України та світу. Стисло ЗрозумілоВчасно Підписатися на наш канал Підтримати нас: #новини #ПашаМерседес #упцмп #війна #україна #перемога #2024 #зеленський #залужний #мобілізація #новиниУкраїни #нта #новинионлайн #но...

НТА 4

Час відновлення: гороскоп на травень 2024 року для всіх знаків зодіаку.
У справі чемпіонки України, яка назвала українців «закін*еними п***расами» , стався несподіваний поворот.
Кабмін вніс до Ради законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук та екстрадицію: що передбачає.
Примусове повернення українців з-за кордону: уряд пояснив.
Розкрито дизайн кнопкового телефону Nokia 225 4G (2024).
«Полечу в Дубай, а ви ховатиметеся у підвалах» : чемпіонка України образила дніпрян і отримала відповідь.
Україна працює над внесенням Telegram в перелік цифрових платформ, які підлягають регуляції: що це означає.
Сейм Польщі проголосував за створення другої регіональної мови в країні: деталі.
Кабмін вніс законопроект, який спрощує міжнародний розшук та екстрадицію.
Україна прагне залучати більше жінок до розмінування: про що йде мова.